• Ελλάδα

    Ανασκευάζει η Κομισιόν: Ο Γιοχάνες Χαν δεν μίλησε για αλλαγή των ελληνοαλβανικών συνόρων, αλλά για την ΑΟΖ


    Να ανασκευάσει επιχειρεί η Κομισιόν μετά τον σάλο που προκάλεσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν με τη δήλωσή του περί αλλαγής συνόρων Ελλάδας-Αλβανίας.

    Ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν μίλησε, συγκεκριμένα, για αναδιάρθρωση των ελληνοαλβανικών συνόρων, «εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας-Αλβανίας».

    Σε ομιλία του σε think-tank, ο Γιοχάνες Χαν, παρουσία μάλιστα του υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ, αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ και μίλησε για τις διαπραγματεύσεις για την συμφωνία Αθηνών-Τιράνων.

    «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες» ανέφερε ο Γιοχάνες Χαν και συνέχισε:

    «Συνεπώς εδώ χρειαζόμαστε ηγεσία, αλλά χρειαζόμαστε και την ηγεσία για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στις κοινωνίες».

    «Πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στη νοοτροπία για να υπάρξει πραγματική πρόοδος στην πορεία προς την Ευρώπη», κατέληξε ο επίτροπος.

    Ενώ, όμως, στο βίντεο από την ομιλία του στο think tank «Chatam House», ο επίτροπος Διεύρυνσης μιλάει ολοκάθαρα για «τροποποίηση συνόρων», σε γραπτή απάντηση στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος, η εκπρόσωπος της Κομισιόν διευκρινίζει ότι δεν εννοούσε «αλλαγή συνόρων» (“restructuring of borders” στα Αγγλικά) αλλά αναφερόταν στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις Αθήνας – Τιράνων για τον προσδιορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Αντιδράσεις

    Στην Αθήνα, η δήλωση Χαν προκάλεσε πολιτικό «σεισμό», με την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι κυβέρνηση διαπραγματεύεται σιωπηρά και μυστικά για ένα μείζον εθνικό θέμα ενώ οι αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης για τη συμφωνία με τα Σκόπια δεν έχουν κοπάσει.

    ΝΔ: Έμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας…

    Εμελλε να το ζήσει και αυτό η πατρίδα μας με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο. Να πληροφορούμαστε από τον επίτροπο κ. Χαν ότι η κυβέρνηση συζητά να αλλάξει τα σύνορά μας με την Αλβανία!

    Η ΝΔ καλεί τους κυρίους Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση, που ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία. Αρκετά ζημιώθηκε η Ελλάδα με τα τετελεσμένα που ήδη προκαλούν στο Σκοπιανό.

    Οσο για τον επίτροπο Χαν, ας συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του.

    Τι απαντά η Κομισιόν

    Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, τόνισε ότι ο επίτροπος Χαν «υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να συμβεί μόνο με βάση μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία και από τις δύο χώρες».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βόμβα από Γιοχάνες Χαν: Μίλησε για «αναδιάρθρωση» των ελληνοαλβανικών συνόρων (video)



    ΣΧΟΛΙΑ