• Πολιτική

    Αποκάλυψη! Η διευθύντρια της CIA συμμετείχε σε βιασμό άνδρα και σε βασανισμούς

    Τζίνα Χάσπελ

    Τζίνα Χάσπελ


    Η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε την Πέμπτη ότι η Τζίνα Χάσπελ διορίζεται επικεφαλής στην ηγεσία της CIA, παρά τον αμφιλεγόμενο ρόλο που είχε στα προγράμματα ανακρίσεων που πραγματοποιήθηκαν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η Χάσπελ, ηλικίας 61 ετών, μετρά 33 έτη καριέρας στις τάξεις της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών και ήταν προτεινόμενη υποψήφια από τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Την υποψηφιότητα αυτή δε, στήριξαν έξι στελέχη των αντιπολιτευόμενων Δημοκρατικών.

    Ωστόσο, ο Έντουαρντ Σνόουντεν προέβη σε καταγγελίες έναντι της νέας διευθύντριας της CIA που την θέλουν να εμπλέκεται στον βιασμό ενός άνδρα και σε βασανιστήρια.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τζίνα Χάσπελ συμμετείχε σε πρόγραμμα βασανισμού ανθρώπων, μεταξύ των οποίων ήταν και μία έγκυος γυναίκα, η οποία ξυλοκοπήθηκε στο στομάχι, ένας άντρας που βιάστηκε με τα ίδια τα γεύματα που δεν δεχόταν να φάει και ένας ακόμα άντρας, τον οποίο ενώ ήταν αλυσοδεμένος τον πάγωσαν μέχρι θανάτου. Μάλιστα, όπως γράφει η ίδια η Χάσπελ συνέταξε την εντολή με την οποία καταστράφηκαν οι 92 κασέτες, αποδεικτικά στοιχεία του προγράμματος βασανισμού της CIA.

    Στην ακρόασή της, την περασμένη εβδομάδα, βομβαρδίστηκε από ερωτήσεις για τον ρόλο της στη χρήση μεθόδων όπως ο εικονικός πνιγμός, που θεωρείται ευρέως τύπος βασανιστηρίου, πριν από μια δεκαετία επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεώτερου.

    Η Χάσπελ δεσμεύτηκε κατά την ακρόασή της ότι δεν θα επαναφέρει ποτέ το πρόγραμμα ανάκρισης που δημιουργήθηκε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά δεν τοποθετήθηκε ως προς το αν θα έπρεπε να το είχε ξεκινήσει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τζίνα Χάσπελ: Από τα βασανιστήρια στην Ταϊλάνδη, πρώτη γυναίκα διευθυντής στη CIA

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζον Μακέιν: Η νέα επικεφαλής της CIA να δώσει εξηγήσεις για την εμπλοκή της σε βασανισμούς στη Ταϊλάνδη

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τραμπ: Η συμφωνία που θα προτείνω στον Κιμ Γιονγκ Ουν θα κάνει τη χώρα του πλούσια



    ΣΧΟΛΙΑ