• Πολιτική

    Απίστευτο βίντεο: Το Μάτι πριν και μετά την πυρκαγιά – Εξαφανίστηκε από τον χάρτη

    • NewsRoom


    Το Μάτι δεν υπάρχει πια. Ο οικισμός βρέθηκε στο έλεος της πύρινης λαίλαπας η οποία σε συνδυασμό με τους υψηλούς ανέμους που επικρατούσαν στην περιοχή τον εξαφάνισαν από τον χάρτη.

    Ο -μέχρι στιγμής- τραγικός απολογισμός έχει ως εξής: 81 νεκροί, 71 τραυματίες εκ των οποίων οι 10 δια σωληνωμένοι και τέσσερα παιδιά που νοσηλεύονται στο Παίδων. «Οι δέκα άνθρωποι που παραμένουν δια σωληνωμένοι είναι εγκαυματίες οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί» είπε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Παπαευσταθίου, διοικητής του ΕΚΕΠΥ εκφράζοντα φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    Αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου οι διαπιστωμένοι αγνοούμενοι είναι 25.

    Σε ότι αφορά τις καταστροφές στο περιβάλλον και στα κτίρια, τα στοιχεία έχουν ως εξής:

    Συνολικά σε Νέο Βουτζά, Ραφήνα, Μάτι, κάηκαν 12.760 στρέμματα.
    – 6.934 στρέμματα ήταν οικιστική ζώνη.
    – 2.018 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.
    – 1.000 στρέμματα χαμηλής βλάστησης κατακάηκαν.

    Σύμφωνα με το Copernicus, στο διάβα της φωτιάς κατοικούσαν 3.664 άνθρωποι. Στην περιοχή δηλαδή που πέρασε η φωτιά έμεναν πάνω από 3.500 άνθρωποι των οποίων η ζωή τέθηκε σε κίνδυνο.

    Μέχρι χθες, σε ότι αφορά στα σπίτια, με βάση τους ελέγχους που είχαν γίνει κόκκινα είχαν χαρακτηριστεί 211 σπίτια. Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των σπιτιών που κάηκε από τη φωτιά στην ανατολική Αττική ξεπερνούν τις 2.500 και ότι ακόμη 4.000 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

    Ολα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα η σημερινή εικόνα του Ματιού και η εικόνα από το Κόκκινο Λιμανάκι να μην έχει καμία σχέση με την εικόνα που είχαν οι περιοχές αυτές ως το μεσημέρι της Δευτέρας. Τσο ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, όσο και οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι το Μάτι πλέον εξαφανίστηκε από το χάρτη.

    Πριν, το Μάτι, παρά τα προβλήματα που και οι ίδιοι οι κάτοικοι παραδέχονται, με την παντελή έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου και τους δρόμους-φιδάκια, καθώς φτιάχτηκαν αφού χτίστηκαν τα σπίτια, ήταν ένας παράδεισος. Τα πεύκα έφθαναν ως τη θάλασσα, το πράσινο συναντούσε το μπλε. Από ψηλά έμοιαζε με ένα χρωματιστό, καλοκαιρινό πίνακα.

    Η εικόνα μετά τις φονικές πυρκαγιές έχει αλλάξει για πάντα τα τοπίο: Στάχτες και αποκαΐδια, κρανίου τόπος είναι χαρακτηρισμοί που δεν έχουν καμία υπερβολή. Τα πάντα έχουν καεί, είναι κατάμαυρα και η γκρι στάχτη έχει καλύψει τα πάντα. Σκηνικό αποκάλυψης.

    Δείτε το πριν και το μετά, ένα συγκλονιστικό βίντεο της ομάδας updrone:

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση εξαγριωμένων κατοίκων σε δημοτικούς συμβούλους του δήμου Μαραθώνα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Αφήσατε να καεί κόσμος τζάμπα»: Πολίτες εναντίον Καμμένου στην επίσκεψή του στο Μάτι (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συγκλονιστική μαρτυρία πυροσβέστη: Αυτό που αντίκρισα ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας (video)



    ΣΧΟΛΙΑ