• Πολιτική

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «Ναι» σε ΠΓΔΜ-Αλβανία, «όχι» στην Τουρκία λόγω και των δύο Ελλήνων Στρατιωτικών!


    Παρά τις αντιδράσεις από την Γαλλία, την Ολλανδία και τη Δανία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο φαίνεται πως θα δώσει τελικά το «πράσινο φως», ακολουθώντας την επιθυμία της Γερμανίας (αλλά και τις πιέσεις του Ν. Κοτζιά), έστω και υπό προϋποθέσεις, για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες, από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία ζητείται, έως τον Ιούνιο του 2019, να υπάρξει πρόοδος στους τομείς της διαφθοράς, της Δικαιοσύνης και του Κράτους Δικαίου. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, οι πρώτες συζητήσεις της ΕΕ με Αλβανία και ΠΓΔΜ θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2019.

    Αναφορικά με το όνομα της γειτονικής χώρας, το Συμβούλιο εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας με την Ελλάδα, η οποία, όπως λέει, «ολοκληρώνει τις μακρόχρονες συζητήσεις» και δηλώνει πως αναμένει την επικύρωση και την εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας».

    Μπλόκο στην Τουρκία

    Αντίθετα με τις δύο βαλκανικές χώρες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι «κόλαφος» για την Τουρκία. Μάλιστα, στο κείμενο συμπερασμάτων γίνεται αναφορά στους  δύο Έλληνες στρατιωτικούς, καθώς και στις έκνομες ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζεται για τη συνεχιζόμενη και βαθιά ανησυχητική διολίσθηση του κράτους δικαίου και θεμελιωδών δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η ελευθερία της έκφρασης. Η επιδείνωση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, σημειώνεται, όπως και οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί, κρατήσεις, φυλακίσεις και άλλα μέτρα με στόχο δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χρήστες των social media.

    Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει τις σοβαρές ανησυχίες γι’ αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, όπως και για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη. «Η Τουρκία πρέπει επειγόντως και αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει αυτά και πολλά άλλα σοβαρά θέματα που επισημαίνονται στην έκθεση της Κομισιόν» τονίζει το κείμενο των συμπερασμάτων, και τονίζει ότι η πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος θέτει σε κίνδυνο τον διαχωρισμό των εξουσιών.

    Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι εξακολουθεί να περιμένει από την Τουρκία να δεσμευθεί απόλυτα στις σχέσεις καλής γειτονίας, τις διεθνείς συμφωνίες και τους ειρηνικούς διακανονισμούς συμφωνιών. Επίσης, παραπέμποντας σε παλαιότερες αποφάσεις, καταδικάζει απερίφραστα τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

    Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κύπρο και να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των μελών της ΕΕ, σε θάλασσα, αέρα και έδαφος, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος για έρευνα και εκμετάλλευση φυσικών πόρων. Επιπλέον, καλεί την Αγκυρα να συμβάλει, για να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό.

    «Η Τουρκία απομακρύνεται περαιτέρω από την ΕΕ. Γι’ αυτό έχουν ουσιαστικά “παγώσει” οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα ή κλείσιμο νέων κεφαλαίων, ούτε μπορεί να γίνει περαιτέρω εργασία για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας» καταλήγει το κείμενο των συμπερασμάτων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – ΠΓΔΜ από Γαλλία και Ολλανδία



    ΣΧΟΛΙΑ