Α. Τσίπρας: «Κύριε Μητσοτάκη, είστε ο κληρονόμος της διαπλοκής, όμοιος με τον Ψυχάρη» (video)

0

Με σκληρό τρόπο απάντησε στην κριτική του Κυριάκου Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

«Δεν διστάζετε να κάνετε κακό στη χώρα», κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «από τη μια μας λέτε ότι καθυστερούμε ενώ ξέρετε ότι το ΔΝΤ ζητά αναίτια προληπτικά μέτρα 2% του ΑΕΠ. Μας ζητάτε να τα δεχτούμε, αλλά δεν μιλάτε ανοικτά, πείτε το».

Την ίδια στιγμή, λέτε ότι για να μείνουμε στην εξουσία κάνουμε τα πάντα. «Μονά ζυγά δικά σας, είναι θεμελιώδης αντίθεση», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεσή του κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αναπαράγει τις θέσεις ακραίων κύκλων. «Τους διαψεύδει η πραγματικότητα γιατί σε 1,5 χρόνο κάναμε ότι δεν κατάφερε η προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει επί πέντε χρόνια. Η χώρα είναι σε ανάπτυξη, η ανεργία μειώθηκε και η χώρα αναβαθμίστηκε στη διεθνή σκηνή.

Απέναντι στους παραλογισμούς που ζητά το ΔΝΤ και ακολουθεί η ΝΔ ως ουρά, έχουμε καλύτερο σύμμαχο τους αριθμούς. Κανείς δεν μπορεί να παρακάμψει ότι έχουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης και πρωτογενές πλεόνασμα 2% έναντι στόχου 0,5%», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι δεν επιτρέπεται να χρεώνονται καθυστερήσεις στην κυβέρνηση.

Ρώτησε αν είναι αριστερή ιδεοληψία η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν ψάχνει πρόθυμους να ψηφίσουν τα μέτρα. «Εμείς θέλουμε εθνική γραμμή για να αρνηθούμε άδικα μέτρα όχι για να τα περάσουμε,» υπογράμμισε.

Η ΝΔ ενδιαφέρεται μόνο να γυρίσει σε θέσεις εξουσίας, τόνισε. Γι’ αυτό στελέχη της ΝΔ λένε ότι θα ψηφίσουν ότι τους ζητήσουν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, όταν χώρες με συντηρητικές κυβερνήσεις όπως η Ισπανία και η Κύπρος στηρίζουν τη θέση της χώρας η ΝΔ, δεν βρίσκει ούτε μια λέξη για να στηρίξει την Ελλάδα.

«Θα την πατήσετε όπως στην πρώτη αξιολόγηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς υποχωρήσεις σε θέματα αρχών γιατί η Ευρώπη δεν αντέχει αχρείαστες κρίσεις, η οικονομία ανακάμπτει και η Ελλάδα δεν είναι μόνη.

Αυτά που ζητά το ΔΝΤ είναι πέρα και έξω από κάθε δημοκρατική και συνταγματική αξία, σημείωσε.

Επίθεση σε όσους μιλούν για  Grexit

Μην χαλάτε το χρόνο με ξαναζεσταμένο φαγητό. Η κυβέρνηση απέδειξε, όταν οι αποφάσεις ήταν βαριές και δύσκολες, το αίσθημα ευθύνης της με μεγάλο κόστος, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Προσέξτε, μήπως από αγάπη στον Γερμανό ΥΠΟΙΚ ταυτιστείτε με τις απόψεις και τα σχέδια του.

Το να ζητά κάποιος με πάθος εκλογές όταν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση είναι απερισκεψία ή «χρήσιμη ηλιθιότητα», τόνισε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τον ελληνικό λαό στα χέρια των προθύμων.

Θα κλείσουμε την αξιολόγηση και θα κλείσουμε τον φαύλο κύκλο των μνημονιακών κυβερνήσεων. «Ο ελληνικός λαός θα τα κρίνει όλα στην ώρα του, το φθινόπωρο του 2019 που η χώρα θα είναι σε διαφορετική φάση», υπογράμμισε.

Η συζήτηση για τη διαπλοκή
Συζητάμε για τη διαπλοκή εδώ και δεκαετίες, αλλά ποτέ μια κυβερνητική πλειοψηφία δεν τόλμησε να αναλάβει την πρωτοβουλία για να γίνει πλήρης εξέταση, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πρώτη φορά διερευνήθηκε ένα διαχρονικό σκάνδαλο. Η δικαιοσύνη θα κρίνει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Υπάρχουν χρέη στις τράπεζες 1,3 δισ. ευρώ και τα περισσότερα είναι δανεικά και αγύριστα. Γιατί συνέβη; Το είπε ο γιος Ψυχάρη: «τα δάνεια δόθηκαν με αέρα».

