• ΥΓΕΙΑ

    Σκάνδαλο με φάρμακα: Τίποτα δεν θα είχε συμβεί αν το σύστημα Υγείας ήταν οχυρωμένο, λένε οι καρκινοπαθείς

    • NewsRoom
    φάρμακα


    Οργή και προβληματισμός κυριαρχούν μεταξύ των ογκολογικών ασθενών και των οικογενειών τους μετά την ανακοίνωση του «Σκανδάλου, κυκλώματος υπεξαίρεσης και παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμάκων» και την εξάρθρωσή του από την Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

    Όπως τονίζει Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) στους κύκλους των ασθενών επικρατεί αποτροπιασμός γιατί κάποιοι επέλεξαν συνειδητά να θέσουν σε δεύτερη μοίρα την υγεία και τις ζωές ασθενών με καρκίνο, προτάσσοντας το ίδιο συμφέρον, στερώντας τους τα απαραίτητα φάρμακα και ζημιώνοντας το ήδη σοβαρά ασθενές σύστημα υγείας.

    Οι ογκολογικοί ασθενείς, έχουν αναφέρει αρμοδίως πολλές φορές ότι λόγω των ελλείψεων σε φάρμακα, που παρουσιάζονται κατά διαστήματα, δημιουργούνται κενά στη προγραμματισμένη θεραπεία τους.  Την ώρα που πολλοί ασθενείς εξαναγκάζονται να περιφέρονται, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, για να εξασφαλίσουν την θεραπεία τους ή να την αναζητούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή να καθυστερούν αδικαιολόγητα να την λάβουν, κάποιοι προβαίνουν ανενόχλητα σε υπεξαίρεση αναγκαίων ακριβών και λίαν δραστικών φαρμάκων.

    Σύμφωνα με την η ΕΛΛΟΚ, αυτό συνέβη διότι εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει και δεν εφαρμόζεται κανένα σχέδιο εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης ακριβών αντινεοπλασματικών φαρμάκων, που να περιλαμβάνει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες.

    «Νιώθουμε οργή γιατί ορισμένοι “λειτουργοί” του συστήματος υγείας δεν σέβονται την αγωνία  ανθρώπων που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους όταν εμείς ως ασθενείς διαμαρτυρόμαστε για τη συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης, η οποία έχει φθάσει σε προ δεκαετίας επίπεδα, όταν προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε το δικαίωμά μας  σε σύγχρονες αποτελεσματικές θεραπείες, όταν η ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας λειτουργεί υπερβαίνοντας τις δυνατότητές της με τεράστιες ελλείψεις,  κάποιοι να ενεργούν με αυτόν τον ανήθικο τρόπο. Είναι σαφές ότι τα αδικήματα που διέπραξαν εκτός της ποινικής, έχουν και τεράστια ηθική διάσταση. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και είμαστε σίγουροι ότι θα επιτελέσει το έργο της στο ακέραιο. Ταυτόχρονα οφείλουμε να συγχαρούμε τη Διεύθυνση της Οικονομικής Αστυνομίας για την μεγάλη επιτυχία της», αναφέρουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

    Παράλληλα, σημειώνουν ότι στην πλευρά τους επικρατεί έντονος προβληματισμός γιατί για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι το Σύστημα Υγείας της χώρας μας είναι ανοχύρωτο! Είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν και δεν εφαρμόζονται  διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας των διαδικασιών διακίνησης φαρμάκων, ενώ είναι γνωστό ότι για τη διακίνηση, φύλαξη και χειρισμό των κυτταροτοξικών φαρμάκων εφαρμόζονται ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες. Η σοβαρή έλλειψη διαλειτουργικότητας των μηχανογραφικών συστημάτων των νοσοκομείων και των φορέων του τομέα υγείας, είναι ένα σοβαρό χρόνιο πρόβλημα, που εμποδίζει την επικοινωνία μεταξύ υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, που θα επέτρεπε τη διασταύρωση και επιβεβαίωση δεδομένων.

    Η αναζήτηση στο οργανόγραμμα του Υπουργείου Υγείας δείχνει ότι δεν υπάρχει  Διεύθυνση ή Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου, μετά δε και την κατάργηση της Διεύθυνσης Ποιότητας και Αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι  το σύστημα εσωτερικού ελέγχου, αξιολόγησης και  διασφάλισης ποιότητας  θεωρούνται περιττά.

    «Το ζητούμενο για μας, είναι να υπάρξει πολιτική βούληση και δράση για άμεση κάλυψη των κενών που θα εντοπιστούν και για εφαρμογή συστημάτων που θα εγγυηθούν την ασφαλή και ποιοτική λειτουργία της διακίνησης, φύλαξης και χειρισμού, ειδικά των κυτταροτοξικών, φαρμάκων», τονίζουν οι ογκολογικοί ασθενείς.

    Η ΕΛΛΟΚ, από την ίδρυσή της, έχει αναγάγει σε εξαιρετικά υψηλής σημασίας και εθνικής προτεραιότητας θέμα την ανάγκη να αποκτήσει άμεσα η χώρα μας Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τον Έλεγχο του Καρκίνου και πληθυσμιακό ΕΘΝΙΚΟ ΜΗΤΡΩΟ ΝΕΟΠΛΑΣΙΩΝ, καθώς τα δύο αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα για το σχεδιασμό και εφαρμογή αποτελεσματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

    “Είναι βέβαιο ότι αν σήμερα υπήρχε Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, πλήρης μηχανογράφηση και  διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών των νοσοκομείων και των εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας φορέων, διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου, σύστημα διασφάλισης και διαπίστευσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, καμία παρόμοια παράνομη δράση δε θα μπορούσε να είχε αναπτυχθεί και να δρα ανενόχλητα, εκμεταλλευόμενη τα κενά ασφαλείας”, καταλήγει.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο αντικαρκινικών φαρμάκων: 21 συλλήψεις-Τέσσερα τα αρχηγικά μέλη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξανθός για το σκάνδαλο με τα φάρμακα: «Σημαντική επιτυχία στη διαρκή μάχη για την πάταξη της διαφθοράς στο χώρο της Υγείας»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΕΛΑΣ: Στα 13,69 εκατ. ευρώ η ζημία του Δημοσίου από το κύκλωμα με τα φάρμακα – Πως λειτουργούσαν οι δράστες



    ΣΧΟΛΙΑ