• Πολιτική

    Τα τρία σενάρια για τις εκλογές στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Τσίπρας

    Αλέξης Τσίπρας


    Στην αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων προοπτικών της Ελλάδας σε «ουδέτερες» προχώρησε η Eurasia Group σε νέα έκθεσή της, καθώς προβλέπει επιτυχημένη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης.

    Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Eurasia, η συμφωνία που επετεύχθη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ανοίγει τον δρόμο για την επιτυχή ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή θα διευκολύνει την έξοδο της Ελλάδας από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης και τη μετάβασή της σε καθεστώς «ενισχυμένης εποπτείας». Σε ό,τι αφορά δε το θέμα του χρέους, οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος και θα είναι στο πλαίσιο των παραμέτρων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

    Το βασικό σενάριο για τους αναλυτές της Eurasia είναι ότι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2019, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, της τάξης του 45%, να γίνουν το 2018.​

    Υπογραμμίζοντας την πρόοδο που έχει σημειώσει η κυβέρνηση σε αυτήν την αξιολόγηση, η οποία κινείται σαφώς γρηγορότερα από όσες έχουν προηγηθεί, οι αναλυτές τονίζουν ότι αυτό που καθοδηγεί την κυβέρνηση αυτήν τη φορά δεν είναι η ανάγκη πρόσβασης σε ρευστότητα, αλλά η επιδίωξη μιας καθαρής εξόδου από το πρόγραμμα. Και αυτό διότι μια επιτυχημένη αξιολόγηση θα στείλει θετικό μήνυμα στις αγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αντλήσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει μεγαλύτερο «μαξιλάρι ρευστότητας» μέχρι τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα, θα δημιουργήσει ένα πιο θετικό πολιτικό περιβάλλον για να συζητηθεί το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, όπως και η επόμενη ημέρα για τη χώρα μετά το πέρας του προγράμματος.

    Πολιτικοί κίνδυνοι

    Αναφερόμενοι στις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ως σημαντικότερο στοιχείο τη δημιουργία μιας νέας κεντροαριστεράς πολιτικής συμμαχίας που προέκυψε από τη συγχώνευση του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και άλλων μικρότερων κομμάτων, που αναμένεται να ονομαστεί «Κίνημα Αλλαγής». Αυτής της νέας οικογένειας – η οποία πιθανότατα θα εξελιχθεί σε κόμμα – θα ηγείται η Φώφη Γεννηματά και μάλλον θα κινηθεί στο έδαφος μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Ένα ισχυρό και αναπτυσσόμενο κεντροαριστερό κόμμα θα είναι καλό για τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, και κακό για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα μπορούσε να προσελκύσει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ (η πιθανή διάλυση του Ποταμιού θα είναι θετική και για τη Νέα Δημοκρατία).

    Η έκθεση αναφέρεται και στη συμβολική κίνηση Μητσοτάκη να προαναγγείλλει τον αποκλεισμό συγγενικών προσώπων από μια μελλοντική κυβέρνηση του ιδίου, κάτι που οι αναλυτές ερμηνεύουν ως μήνυμα ότι το κόμμα προετοιμάζεται να κυβερνήσει.

    Βασικό σενάριο εκλογές το 2019

    Η πιθανότητα πρόωρων εκλογών το 2018,  μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης, παραμένει, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την επιτυχημένη έξοδο ως το νέο του αφήγημα για να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις και να κερδίσει την επανεκλογή. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο.

    Όλα τα μηνύματα από την κυβέρνηση δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να ολοκληρώσει τη θητεία του. Αυτό σημαίνει ότι εκλογές θα γίνουν το 2019, είτε τον Σεπτέμβριο (προγραμματισμένη ημερομηνία) είτε τον Ιούνιο, για να συμπέσουν με τις ευρωεκλογές. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της Eurasia (55%), αλλά θα απαιτήσει από την κυβέρνηση να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τους Ευρωπαίους για τις συντάξεις το 2019 (για παράδειγμα, με την εισαγωγή “αντιμέτρων” για την ανακούφιση των φτωχότερων κοινωνικών ομάδων). Οι εκλογές αργότερα, και όχι πρόωρα, θα αυξήσουν επίσης τις πιθανότητες η οικονομική ανάπτυξη το 2018 να γίνει πιο αισθητή στους πολίτες.

    Σε ένα δεύτερο και ελαφρώς λιγότερο πιθανό σενάριο (πιθανότητα 35%) οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2018 και, σε ένα τρίτο αλλά πολύ απίθανο σενάριο (πιθανότητα 10%), η κυβέρνηση θα μπορούσε ακόμη να επιλέξει μια «πρόωρη εκλογική έξοδο» την άνοιξη του 2018, αν κατέληγε στο συμπέρασμα ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 82 ορόσημα και τη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων που απαιτούνται για την έξοδο από το πρόγραμμα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Citi: Ο Τσίπρας δεν θα διακινδυνεύσει πρόωρες εκλογές – Πότε «βλέπει» να στήνονται κάλπες



    ΣΧΟΛΙΑ