Τα χρήματα πήγαν σε βίλες στο Πόρτο Χέλι, κότερα και φορολογικούς παραδείσους, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αυτά έγιναν με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ο δανεισμός κορυφώθηκε την εποχή της κρίσης, υπογράμμισε. Όταν άλλες επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να βρουν ούτε ευρώ στις τράπεζες, τα ΜΜΕ έπαιρναν δάνεια για να υποστηρίξουν τις πολιτικές των παλαιών κομμάτων.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, είναι θλιβερό που υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν στο δρόμο τώρα που τα χρεοκοπημένα ΜΜΕ κλείνουν και τα αφεντικά των ΜΜΕ έχουν εξασφαλίσει περιουσία για δέκα ζωές.

Τα δάνεια των κομμάτων

«ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν «φάει» 420 εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες. Κάντε ότι δεν τρέχει τίποτα γι’ αυτά; Σκέφτεστε ποτέ ότι αυτά είναι χρήματα του λαού που πρέπει να επιστραφούν;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, συμπλήρωσε, όλοι ξέρουμε ότι υπήρχαν και χρήματα από τη Siemens από τα οποία κάποια πήγαιναν στα μαύρα ταμεία των κομμάτων. «Κι’ όμως μιλάτε για την Αυγή. Δεν παίζεστε», υπογράμμισε.

Τι έγινε με τα 15 εκατομμύρια ευρώ που βρέθηκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ; αναρωτήθηκε.

Ο Τειρεσίας ήταν για τους βιοπαλαιστές. Για τους τραπεζίτες ο λόγος σας ήταν συμβόλαιο, είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Θύμισε ότι το πόρισμα Καλούδη καταλόγισε το 2013 ποινικές ευθύνες στους τραπεζίτες και η τότε κυβέρνηση πέρασε τροπολογία για να σώσει τους τραπεζίτες.

Η αναφορά στον ΔΟΛ
Θα είναι ευχής έργο να υπάρξει νέος ιδιοκτήτης και ρύθμιση των χρεών στο ΔΟΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός. Το λέω όπως για κάθε επιχείρηση που πάει για κλείσιμο. Δίνετε την εντύπωση ότι δεν θέλετε λύση και προτιμάται να κλείσει για να μην ρισκάρετε μια νέα ιδιοκτησία που θα δεν θα σας στηρίζει σκανδαλωδώς, είπε αναφερόμενος στη ΝΔ.

Εμείς δεν θα ενεργήσουμε προνομιακά για κανένα. Καλέσαμε σε συνεννόηση πριν δυο εβδομάδες. Σας καλώ εκ νέου αν έχετε λύση, να την προτείνετε. Από αυτό θα φανεί αν θέλετε διάσωση της πολυφωνίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Προσωπική επίθεση στον κ, Μητσοτάκη για τον Κήρυκα Χανίων
«Είστε κληρονόμος της διαπλοκής, γιατί παίρνετε δάνεια για τον ίδιο λόγο που τα έπαιρνε ο κος Ψυχάρης: με αέρα», κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για έντεκα χρόνια δεν πληρώθηκε ούτε ευρώ για το δάνειο και δεν ενόχλησε καμία τράπεζα. Εντεκα χρόνια αργότερα και με την πίεση της Εξεταστικής, πήγατε άρον άρον σε ρύθμιση. Μπορείτε να δίνετε 3.000 ευρώ το μήνα ως τα τέλη του 2018 και μετά να κάνετε νέα ρύθμιση για πάνω από 600.000 ευρώ. Ποιος άλλος πολίτης το έκανε αυτό;

Υπενθύμισε τέλος την κατηγορία για το τηλεφωνικό κέντρο αξίας 130.000 ευρώ της Siemens και ο Κυρ. Μητσοτάκης έσπευσε να το πληρώσει όταν μπήκε ο εισαγγελέας στη Siemens.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: φοδρή επίθεση Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ: «Κάθε ανοησία σας έχει επίπτωση στην πραγματική οικονομία»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ραγδαίες εξελίξεις: Δεν έρχεται η τρόικα στην Αθήνα – Ζητάει νέα μέτρα!

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος-Καραμούζης: Όλα όσα συζήτησαν για τις τράπεζες σε κλειστό δωμάτιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here