• Πολιτική

    Εκβιάζει ξανά η Άγκυρα: «Δεν έχουμε λόγο να τηρούμε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες»

    • NewsRoom
    Ομερ Τσελίκ

    Ο Ομέρ Τσελίκ


    Την απειλή της ακύρωσης της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ για τους μετανάστες στην περίπτωση που δεν υπάρξει πρόταση για πλήρη ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ένωση επανέλαβε η Άγκυρα, απαντώντας έτσι στην λύση που πρότεινε πριν από μερικές εβδομάδες ο Εμανουέλ Μακρόν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, η Τουρκία θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προβλέπει την πλήρη ένταξή της στο μπλοκ ως κράτος μέλος. Μάλιστα, απείλησε πως με δεδομένη την τρέχουσα κατάσταση, η Άγκυρα δεν έχει λόγο να τηρήσει τη συμφωνία της με την Ένωση για τους μετανάστες.

    Σύμφωνα με την πρόταση Μακρόν, η Τουρκία θα μπορούσε να έχει μια προνομιακή εταιρική σχέση με την ΕΕ, χωρίς ωστόσο να αποτελεί μέλος της, παραμένοντας έτσι «προσκολλημένη» σε αυτή. «Μια προνομιακή εταιρική σχέση ή ανάλογες προσεγγίσεις δεν τις παίρνουμε σοβαρά υπόψη μας. Δεν μπορούν να προσφέρουν στην Τουρκία κάτι τέτοιο», τόνισε ο Τσελίκ.

    «Όπως και να αποκαλείται, προνομιακή εταιρική σχέση ή συνεργασία κατά της τρομοκρατίας, μια τέτοια πρόταση δεν θα την εξετάσει καν η Τουρκία», συνέχισε ο Τούρκος υπουργός.

    Ο Τσελίκ κατήγγειλε την ΕΕ ότι δεν τηρεί όλους τους όρους της συμφωνίας που έχει συνάψει με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, ζητώντας ουσιαστικά περισσότερα χρήματα. «Η οικονομική βοήθεια που λαμβάνει η Τουρκία δεν λειτουργεί», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός, ενώ διαμαρτυρήθηκε πως δεν έχουν ανοίξει νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δεν έχουν σημειωθεί πρόοδοι στην επέκταση της τελωνειακής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    «Ουσιαστικά η Τουρκία δεν έχει λόγο να εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία αυτή», τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επεισοδιακή η συνάντηση Μακρόν-Ερντογάν στο Παρίσι – Έξω φρενών ο Τούρκος Πρόεδρος (video)

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Οι βασικοί όροι στη συμφωνία ΕΕ –  Τουρκίας για το προσφυγικό έχουν υλοποιηθεί»

     



    ΣΧΟΛΙΑ