• Άρθρα

    Οι νέες Business του Γιώργου Περιστέρη στην Βουλγαρία

    • The Wiseman
    the wise man

    the wise man


    Η Ελλάδα ως επενδυτική αποικία και οι καθυστερήσεις στις πωλήσεις εταιριών (AVIS) :  Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που μία… υπερδύναμη παρεμβαίνει σε μια υπόθεση πώλησης ελληνικής εταιρείας. Εσχάτως, όμως, τα φαινόμενα έχουν πυκνώσει με αποτέλεσμα να αναρωτιούνται κάποιοι για την τύχη που θα έχουν οι διαγωνισμοί πώλησης σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων. Οπως, για παράδειγμα, οι ενεργειακές εταιρείες, αφού όλοι θυμούνται τι συνέβη στην περίπτωση της ΔΕΠΑ και του ενδιαφέροντος που είχε επιδείξει η Gazprom προ πενταετίας. Γιατί αν συμβαίνουν όσα ακούγεται πως συμβαίνουν με το σήριαλ πώλησης της Avis, τότε τι θα συμβεί όταν βγουν προς πώληση (πάλι) η ΔΕΠΑ ή τα Ελληνικά Πετρέλαια; Ή το μειοψηφικό ποσοστό της ΕΥΔΑΠ; Οι παρεμβάσεις στην περίπτωση της Avis φαίνεται πως ήταν υπερβολικά άγαρμπες με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς. Βλέπετε, ο ξένος δάκτυλος πρέπει να έχει κάποια όρια! Ας το έχουν υπόψη τους οι ευρωπαίοι εταίροι και δανειστές που θέλουν να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

    Στα 80 εκατ. ευρώ η αξία του νέου συγκροτήματος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Σόφια… 

    Τα 400 εκατ. ευρώ ανέρχεται η αξία των έργων που έχει υλοποιήσει την τελευταία δεκαετία ο όμιλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Βουλγαρία συμπεριλαμβανομένων και των σιδηροδρομικών.

    Όμως, το τελευταίο απόκτημα του ομίλου είναι το κτιριακό συγκρότημα City Tower στην Πλατεία Μακεδονίας, στο κέντρο της Σόφιας, το οποίο έχει ήδη μισθώσει πλήρως, κυρίως σε ισχυρούς ομίλους από το χώρο της τεχνολογίας.

    Το κτίριο, που ολοκληρώθηκε προ εβδομάδων και ήδη εγκαθίστανται οι πρώτοι ένοικοι είναι ένα από τα υψηλότερα στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Όταν λειτουργήσει πλήρως, τους επόμενους μήνες, θα στεγάζει περίπου 3.000 εργαζόμενους, οι οποίοι απασχολούνται κυρίως σε εταιρείες τεχνολογίας και call center..

    Όπως είναι φυσικό, με την πλήρη λειτουργία του νέου συγκροτήματος ο όμιλος που διοικεί ο Γιώργος Περιστέρης θα αναζητήσει επενδυτές, με την αξία του City Tower να «ξεκινά από τα 80 εκατ. ευρώ» όπως λένε πρόσωπα που γνωρίζουν τις κινήσεις του επιχειρηματία.

    …και ο πονοκέφαλος των ομίλων Δαναός και Φουρλή για το Sofia Ring Mall

    Μπορεί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επωφελείται από την απίστευτη ανάπτυξη των εταιρειών τεχνολογίας στη γειτονική Βουλγαρία,  που αναζητούν συνεχώς νέους γραφειακούς χώρους, αλλά το εμπορικό κέντρο Sofia Ring Mall, των ομίλων Δαναός και Φουρλή, δεν πάει και τόσο καλά. Η επένδυση για το μεγάλο εμπορικό κέντρο των 200 καταστημάτων στον περιφερειακό της Σόφιας (κάτι σαν τη δική μας Αττική Οδό, αλλά χωρίς τα διόδια…) είχε φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ. Ομως, εκτός από το ΙΚΕΑ που αντέχει, το Sofia Ring Mall πιέζεται εξαιτίας της απόστασης από το κέντρο της πόλης, και του ανταγωνισμού από άλλα εμπορικά που βρίσκονται πιο κοντά στον εμπορικό βραχίονα της Σόφιας. Έχασε, επίσης, και κάποιος ενοίκους ελληνικής προέλευσης που αντιμετώπισαν προβλήματα τα τελευταία χρόνια.

    Ζητούνται μισθωτές για το πρώην εμπορικό της Sierra στη Λάρισα

    Τους επόμενους μήνες θα κριθεί το στοίχημα που έχει βάλει το επενδυτικό σχήμα της Bluehouse για την ανάσταση του εμπορικού κέντρου (πρώην Pantheon Plaza) της πορτογαλικής Sonae Sierra στην Λάρισα.

    Οι μέτοχοι της Bluehouse, που σε αντίθεση με κάποια στελέχη του ελληνικού real estate, προτίμησαν τα δύσκολα (πήραν το καπελάκι τους και οργώνουν επί χρόνια την Ανατολική Ευρώπη), πραγματοποιούν τη δεύτερη κίνηση στη χώρα μας μετά το εμπορικό κέντρο McArthurGlen στα Σπάτα.

    Βέβαια, επειδή τόσο οι Πορτογάλοι, που έχουν φάει πολύ “ξύλο” στην Ελλάδα, όσο και οι της Bluehouse είναι συντηρητικοί, έχει συμφωνηθεί πως το εμπορικό κέντρο της Λάρισας (σήμερα είναι ένα κτίριο – φάντασμα) θα αναστηθεί μόνο αν βρεθούν μισθωτές για συγκεκριμένο ποσοστό επιφάνειας.

    Αν προχωρήσει το εμπορικό, ακούγεται πως θα υλοποιηθούν και άλλα σχέδια στη θεσσαλική πόλη.



    ΣΧΟΛΙΑ