Το «όχι» του Τζεντιλόνι στις Βρυξέλλες: Δεν θα δεχθούμε νέα μέτρα

0

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι,  κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Μαδρίτη, δήλωσε πως η χώρα του δεν θα δεχθεί νέα μέτρα από τις Βρυξέλλες καθώς αυτά θα δημιουργήσουν προβλήματα στην οικονομική ανάπτυξη. 

«Η Ιταλία χρειάζεται αναπτυξιακή πολιτική, για να απαντήσει ακριβώς, στην ανάγκη ουσιαστικής ανάπτυξης, και, παράλληλα, για να αντιμετωπίσει κάποια έκτακτα γεγονότα, όπως εκείνα που ζήσαμε πρόσφατα», πρόσθεσε ο Τζεντιλόνι, με ιδιαίτερη αναφορά στη συνέπεια των σεισμών που έπληξαν τους τελευταίους πέντε μήνες τις κεντρικές περιφέρειες της χώρας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την κυβέρνηση της Ρώμης να την πληροφορήσει επίσημα, μέχρι την 1η Φεβρουαρίου, σε ποιους τομείς εννοεί να προχωρήσει σε περικοπές δαπανών και εξοικονόμηση πόρων, ώστε να εξευρεθούν 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι το ποσό ακριβώς των έκτακτων μέτρων που έχουν υποδείξει οι Βρυξέλλες στην κυβέρνηση Τζεντιλόνι, με στόχο να μην αυξηθεί υπερβολικά η σχέση δημοσίου ελλείμματος- AΕΠ της χώρας.

Οι σχολιαστές, όμως, αναφέρουν ότι παραμένει ανοικτό το αν και με ποιο τρόπο τα μέτρα αυτά τελικά πρόκειται να υιοθετηθούν. Ο υπουργός οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης του Ecofin δήλωσε ότι η ενεργοποίηση διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Ιταλίας «θα ήταν ένα μεγάλο πρόβλημα για την χώρα του και για την αξιοπιστία που κατάφερε να χτίσει».

Από την άλλη, όμως, μεγάλο μέρος των πολιτικών κομμάτων, αρχίζοντας από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, θεωρεί ότι δεν μπορεί να επιβληθεί και πάλι μια αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, με περικοπές σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς, ιδίως, αν τελικά, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές την ερχόμενη ‘Ανοιξη.

Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, ποια στάση πρόκειται να τηρήσει, τελικά, η κυβέρνηση Τζεντιλόνι. Προς το παρόν, μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, το υπουργείο οικονομικών της Ρώμης θα πρέπει να απαντήσει στο αίτημα των Βρυξελλών, αναλαμβάνοντας κάποιες, έστω και γενικού περιεχομένου δεσμεύσεις. Στη συνέχεια, όμως, η διαπραγμάτευση θα συνεχισθεί, με την ελπίδα να μπορέσει να μειωθεί το συνολικό ποσό των 23,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει καθορίσει η Κομισιόν, με αίτημα να ληφθεί υπόψη και το οικονομικό βάρος που σηκώνει η Ιταλία για το μεταναστευτικό, αλλά και για τις ανάγκες της ανοικοδόμησης μετά τους φονικούς σεισμούς στις περιφέρειες Ούμπρια, Μάρκε και Λάτσιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:Ξεχνά τις συνέπειες ο Τραμπ: Σε ισχύ το διάταγμα για τους πρόσφυγες – Κρατούνται σε αμερικανικά αεροδρόμια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η εξομολόγηση ενός ναυάρχου – «Έτσι έζησα τα Ίμια» – Η νύχτα πριν την κρίση…

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σε ισόβια κάθειρξη ο δολοφόνος που σκότωσε για μια θέση πάρκινγκ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here