• Ελλάδα

    H περιπέτεια της Ιταλίας θυμίζει την περιπέτεια της Ελλάδας με τον ΣΥΡΙΖΑ

    Matteo Salvini, αρχηγός του Northern League


    Οι συζητήσεις στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν πάρει “φωτιά” τις τελευταίες μέρες, με τα λαϊκιστικά κόμματα των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά να βρίσκονται προ των πυλών της εξουσίας. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη, καθώς η ρητορική των δύο κομμάτων θυμίζει… κάτι από ΣΥΡΙΖΑ του 2015, και πολλοί είναι αυτοί που φοβούνται ότι θα ζήσουμε και πάλι στιγμές “τρόμου” για την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση – μόνο που αυτή τη φορά οι τριγμοί θα είναι πολύ ισχυρότεροι, καθώς δεν θα τους προκαλεί η μικρή Ελλάδα, αλλά η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης…

    Οι “αντισυστημικές” βλέψεις της Λέγκας του Βορρά και των Πέντε Αστέρων εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης, και αυτό το γνωρίζουν καλά στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο. Και καθώς η Ελλάδα βγαίνει (έστω και όπως βγαίνει) από την περιπέτεια των προγραμμάτων διάσωσης, πλέον η προσοχή των Ευρωπαίων αναμένεται να στραφεί προς την πλευρά της Ιταλίας. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με δύο τρόπους όσον αφορά στην αντιμετώπιση της χώρας μας από την Ευρώπη: είτε οι Ευρωπαίοι θα “χαλαρώσουν” τα λουριά για να δείξουν το… καλό πρόσωπο της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάμψουν τα ευρωσκεπτικιστικά αισθήματα που κυριαρχούν στην Ιταλία, είτε θα τα σφίξουν ακόμα περισσότερο για να δώσουν στους Ιταλούς ένα παράδειγμα προς αποφυγή.

    Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία της μεταμνημονιακής Ελλάδας αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την Ευρώπη, καθώς μόνο πουλώντας το… success story της Ελλάδας μπορούν οι Βρυξέλλες να ελπίζουν ότι δεν θα ανοίξει η όρεξη και σε άλλες χώρες να αμφισβητήσουν τη συμμετοχή τους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Και η αλήθεια είναι ότι αυτός είναι ένας πολύ λογικός φόβος: ο ευρωσκεπτικισμός εξακολουθεί να φουντώνει στα κράτη της Ευρώπης, και αν η Ιταλία σηκώσει την… παντιέρα της επανάστασης κόντρα στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, σίγουρα θα βρεθούν αρκετοί πρόθυμοι να την ακολουθήσουν.

    Είναι ορατό δηλαδή το ενδεχόμενο ενός “ντόμινο” ευρωσκεπτικισμού που θα κάνει αισθητή την παρουσία του ήδη στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019 και ενδεχομένως να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις στην Ευρώπη, καθώς ούτε το όραμα του Εμανουέλ Μακρόν για μία βελτιωμένη βερσιόν της Ευρωζώνης δε φαίνεται επαρκές για να πείσει τους απογοητευμένους Ευρωπαίους.

    Πάντως, δεν αποκλείεται όλα αυτά να είναι απλώς σενάρια που δεν θα επιβεβαιωθούν. Γιατί ήδη οι επικεφαλής των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά μοιάζουν να “στρογγυλεύουν” τις θέσεις τους, βλέποντας πως τα πραγματικά δεδομένα δεν ταιριάζουν με το αφήγημά τους περί διαγραφής του ιταλικού χρέους και διανομής χρημάτων με τη σέσουλα στους Ιταλούς, και δεν είναι διόλου απίθανο να κάνουν μία… κωλοτούμπα επιπέδου ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει αριστερές καταβολές και η Λέγκα του Βορρά δεξιές καταβολές, αλλά κατά βάθος η μήτρα που τους γέννησε είναι η ίδια: αυτή του λαϊκισμού…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:Novartis: Σκληρό ροκ για την παρωδία της δικογραφίας-Μετωπική σύγκρουση αρχηγών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο μύθος του Ψυχικού με το βαλιτσάκι συνακροάσεων και η μεγάλη ατυχία του Χ. Γκότση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τι απαντά μέσω Facebooκ το ζεύγος Ιγκλέσιας – Μοντέρο για το σαλέ των 540.000 €



    ΣΧΟΛΙΑ