τέλη κυκλοφορίας

Έφτασε η ώρα. Αναρτώνται σήμερα στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τα τέλη κυκλοφορίας του 2018, τα οποία θα είναι σε ίδια επίπεδα με τα φετινά. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα πρέπει να εκτυπώσουν από το Taxis τα σχετικά έντυπα, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσουν στην εξόφληση μέσω τραπεζών, μέσω e-banking ή στα ΕΛΤΑ.

Να σημειωθεί ότι ούτε φέτος θα αποσταλούν ειδοποιητήρια στους υπόχρεους, οι οποίοι θα πρέπει να ενημερωθούν για τα τέλη που καλούνται να πληρώσουν για το 2018 μέσω της πλατφόρμας του taxisnet.

Η πρόσβαση στο taxisnet γίνεται είτε με τους κωδικούς που διαθέτουν οι φορολογούμενοι είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Oι ιδιοκτήτες οχημάτων για να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο στο οποίο αναγράφεται ο κωδικός για την πληρωμή των τελών θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Taxisnet «Εκτύπωση Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων» στην ιστοσελίδα www.aade.gr και να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:

  • Στην Υπηρεσία προς τους Πολίτες επιλέξτε την ένδειξη Οχήματα.
  • Συμπληρώστε τον Α.Φ.Μ., που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας
  • Συμπληρώστε τον αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος, που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας.
  • Συμπληρώστε το έτος τελών κυκλοφορίας
  • Επιλέγετε «Αναζήτηση»
  • Επιλέγετε «Εκτύπωση» όταν εμφανιστεί το μήνυμα «Επιτυχής αναζήτηση»

Τρόποι πληρωμής

Οι φορολογούμενοι που επιθυμούν να πληρώσουν τα τέλη μέσω τραπέζης, πρέπει να έχουν εκτυπώσει το ειδοποιητήριο, το οποίο και θα προσκομίσουν στο γκισέ. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, θα κληθούν να πληρώσουν και προμήθεια, η οποία μπορεί ακόμη και να υπερβεί τα 2 ευρώ.

Εναλλακτικά, η πληρωμή των τελών μπορεί να γίνει χωρίς προμήθεια μέσω web banking, phone banking κλπ. και δεν απαιτείται η εκτύπωση του ειδοποιητηρίου.

Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών μπορούν επίσης να εξοφλήσουν τα τέλη κάνοντας χρήση προγραμμάτων έως και 12 άτοκων δόσεων

Τα τέλη θα πρέπει να εξοφληθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση. Σε περίπτωση εκπρόθεσμης πληρωμής, επιβάλλεται πρόστιμο που είναι ίσο με το ποσό των τελών που αναλογούν στο όχημα.

Ακολουθούν οι αναλυτικοί πίνακες με τα ισχύοντα τέλη κυκλοφορίας:

Έφτασαν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας

pin

pinΣτα επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν  για πρώτη φορά στην Ελλάδα  από 1.11.2010 και μετά, τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια C02 ανα χιλιόμετρο).

Λαμβάνονται υπόψη οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως αυτές αναγράφονται στην άδεια του οχήματος, ως εξής:

pinΣτα ανωτέρω αυτοκίνητα περιλαμβάνονται και τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα, που εισάγονται από το αλλοδαπό προσωπικό των εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων των εγκατεστημένων στην Ελλάδα με βάση των α.ν. 89/1967 (Α’ 132). Επίσης περιλαμβάνονται και τα τύπου Jeep αυτοκίνητα, ανεξάρτητα από το χαρακτηρισμό τους ως επιβατικών ή φορτηγών.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα, οχήματα και οι υβριδικές δίκυκλες και τρίκυκλες μοτοσικλέτες, έως 1549 κυβικών, ανεξάρτητα από την ημερομηνία της πρώτης ταξινόμησής τους στην Ελλάδα, απαλλάσσονται των τελών κυκλοφορίας.

Για τα οχήματα της κατηγορίας αυτής από 1549 κυβικών και άνω, τα τέλη κυκλοφορίας που επιβάλλονται αναλογούν στο 60% των τελών των αντίστοιχων συμβατικών αυτοκινήτων.

ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Please enter your comment!
Please enter your name here