• Οικονομία

    Washington Group: Οι τρεις όροι του ΔΝΤ για να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η διαφωνία της Γερμανίας

    • NewsRoom
    Πολ Τόμσεν ΔΝΤ

    Πολ Τόμσεν


    Τρεις όρους έθεσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Washington Group το ΔΝΤ προκειμένου να ενεργοποιήσει το πρόγραμμά του με την Ελλάδα, με τους Ευρωπαίους από την πλευρά τους να ξεκαθαρίζουν πως η τελική απόφαση ανήκει στο ίδιο το Ταμείο.

    Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στη συνάντηση δεν συμμετείχε η Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν.  Από την πλευρά των Ευρωπαίων δανειστών, συμμετείχαν οι κκ. Μοσκοβισί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κερέ από την ΕΚΤ και Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο και οι τέσσερις υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας (Σολτς), της Γαλλίας (Λε Μερ), της Ιταλίας (Πάντοαν) και της Ισπανίας (Εσκολάνο). Η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα, ωστόσο τα ζητήματα παραμένουν αρκετά «περίπλοκα», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο κρατικό πρακτορείο πηγή της Ευρωζώνης.

    Ο κ. Τόμσεν – ο οποίος λίγες ώρες νωρίτρα είχε προειδοποιήσει τους Ευρωπαίους πως τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς θα πρέπει το ΔΝΤ να πραγματοποιήσει τουλάχιστον μία αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος με την Ελλάδα πριν την απόφασή του – ξεκαθάρισε στους συνομιλητές του τι ακριβώς ζητά προκειμένου να εισηγηθεί στο Εκτελεστικό Συμβούλιο την ενεργοποίηση του προγράμματος.

    Σε πρώτη φάση έθεσε το ζήτημα του αυτοματισμού του μηχανισμού σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας ότι προκειμένου να είναι αξιόπιστος, θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος από πολιτικές παρεμβάσεις. Αυτό είναι κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, προσκρούει στις αντιδράσεις του Βερολίνου, καθώς οι Γερμανοί επιθυμούν τον τελευταίο λόγο να τον έχει πάντα το Eurogroup, ενώ αρμόδιες πηγές σχολίαζαν ότι σε κάθε περίπτωση «έτσι λειτουργεί η ΕΕ».

    Δεύτερον, το ΔΝΤ επανέλαβε το αίτημά του να «πέσουν» οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα μετά το 2023 κοντά στο 1,5% ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν δηλώσει ότι θα πρέπει να είναι κοντά «και σίγουρα πάνω» από το 2%.

    Τρίτον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Π. Τόμσεν έφερε στο «τραπέζι» ένα ακόμα αίτημα, το οποίο δεν είχε συζητηθεί νωρίτερα, δηλαδή την εφαρμογή των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους όχι μόνο στα δάνεια που είχε πάρει η Ελλάδα στο πρώτο πρόγραμμα από τον EFSF αλλά και σε αυτά του ESM.

    Πάντως, από την πλευρά της Ευρώπης, εκφράζεται μια αισιοδοξία πως θα μπορέσει να υπάρξει μια συμφωνία, διευκρινίζοντας πως το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε κάθε περίπτωση στην ώρα του, καθώς η απόφαση για τη συμμετοχή του ή όχι ανήκει στο ίδιο το Ταμείο και δεν επηρεάζει τις δρομολογημένες εξελίξεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Συστάσεις» Τόμσεν: Μη πιέζετε τόσο τις δαπάνες, μειώστε τους φόρους και αυξήστε τη φορολογική βάση



    ΣΧΟΛΙΑ