• First Top Stories

    Φωκά, Λαινόπουλος, Κωνσταντακάτος: Πλειστηριασμοί, Πλειστηριασμοί, Πλειστηριασμοί

    • NewsRoom
    the wise man

    the wise man


    Το επιχειρείν του χθες στους πλειστηριασμούς αναστενάζει:

    Μια πρόχειρη ματιά να ρίξει κάποιος στον κατάλογο με τους επικείμενους πλειστηριασμούς διαπιστώνει πως ηχηρά ονόματα της πάλαι ποτέ κραταιάς επιχειρηματικής μας τάξης βρίσκονται συχνά στις λίστες. Χθες, για παράδειγμα, εντοπίσαμε πλειστηριασμό της Εθνικής Τράπεζας για ακίνητα της οικογένειας Φωκά που είχε τη γνωστή εταιρεία πολυκαταστημάτων.

    Λίγο πιο πάνω στον ίδιο κατάλογο βρίσκονταν οι δύο πλειστηριασμοί της Τράπεζας Πειραιώς για ακίνητα που κατείχαν εταιρείες του ομίλου Λαϊνόπουλου. Μαζί και ο επικείμενος πλειστηριασμός της Alpha Bank για τα ακίνητα μέλους της οικογένειας Κωσταντακάτου που διοικούσε επί χρόνια τη γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ηλεκτρολογικού υλικού.

    Λαίνόπουλος
    Μανώλης και Όλγα Λαίνοπούλου

    Ο κατάλογος μοιάζει ατελείωτος αν συμπεριλάβουμε και τους ιδιοκτήτες τεχνικών και οικοδομικών εταιρειών που εμφανίζονται συχνά. Όλα αυτά πριν αρχίσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και αρχίσουν να πιέζονται οι λεγόμενοι στρατηγικοί κακοπληρωτές δηλαδή ιδιώτες και επιχειρηματίες που έχουν χρήματα, χωρίς να πληρώνουν τα δάνειά τους.

    Οι οπαδοί της “δημιουργικής καταστροφής” προσπαθούν να καταλάβουν πιο είναι το νέο επιχειρείν, οι νέοι επιχειρηματίες που αναδύονται μέσα από την κρίση. Θα χρειαστεί λίγος καιρός ακόμα ώστε να καθίσει η σκόνη που έχει σηκωθεί από την κατάρρευση αρκετών μεγάλων ομίλων.

    Ποια διαφάνεια;

    Διαμαρτύρονταν προχθές ορισμένοι, κατά τη διάρκεια της κλειστής συνάντησης στελεχών της αγοράς ακινήτων που προηγείται του συνεδρίου Prodexpo, πως δεν υπάρχει διαφάνεια στο εγχώριο real estate. “Δεν καταγράφονται οι συναλλαγές, δεν υπάρχουν στοιχεία για τις τιμές, δεν μαθαίνουμε ποιος αγοράζει ή ποιος είναι πωλητής” υποστήριζαν.

    Το ενδιαφέρον είναι πως μεταξύ των διαμαρτυρομένων ήταν και στελέχη των εισηγμένων ΑΕΕΑΠ. Καλά, δεν έχουν ακούσει πως οι αρκετές διοικήσεις ΑΕΕΑΠ παραλείπουν να ανακοινώσουν από ποιον αγόρασαν ένα ακίνητο;

    Για “λόγους ασφαλείας” φυσικά! Αν ρίξουν μια ματιά στον κατάλογο με τα δελτία τύπου ή τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις θα διαπιστώσουν πως οι αναφορές στα ονόματα των πωλητών σπανίζουν! Δικαιούνται άραγε να ζητούν διαφάνεια από μικρότερους, μη εισηγμένους, “παίκτες” της αγοράς;

    Επενδύσεις πέραν της ΑΕΕΑΠ από τη Βιοχάλκο

    Προχωράει το σχέδιο του ομίλου Βιοχάλκο για τη δημιουργία Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) στην οποία θα ενσωματωθούν γνωστά ακίνητα όπως αυτό που φιλοξενεί το εμπορικό κέντρο River West, το ακίνητο στην Κόρινθο με το Mare West, το μεγάλο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens στην Πλατεία Καραϊσκάκη, κα.

    Ο όμιλος Βιοχάλκο έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων που προσεγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ. Η μεγάλη επένδυση δεν θα αφορά στα ακίνητα. Θα γίνει, πάντως, στα Οινόφυτα και συνδέεται με τη βιομηχανική δραστηριότητα.

    Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και το Θριάσιο

    Βιάστηκαν να προσλάβουν εταιρεία δημοσίων σχέσεων στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ καθώς έχουν περάσει τρεις μήνες και ακόμα να υπογραφεί η σύμβαση με την ΓΑΙΑΟΣΕ για την κατασκευή και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο.

    Η σύμβαση της κοινοπραξίας στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ με Goldair θα υπογράφονταν, σύμφωνα με πληροφορίες που είχαν τότε κυκλοφορήσει, από τον περασμένο Ιούνιο! Στην αγορά logistics αναρωτιούνται για ποιους λόγους καθυστερεί επί μήνες η ολοκλήρωση του διαγωνισμού.

    Κάποιοι λένε πως καθυστερεί επειδή προωθήθηκε με τον λάθος νόμο (!) και τώρα οι επενδυτές διαπιστώνουν πως θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί το σχέδιο. Μάλλον θα χρειαστεί κάποια τροπολογία για να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κοινοπραξία.



    ΣΧΟΛΙΑ