• Διεθνής πολιτική

    Πάμπλο Εσκομπάρ: Πέντε άγνωστα στοιχεία που λίγοι γνωρίζουν για τον «βαρόνο της κοκαΐνης»

    • NewsRoom


    Σαν σήμερα το 1993, μια μέρα μετά τα 44α γενέθλιά του, η αστυνομία της Κολομβίας, σκότωσε τον «βαρόνο των ναρκωτικών» Πάμπλο Εσκομπάρ στη στέγη ενός σπιτιού την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει.

    O Εσκομπάρ γεννήθηκε το 1949 στο Rionegro της Κολομβίας. Σε νεαρή ηλικία συνεργάστηκε με διάφορους εγκληματίες, δημιουργώντας το Καρτέλ Medellín, το οποίο έφτασε να ελέγχει πάνω από το 80% της κοκαΐνης που έφευγε για τις ΗΠΑ.

    Διαβάστε παρακάτω 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τον Εσκομπάρ:

    Οι αρουραίοι έτρωγαν 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τα κέρδη του ετησίως

    Ο πλούτος του Escobar ήταν μεγάλος, φτάνοντας κάποιες φορές τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. «Ο Pablo κάθε χρόνο διέγραφε το 10% των κερδών του, είτε γιατί οι αρουραίοι έτρωγαν τα χαρτονομίσματα, είτε γιατί καταστρέφονταν από την υγρασία, ή γιατί χάνονταν» ανέφερε ένας εκ των αδερφών του, ο Roberto. Επίσης, «κάθε μήνα ξόδευε 2.500 δολάρια για λάστιχα ώστε να κάνει δεσμίδες τα χρήματα».

    Ο Παράδεισος του Escobar στεγάζει πρόσφυγες και ιπποπόταμους

    Στο Puerto Triunfo, βρίσκεται το τουριστικό θέρετρο Hacienda Napoles που έχτισε ο Εσκομπάρ. Πρόκειται για έκταση 5.000 στρεμμάτων που στο παρελθόν είχε πισίνες, αρένα για ταυρομαχίες, εξωτικό ζωολογικό κήπο με ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις, ελέφαντες, και άλλα άγρια ζώα. Εκεί γίνονταν τα πάρτι με κοκαΐνη που διοργάνωνε ο ίδιος. Σήμερα στα ερείπια του θερέτρου φιλοξενούνται οικογένειες προσφύγων και περίπου 20 ιπποπόταμοι.

    Ο Escobar ήταν ύποπτος για βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου

    Ο «βαρόνος της κοκαΐνης» υπήρξε ύποπτος για τη βομβιστική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου το 1993. Στην επίθεση, σκοτώθηκαν έξι άτομα και τραυματίστηκαν πάνω από 1.000. Ο Escobar αρνήθηκε τις κατηγορίες και έστειλε χειρόγραφο σημείωμα στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Κολομβία δηλώνοντας την αθωότητά του.

    Έχτισε τη δική του γειτονιά

    H Μεντεγίν είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας. Έχει πληθυσμό περί τους 2,5 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά πάντα θα συνδέεται με το καρτέλ κοκαΐνης. Στην ακμή του ο Escobar έκανε πολλές φιλανθρωπίες.

    Δημιούργησε μεταξύ άλλων τη «Barrio Pablo Escobar», μια γειτονιά με 450 σπίτια με τούβλα, τα οποία στέγαζαν (χωρίς οικονομική ανταπόδοση) χιλιάδες άπορους πολίτες.

    Αγόρασε  Learjet για να μεταφέρει τα λεφτά του

    Από την ώρα που οι δουλειές του πήγαιναν καλά και πληρώνονταν μόνο σε μετρητά, ο Escobar αγόρασε ένα μικρό αεροπλάνο για να μπορεί να μεταφέρει τα χρήματα από την Αμερική στην Κολομβία. Το αεροπλάνο αρχικά έκανε τη δουλειά του, δεδομένου ότι μπορούσε να μεταφέρει περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