• Άρθρα

    Όλοι στην Νέα Υόρκη: Τι μεταδίδει ο wise man από τις ΗΠΑ για το Capital Link

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Πρώτα, ημέρα Ευκλείδη η σημερινή στη Νέα Υόρκη και μετά Εθνική… Ημέρα Ευκλείδη η σημερινή 11 Δεκεμβρίου 2017 στη Νέα Υόρκη. Ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος θα δει από πρώτο χέρι τους ανθρώπους της Goldman Sachs, της Blackrock και άλλων “κερδοσκόπων” και “κορακίων”, στους οποίους ο υπουργός έχει τοποθετήσει τα διαθέσιμα χρήματά του, που ανέρχονται κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ. Ως γνωστόν ο αριστερός Τσακαλώτος, ο επαναστάτης με τα σανδάλια που κατέβαινε στις πορείες με ανοικτό πατούμενο, διατηρεί επενδύσεις σε χρηματοοικονομικά προϊόντα της Goldman Sachs, της Blackrock, της Templeton, της Pictet, της Invesco και άλλων. Δεν έχει αφήσει και κανένα. Οι επενδύσεις αυτές διενεργήθηκαν μέσω του Private Banking της Alpha Bank. Α, να μην ξεχάσουμε να πούμε ότι όλοι αυτοί οι χρηματοοικονομικοί οίκοι διατηρούν και οφσορ εταιρείες τις οποίες ο υπουργός Οικονομικών αρέσκεται να κατηγορεί και να κατακεραυνώνει γιατί μέσω αυτών η πλουτοκρατία φοροαποφεύγει και δημιουργούνται ανισότητες, όπως ο ίδιος λέει στην ελληνική Βουλή.

    … στα υπόλοιπα της Νέας Υόρκης 

    Κατά τα άλλα, σήμερα στη Νέα Υόρκη γίνεται το ετήσιο συνέδριο της Capital Link “Επενδύοντας στην Ελλάδα”. Και αυτή τη φορά μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, έχει κάποιο νόημα. Η κυβέρνηση έχει αποκτήσει φιλελεύθερο αέρα  και δείχνει αφοσίωση στην υλοποίηση των μνημονιακών της υποχρεώσεων.

    Το συνέδριο πραγματοποιείται στο πολυτελές Metropolitan Club (http://www.metropolitanclubnyc.org/). Εκεί θα μαζευτούν υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι του ελληνικού δημοσίου, τροϊκανοί, επενδυτές, σύμβουλοι, δικηγόροι, αναλυτές και περίεργοι.

    Η έναρξη πραγματοποιείται πρωί-πρωί ώρα ΗΠΑ από τον Νικόλα Μπορνόζη τον επικεφαλής της Capital Link και τον Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χάρη Λακάκο. Στην εκδήλωση θα παραστεί και θα μιλήσει και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Geoffrey Pyatt. Ισως εκεί ο Τσακαλώτος τον ενημερώσει για το μετοχική σύνθεση του σχήματος που πλειοδότησε στον ΟΛΘ και για το οποίο ο πρέσβυς προσφάτως διατύπωσε κάποιες επιφυλάξεις.

    Οι Έλληνες υπουργοί που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη – εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο – είναι ο υπουργός Οικονομίας Δήμος Παπαδημητρίου (που δεν έχει αφήσει ταξίδι για ταξίδι αφού βρέθηκε προσφάτως στην Αυστραλία, η υφυπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά, η οποία παρομοίως δεν έχει αφήσει ταξίδι για ταξίδι.

    Επίσης για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου θα είναι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος  Πιτσιλής.

    Ράνια Αικατερινάρη. Διευθύνουσα Σύμβουλος Υπερταμείου

    Η Κατερίνα Αικατερινάρη  

    Από τα νέα πρόσωπα που εκπροσωπούν το ελληνικό δημόσιο και δεν ήταν πέρυσι στη Νέα Υόρκη είναι η κυρία Ράνια Αικατερινάρη διευθύνουσα σύμβουλος του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το οποίο δεν ξέρουμε ακόμα αν λειτουργεί και εάν έχει κάποιο record στο ενεργητικό του.

    Μπορεί ούτε και η ίδια να γνωρίζει, αλλά το ταξιδάκι στη Νέα Υόρκη δεν θα μπορούσε να μην γίνει.

    Συνήθως με την αναξιοπιστία του ελληνικού κράτους πρώτα θα πρέπει να κάνουμε έργα και μετά ας τα επικοινωνούμε. Αλλά αλήθεια, τι θα πει για το Υπερταμείο που κινείται με ρυθμό χελώνας;

    Άλλο ένα νέο πρόσωπο είναι ο διευθύνων σύμβουλος του Enteprise Greece, Ηλίας Αθανασίου. Ανέλαβε το Μάιο του 2017 στη θέση του Δότση. Το Enterprise Greece έχει αλλάξει τρεις επικεφαλής τα τελευταία τρία χρόνια.

