• Διεθνής πολιτική

    Γερμανία: «Ανακούφιση» από το «ναι» του SPD στις διαπραγματεύσεις για τον μεγάλο συνασπισμό

    • NewsRoom
    Μ. Σουλτς

    Μ. Σουλτς – Α. Τσίπρας


    Ανακούφιση είναι το πρώτο συναίσθημα που επικρατεί στη Γερμανία αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη μετά το «ναι» που έδωσαν οι σοσιαλδημοκράτες στον Μάρτιν Σούλτς για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, με το οποίο μπαίνει ένα τέλος στην πολιτική κρίση στη χώρα.

    Με ψήφους 362 υπέρ και 279 κατά επί συνόλου 642 το έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) ενέκρινε στην Βόννη την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) με στόχο την συγκρότηση “μεγάλου” συνασπισμού υπό την ‘Αγγελα Μέρκελ.

    «Φυσικά είμαστε όλοι ανακουφισμένοι», δήλωσε ο αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας των Συνέδρων.

    Μιλώντας στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό «Phoenix», ο κ. Σουλτς διαβεβαίωσε ότι «έπειτα από αυτή τη δύσκολη συζήτηση» θα προσπαθήσει να κρατήσει το κόμμα ενωμένο και να μεταφέρει τις επιφυλάξεις των στελεχών που καταψήφισαν την πρόταση της ηγεσίας στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν. «Το σημαντικό είναι το κόμμα να παραμείνει ενωμένο», δήλωσε και τόνισε ότι το κείμενο των διερευνητικών συνομιλιών δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση κυβερνητικό πρόγραμμα και ο «μεγάλος» συνασπισμός δεν αποτελεί, όπως και πριν, μονόδρομο.

    Η ψηφοφορία είχε ενδιαφέρον και για την Ελλάδα καθώς ένα όχι θα σήμαινε πιθανότατα μια νέα προσφυγή στις κάλπες, η οποία θα καθυστερούσε κατά πολύ την έναρξη των συνομιλιών για το ελληνικό χρέος και την κατάσταση μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, το οποίο λήγει τον προσεχή Αύγουστο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γερμανία: «Ναι» από Σουλτς στην πρόταση Μακρόν για Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών 



    ΣΧΟΛΙΑ