υπουργείο Υγείας Ξανθός
Ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός

Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και απαντά στα δημοσιεύματα για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) να ακυρώσει τις απολύσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών δημοσίων νοσοκομείων που έγιναν το 2015, όπου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στην υπονόμευση της προσπάθειας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας μέσω δικαστικών προσφυγών, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά».

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του, ότι «για 1η φορά τα τελευταία χρόνια ακολουθήθηκε μια συγκεκριμένη διαδικασία διπλής αξιολόγησης των διοικητών των νοσοκομείων». Μάλιστα εξηγεί πως η αξιολόγηση αυτή περιελάμβανε «αρχική βαθμολογημένη αποτίμηση του έργου τους από τις οικείες ΥΠΕ, προφορική συνέντευξη και εισήγηση, θετική ή αρνητική προς την πολιτική ηγεσία, από την ειδική 5μελή επιτροπή».

Το υπουργείο Υγείας τονίζει ότι για πρώτη φορά, σε αντίθεση με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εφάρμοσε το νόμο, προέβη σε αξιολόγηση των διοικητών και μέσα από αυτή τη διαδικασία επέλεξε να διατηρήσει στη θέση τους το 15% των διοικητών, για τους οποίους έκρινε ότι είχαν τα εχέγγυα της αποτελεσματικής διεύθυνσης των δημόσιων νοσοκομείων.

«Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι εν λόγω διοικητές διορίστηκαν από την κυβέρνηση Σαμαρά χωρίς την οποιαδήποτε αξιολόγηση, από μια απλή λίστα ονομάτων με αλφαβητική σειρά που η προηγούμενη επιτροπή παρέδωσε στον υπουργό Υγείας. Αυτοί λοιπόν που επιλέχθηκαν χωρίς αιτιολόγηση και αξιολόγηση, κρίθηκε από το ΣτΕ -αν ισχύουν τα δημοσιεύματα- ότι απομακρύνθηκαν με πλημμελή αιτιολόγηση», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι «ακόμα και στο ενδεχόμενο της ακύρωσης των υπουργικών αποφάσεων απόλυσης, δεν επηρεάζεται το σημερινό διοικητικό status στα νοσοκομεία, γιατί η θητεία αυτών των διοικητών έχει λήξει εδώ και καιρό και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί με απολύτως διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία που κράτησε μήνες, οι νέοι διοικητές».

«Χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι από τους επιλεγέντες το 58% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο και το 18% διδακτορικό τίτλο σπουδών, ενώ πάνω από 60% υπηρετεί ήδη στο ΕΣΥ και τη Δημόσια Διοίκηση. Η πλειονότητα των νέων διοικητών είναι άνθρωποι που έχουν οργανική σχέση με την Υγεία, έχουν εξειδίκευση στη Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και είναι αφοσιωμένοι στη δημόσια περίθαλψη», καταλήγει το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, εξηγεί πως σήμερα, τα νοσοκομεία έχουν νόμιμη διοίκηση, το Σύστημα Υγείας έχει σταθεροποιηθεί και ενισχύεται συστηματικά, τα μεγάλα κενά σε προσωπικό καλύπτονται σταδιακά, οι ανασφάλιστοι πολίτες έχουν δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ και «παρά τη χυδαία προπαγάνδα περί τριτοκοσμικών συνθηκών, η δημόσια περίθαλψη είναι όρθια και αξιόπιστη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο «χαστούκι» στους υπουργούς Υγείας από ΣτΕ: Ακυρώθηκαν οι απολύσεις διοικητών νοσοκομείων

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γ. Παπαντωνίου: Άθλιο πυροτέχνημα η επιτροπή για τα εξοπλιστικά

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το ΣτΕ ακυρώνει κι άλλο νόμο: Αντισυνταγματικός ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολείων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here