Τζανακόπουλος: Άστοχο και άκαιρο το άνοιγμα προς το ΠΑΣΟΚ που προτείνει ο Φίλης

0

Άστοχη και άκαιρη χαρακτήρισε την πρόταση του Νίκου Φίλη για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα κριθεί τόσο από τη συμφωνία όσο από το τι θα μπορέσει να κάνει πέραν αυτής.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Τζανακόπουλος ανέδειξε 5 κεντρικά σημεία επί των οποίων θα πρέπει, όπως είπε, να «ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες», χαρακτηρίζοντας «άστοχο» και «άκαιρο» να στρέφεται διαρκώς η συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα σημεία είναι τα εξής: α) για την κυβέρνηση ο σημαντικότερος δείκτης είναι ο δείκτης του μεριδίου μισθών προς το ΑΕΠ και αν καταφέρει να αντιστρέψει την πτωτική του τάση, αυτό είναι σημάδι μείωση των ανισοτήτων και, άρα, ο βασικός δείκτης των επιδόσεων της κυβέρνησης β) τα ζητήματα και οι πρωτοβουλίες για το κοινωνικό κράτος γ) το προσφυγικό δ) Δημοκρατικές ελευθερίες ε) Η στρατηγική για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

«Στη βάση αυτών των κρίσιμων πυλώνων», υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος, «πρέπει να ανοικοδομήσουμε τις κοινωνικές μας συμμαχίες και γι’ αυτό είναι άστοχο και άκαιρο να στρέφουμε διαρκώς τη συζήτηση στο πολιτικό επίπεδο και να ζητούνται πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή παρατηρούνται έστω δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα. «Είναι γι’ αυτόν τον λόγο» τόνισε «που βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα». «Και αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε «το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι εξάλλου υπάρχει ένα αντισυστημικό ρεύμα και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταφέρει να το εκφράσει. Σημείωσε πως το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα λάβει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο. «Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτή τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βίτσας για Φίλη: Ούτε αμέριμνοι είμαστε, ούτε αφελείς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Ο «εμφύλιος» στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε – Η νέα αγορά του αιώνα με τα F-35 στο στόχαστρο του «αντάρτη» Ν. Φίλη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Guardian: Τσίπρας, Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ -Οι βασικοί «παίκτες» του ελληνικού ζητήματος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here