• Πολιτική

    ΕΚΤ: Ζητά προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» μετά τον Αύγουστο

    • NewsRoom
    Φραντσέσκο Ντρούντι

    Φραντσέσκο Ντρούντι


    Προληπτικό πρόγραμμα «με αυστηρούς και αποτελεσματικούς όρους» ζητά για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια στόματος του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωτράπεζας στην Ελλάδα Φραντσέσκο Ντρούντι, στον αντίλογο των δηλώσεων του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Ντρούντι στη Ναυτεμπορική, λίγες ώρες πριν από την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα τεκμηριώνει τη θέση της Ευρωτράπεζας για μια προληπτική γραμμή στήριξης μετά τον Αύγουστο οπότε και τελειώνει το πρόγραμμα στήριξης στη χώρα.

    Ο κ. Ντρούντι εξηγεί ότι το προληπτικό πρόγραμμα θα διατηρούσε το waiver για τα ελληνικά ομόλογα (δανεισμός των τραπεζών με “φθηνό” χρήμα), θα προλάμβανε τις διακυμάνσεις στις καταθέσεις, θα επιτάχυνε την άρση των capital controls και θα επέτρεπε τη συμπερίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ξεκαθαρίζει ωστόσο πως η απόφαση «εναπόκειται πλήρως» στην ελληνική κυβέρνηση.

    «Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές λόγω των διεθνών εξελίξεων τους τελευταίους μήνες, η αύξηση των διαφορών αποδόσεων των ελληνικών κρατικών ομολόγων, ήταν εντονότερη από ό,τι σε άλλες χώρες, κι αυτό υποδηλώνει ότι το κλίμα στις αγορές σχετικά με την Ελλάδα παραμένει μάλλον ασταθές και εύθραυστο» σημειώνει.

    Ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα επισημαίνει στην ελληνική κυβέρνηση ότι τα μέτρα για το χρέος δεν θα πρέπει να συνδέονται με όρους πολιτικής. Ένα μεγάλο μέρος τους, εξηγεί, θα έπρεπε να ληφθεί άμεσα με τη λήξη του προγράμματος. Και κάποια άλλα να συνδεθούν με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.

    Ως προς την πορεία της 4ης αξιολόγησης, ο κ. Ντρούντι κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης της προσπάθειας με ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Ιούνιο. Σχολιάζοντας δε την εισήγηση της κυβέρνησης για το λεγόμενο ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο, διατυπώνει διπλή ένσταση: σε πρωτοβουλίες «ανταγωνιστικές προς τον τραπεζικό τομέα» και σε ενέργειες «που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις υποχρεώσεις του Δημοσίου».

    Σχολιάζοντας τα πρόσφατα stress tests, τονίζει ότι «δεν τέθηκε θέμα αποτυχίας ή επιτυχίας», δηλώνοντας έμμεσα ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μεν παρουσιάσει αξιόλογη βελτίωση, αλλά πρέπει να εξυγιάνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους και να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ποια είναι αναλυτικά τα μηνύματα που στέλνει η ΕΚΤ για τους πλειστηριασμούς, τις καταθέσεις, τα capital controls και το χρέος.

    Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, ο ευρωπαίος αξιωματούχος ξεκαθαρίζει ότι η πρόοδος στο σκέλος αυτό είναι μία από τις δύο προϋποθέσεις για την εκταμίευση του δεύτερου ποσού που συνδέεται με την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η άλλη προϋπόθεση είναι η επίτευξη των στόχων σχετικά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Στην Αλεξανδρούπολη σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστρέφει η τρόικα – Νέο «ράλι» πριν το Eurogroup

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η Κομισιόν ζητά πλειοψηφία 180 βουλευτών για το Σκοπιανό



    ΣΧΟΛΙΑ