• Πολιτική

    Άγκυρα: «Ενδιαφέρουσα» η δήλωση Κοντονή περί δίκης των Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα

    • NewsRoom
    Σταύρος Κοντονής

    Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής


    Ως ένα «θετικό βήμα» χαρακτηρίζει η Άγκυρα τη δήλωση του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, πως οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατέφυγαν στη χώρα μας θα μπορούσαν  να δικαστούν από ελληνικά δικαστήρια για τη συμμετοχή τους στο αποτυχημένο πραξικόπημα, εφόσον το αιτηθεί η Τουρκική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, Τούρκοι αξιωματούχοι παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του κ. Κοντονή, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα πρώτο, θετικό βήμα, σημειώνοντας ωστόσο πως απομένουν ακόμα πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα. Μάλιστα επισήμαναν τον  προσεκτικό τόνο του Έλληνα υπουργού, ο οποίος δεν δεσμεύτηκε πως οι οκτώ αξιωματικοί θα δικαστούν από την ελληνική Δικαιοσύνη για τη φερόμενη συμμετοχή τους στο πραξικόπημα.

    «Πρέπει το χαρτί να γεμίσει», είχαν χαρακτηριστικά οι πηγές. Η στάση της Άγκυρας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα διαμορφωθεί σε ανώτατα πολιτικά κλιμάκια, δηλαδή κατά πάσα πιθανότητα από τον ίδιο τον πρόεδρο Tayyip Erdogan.

    Οι δηλώσεις Κοντονή πάντως προκάλεσαν σειρά αντιδράσεων, με επιφανείς νομικούς να αμφισβητούν πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να δικάσει τους αξιωματικούς για τα βαριά αδικήματα που τους αποδίδει η Τουρκία. Ο συνήγορος των οκτώ και ακαδημαϊκός Χρίστος Μυλωνόπουλος και ο επιφανής ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης υποστήριξαν στον ΣΚΑΙ ότι η μοναδική κατηγορία που μπορεί να τους απαγγελθεί με βάση τον ελληνικό ποινικό κώδικα αφορά την απόπειρα πραξικοπήματος σε ξένη χώρα και είναι πλημμέλημα – κάτι που δεν επιθυμεί η Τουρκία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επίθεση Λοβέρδου σε Κοντονή: Επιτομή ανευθυνότητας οι δηλώσεις για τους οκτώ Τούρκους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντονής: Οι 8 Τούρκοι μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα αν το ζητήσει η Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