• Πολιτική

    Ο Ερντογάν σε οικονομικό πόλεμο με τη Δύση: «Δεν θα κάνετε λεφτά στις πλάτες μας» – Νέα βουτιά για τη λίρα

    • NewsRoom


    «Έχουμε έναν εθνικό αγώνα να δώσουμε. Και θα είναι η απάντηση του έθνους μου σε αυτούς που κηρύσσουν οικονομικό πόλεμο εναντίον μας», διαμήνυσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του σε οπαδούς του στο Bayburt της Τουρκίας.

    Ο Ερντογάν ζήτησε άλλη μια φορά από τους πολίτες του να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε λίρα. Ο πρόεδρος ανέφερε πως «Αν πάρετε τις οικονομίες που έχετε κάτω από το στρώμα σας και τα μετατρέψετε σε λίρες, θα είναι η πιο αποτελεσματική απάντηση που μπορούμε να δώσουμε στη Δύση».

    Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η οικονομική επίθεση εναντίον της Τουρκίας οφείλεται σε «μικρές διαφορές απόψεων» με κάποιες δυνάμεις και ότι αυτός ο πόλεμος κατέστρεψε τις σχέσεις τους με την Τουρκία στο σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή.

    «Θα συνεχίσουμε να τους απαντάμε με φιλικές διαθέσεις. Παρόλα αυτά, έχουμε σχέδια για κάθε περίπτωση. Κάνω έκκληση στα λόμπι των επιτοκίων: Μην έχετε υψηλά τις προσδοκίες σας. Δεν θα κάνετε λεφτά στις πλάτες αυτού του έθνους. Δεν θα κάνετε το έθνος αυτό να γονατίσει».

    Με την έναρξη της ομιλίας του Ερντογάν, η λίρα σημείωσε νέα «βουτιά», με την ισοτιμία με το δολάριο να επιστρέφει πάνω από τις 6,1 λίρες ανά δολάριο.

    Η Τουρκία εξετάζει τις εναλλακτικές της επιλογές, σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες, χωρίς να ξεκαθαρίζει για ποιο πράγμα είναι οι εναλλακτικές της επιλογές.

    Με το τέλος της ομιλίας του Ερντογάν, το λόγο πήρε ο γαμπρός του και Υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη και νωρίτερα είχε συνάντηση με τους τραπεζίτες της χώρας.

    Albayrak

    «H χρηματική και δημοσιονομική πολιτική βρίσκονται πλέον υπό την ίδια στέγη, με αποτέλεσμα ένα πιο δυνατό και αποτελεσματικό υπουργείο», ανέφερε ο υπουργός.

    Το νέο οικονομικό μοντέλο θα μεταμορφώσει την οικονομία της Τουρκίας, ανέφερε ο Albayrak, ενώ θα έχει στρατηγική και δυναμική υποδομή, ενώ θα είναι εξαιρετικά βιώσιμο.

     



    ΣΧΟΛΙΑ