• Διεθνής πολιτική

    Τέλος εποχής στη Κούβα: Ο Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ νέος πρόεδρος της χώρας

    • NewsRoom


    Ανακοινώθηκε και επίσημα ο διάδοχος του Ραούλ Κάστρο στην προεδρία της Κούβας με τον  Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ να παίρνει την «σκυτάλη» όπως ανακοινώθηκε ύστερα από την ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.

    Η αποχώρηση του Ραούλ από το ανώτατο αξίωμα, σηματοδοτεί το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τους αδελφούς Κάστρο, η οποία κράτησε έξι δεκαετίες.

    Χθες ο απερχόμενος πρόεδρος και ο διάδοχός του εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον διάδοχό του όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, υπό τις παρατεταμένες επευφημίες των μελών του σώματος.

    Όντας ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη.

    Ποιος είναι ο νέος ηγέτης της Κούβας

    Πρώην «δεξί χέρι» του Ραούλ Κάστρο και πλέον πρόεδρος της Κούβας ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών στη νήσο και δεν έζησε την επανάσταση του 1959.

    «Θα υπάρξει μια αίσθηση ανανέωσης και μια αίσθηση συνέχειας», είπε τις προάλλες ο υπουργός Εξωτερικών Μπρούνο Ροντρίγκεζ.

    Ο Ραούλ Κάστρο θα παραμείνει πάντως επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος μέχρι το επόμενο συνέδριό του το 2021, όταν εκείνος θα είναι 90 ετών – διάστημα ικανό για να διασφαλιστεί μια ελεγχόμενη μετάβαση και για να στηρίξει τον προστατευόμενό του, όταν κομμουνιστές της παλιάς φρουράς θα αμφισβητήσουν -αναπόφευκτα, όπως εκτιμούν αναλυτές- τις μεταρρυθμίσεις του.

    Οι δύο άνδρες θα συνεχίσουν πιθανότατα τη στενή συνεργασία τους, με τον Κάστρο να συνεχίζει να λειτουργεί ως ιδεολογικός αρχηγός και τον Ντίαζ Κανέλ να επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση της χώρας, λέει ο Κουβανός πολιτικός επιστήμονας Εστεμπάν Μοράλες.

    Ο διάδοχος των Κάστρο έχει μπροστά του το ηράκλειο έργο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας σε μια περίοδο που ο βασικός περιφερειακός σύμμαχος της Κούβας και πηγή φθηνού πετρελαίου, η Βενεζουέλα, διέρχεται μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση και ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ αναβιώνει το αμερικανικό εμπάργκο.

    «Θα συνεχίσουμε το δρόμο της επανάστασης. Η θριαμβευτική πορεία της επανάστασης θα συνεχιστεί», είχε διαμηνύσει ο Ντίαζ Κανέλ τον περασμένο μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές.

    Αλλά παρά τις προσπάθειες να υπογραμμιστεί η αίσθηση της συνέχειας, η εκλογή του νέου προέδρου της Κούβας σηματοδοτεί μια ιστορική αλλαγή στη χώρα καθώς για πρώτη φορά ο ηγέτης της δεν θα λέγεται Κάστρο, δεν είναι μέλος της «ιστορικής» γενιάς του 1959, δεν θα φορά στρατιωτική στολή ούτε θα είναι επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΣτΕ: Ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους ο ένας Τούρκος στρατιωτικός – Δεν αναστέλλεται το άσυλο του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Guardian: Ο Ερντογάν επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Αφινίασαν τα τουρκικά ΜΜΕ: Μέγα σκάνδαλο και αισχρότητα η απόφαση του ΣτΕ



    ΣΧΟΛΙΑ