Στο αρχείο οι καταγγελίες Πανούση

Δεν προέκυψε από την έρευνα ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα απείλησαν μέσω εγκλείστων τον Γιάννη Πανούση.

0

Στο αρχείο μπαίνει σκέλος της έρευνας, που διενεργούσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, σχετικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γιάννη Πανούση, για απειλές σε βάρος της ζωής του, με εμπλοκή ή ανοχή στελεχών του Σύριζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την έρευνα δεν προέκυψε «ότι απείλησαν πολιτικά πρόσωπα τον κύριο Πανούση, μέσω εγκλείστων». Επιπλέον, καταγράφεται πως ο σύμβουλος του υπουργού Δικαιοσύνης, Πάνος Λάμπρου, ουδέποτε είχε σχέση με την τρομοκρατία, αλλά προσέγγιζε και συζητούσε με κρατουμένους, οι οποίοι του έδειχναν εμπιστοσύνη. Μάλιστα, η θητεία του κυρίου Λάμπρου θεωρείται επιτυχής, καθώς του είχαν ανατεθεί καθήκοντα για κατευνασμό των εντάσεων στις φυλακές.

Την ίδια ώρα, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημήτρης Δασούλας, ο οποίος διενήργησε την έρευνα, παρήγγειλε την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας, για την κατάληψη της πρυτανείας επί 19 μέρες.

Στο εισαγγελικό πόρισμα αναγράφεται επίσης πως οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια νόμιμων συνακροάσεων, που έκαναν στις φυλακές, ενημέρωναν κατά καιρούς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και μέσω σημειωμάτων τους έστελναν πληροφορίες για τις απεργίες πείνας, για τον τρόπο προβολής τους στα ΜΜΕ και άλλες δράσεις τους.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως, μετά την κατάληψη του ραδιοσταθμού «στο Κόκκινο», η πεποίθηση των κρατουμένων ήταν ότι «ο κ. Πανούσης θα παραιτηθεί».

Επίσης, σε άλλο σημείωμα από συνακροάσεις, καταγράφεται έντονο αίτημα των κρατουμένων στον Λάμπρου για αντικατάσταση του Γιάννη Πανούση. Σε άλλο σημείωμα, αρχές Μαρτίου του 2015, λένε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει αλλαγές, θα είναι χειρότερος από τους άλλους». Σε άλλο σημείωμα, αναφέρουν «ο πόνος θα απαντηθεί με πόνο» σχετικά με την αστυνομία.

Απ΄τα σημειώματα, προκύπτει επίσης ότι ο Πάνος Λάμπρου μιλούσε θετικά για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.

Στο πόρισμα, καταγράφεται επιπλέον πως για πρώτη φορά απειλή προκύπτει τον Απρίλη του 2015, με δυο κρατούμενους να συζητούν τι θα έκαναν αν δεν ήταν στη φυλακή. Εκεί, καταφέρονται όχι μόνο σε βάρος του Γιάννη Πανούση, αλλά και σε βάρος υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και δικαστών.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα σημειώματα, βλέποντας οι κρατούμενοι πως διαψεύστηκαν οι προσδοκίες τους από το κυβερνών κόμμα, άρχισαν να στρέφονται κατά του υπουργού Δικαιοσύνης, αλλά και του Πάνου Λάμπρου.

Επιπροσθέτως, τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τα τέλη Μαΐου, ακούγεται το όνομα του κυρίου Πανούση μόνο μια φορά, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2015 έως το Μάιο του ίδιου χρόνου, δεν προκύπτουν συγκεκριμένες απειλές σε βάρος του πρώην υπουργού στις συζητήσεις του Πάνου Λάμπρου με τους κρατουμένους.

Στις 10 Αυγούστου του 2015, όταν έγινε η έφοδος της αστυνομίας στα κελιά κρατουμένων (μεταξύ αυτών και καταδικασμένων ως μελών των Πυρήνων της Φωτιάς), οι κρατούμενοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι η έρευνα έγινε κατ εντολήν Πανούση, τον οποίο αποκαλούσαν «υπερυπουργό», αλλά στρέφονταν και κατά του υπουργού Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα αφορούσε στα αδικήματα της βίας κατά πολιτικού κόμματος, παράνομης βίας και διατάραξης ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας, που αφορούσε στην κατάληψη της πρυτανείας.

Πάντως, ο εισαγγελέας συνεχίζει να ερευνά το σκέλος της υπόθεσης, που αφορά στη μηνυτήρια αναφορά, την οποία είχαν υποβάλει οι υπουργοί Νίκος Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας, και αφορούσε στη διαρροή διαλόγων από καταγραφές της ΕΥΠ.

BLOOMBERG
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Όλες οι ειδήσεις

DESIGN
ARCHITECTURE &

Όλες οι ειδήσεις
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here

STORIES
BLOOMBERG

Όλες οι ειδήσεις