    Σε άλλο πάνελ θα βρίσκονται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Declan Costello, ο Nicola Giammarioli του ESM μαζί με τον Πάνο Τσακλόγλου (πρώην σύμβουλο του Γιάννη Στουρνάρα), τον Charles Seville της Fitch και την Elena Duggar, της Moody’s. Στα παιδιά  αυτά στηρίζεται η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες 

    Παρόντες είναι όλοι οι Έλληνες τραπεζίτες σε επίπεδο διευθύνοντος συμβούλου ή προέδρου. Ο Χρήστος Μεγάλου (διευθύνων σύμβουλος) εκπροσωπεί την Τράπεζα Πειραιώς. Ο Λεωνίδας Φραγκιαδάκης (διευθύνων σύμβουλος) την Εθνική Τράπεζα και ο Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος Δ.Σ.) την Eurobank. Εξαίρεση η Alpha Bank η οποία εκπροσωπείται από τον Βασίλη Ψάλτη, οικονομικό διευθυντή. Κάποιοι βέβαια, υποστηρίζουν ότι θα είναι ο επόμενος CEO της τράπεζας. Άλλοι πάλι λένε για τον Γιώργο Αρώνη. 

    Μαζί με τους τραπεζίτες, στο ίδιο πάνελ είναι ο Παναγιώτης Παπάζογλου διευθύνων σύμβουλος της Ernst & Young.

    Επί τη ευκαιρία ο κ. Παπάζογλου προσπαθεί να συμμαζέψει το μαγαζί του στην Ελλάδα, στο οποίο έχουν διαπιστωθεί περίεργες διαρροές…

    Αλλά δεν θα μιλήσουμε γι΄αυτό τώρα.

    Παρών σε άλλο πάνελ είναι και ο Martin Czurda, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Ο αυστριακός αρχίζει να μαθαίνει σιγά-σιγά την ελληνική πραγματικότητα και να κάνει περισσότερο παρέα με τους Ελληνες τραπεζίτες από ότι θα έπρεπε… Ούτε γι΄αυτό θα μιλήσουμε τώρα.

    και οι εκπρόσωποι άλλων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρειών 

    Από τις ελληνικές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες – εκτός τραπεζών – το παρόν δίνουν ο Γρηγόρης Στεργιούλης, διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, ο Μανόλης Παναγιωτάκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ,  ο Γιώργος Χρυσικός διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, ο Οδυσσέας Αθανασίου διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development και ο Αριστοτέλης Καρυτινός διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία.

    Α, εκεί στην Πανγαία βρήκαν μέτοχο να αντικαταστήσουν τον Μπένυ;

    …και επενδυτές υφιστάμενοι και υποψήφιοι 

    Τέλος, διακρίναμε και δύο πολύ επίκαιρα πρόσωπα, τον John Koudounis, διευθύνοντα σύμβουλο της Calamos Investments που συμμετέχει στο σχήμα που εξαγόρασε την Εθνική Ασφαλιστική (περιμένουμε την ολοκλήρωση της εξαγοράς) και τον Πάνο Ξεροκώστα, που φέρεται ως υποψήφιος επενδυτής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Αναφέρουμε φέρεται γιατί ο Ξενοκώστας μιλάει πολύ και κάνει το τίποτα.

    Τον Ιανουάριο μετατίθεται ο διαγωνισμός για Νηρέα και Σελόντα 

    Κι επειδή πολλά είπαμε για τράπεζες και τραπεζίτες γράφτηκε ότι ο διαγωνισμός για την πώληση των εταιρειών Νηρέας και Σελόντα που διενεργούν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μετατίθεται για μερικές ημέρες, αλλά θα γίνει εντός του 2017.

    Εμείς λοιπόν μάθαμε ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει το νέο έτος (2018) για δύο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι ακόμα κάποια σχήματα δεν έχουν μαζέψει τα λεφτά και τα αναζητούν κάποια φιλόδοξα σχήματα.

    Άρα δεν μπορούσαν να υποβάλλουν δεσμευτικές προσφορές μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου 2017 που ήταν η διορία, χωρίς να έχουν εγγυητικές επιστολές.

    Έτσι,  και σε συνδυασμό με ότι τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού συστήματος αφήνουν στην άκρη τα κομπιουτεράκια στο τέλος του έτους, κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί αυτή η νέα μετάθεση. Ας ελπίσουμε μέχρι τότε να βρουν τα λεφτά…



    ΣΧΟΛΙΑ