ΣτΕ: Ασφαλής χώρα η Τουρκία για τους πρόσφυγες – Η Ολομέλεια θα κρίνει οριστικά

0

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα έχει την τελική κρίση για το εάν η Τουρκία είναι μία ασφαλής χώρα για την επαναπροώθηση δύο Σύριων προσφύγων.

Η 7μελής σύνθεσης του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ παρέπεμψε λόγω σπουδαιότητος στην Ολομέλεια το θέμα, κρίνοντας το ίδιο ότι η γείτονα χώρα θεωρείται ασφαλής καθώς έχει κυρώσει την Σύμβαση της Γενεύης και κατ επέκταση μπορεί να γίνει επαναπροώθηση προσφύγων.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει το σωματείο Ελληνικό  Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και δύο Σύριοι, ζητώντας να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Επιτροπής Ασύλου, με τις οποίες είχαν απορριφθεί ως απαράδεκτα τα αιτήματα των Σύριων να τους αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα και να τους  παρασχεθεί άσυλο στην Ελλάδα.

Τα αιτήματα τους απορρίφθηκαν με το σκεπτικό ότι η Τουρκία από την οποία εισήλθαν στην χώρας μας οι δύο Σύριοι είναι ασφαλής χώρα, καθώς έχει κυρώσει τη Σύμβαση της Γενεύης με γεωγραφική επιφύλαξη, δηλαδή την εφαρμόζει μόνο για πρόσωπα προερχόμενα από την Ευρώπη.

Κατά την Επιτροπή, η Τουρκία δεσμεύτηκε για θέματα επανεισδοχής από 18.3.2016 σε κοινή δήλωσή της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με το ΣτΕ  ο  νόμος 4375/2016  προβλέπει ότι οι Ελληνικές αρχές απορρίπτουν αίτηση διεθνούς προστασίας ως απαράδεκτή  εάν κρίνουν ότι μια χώρα συνιστά ασφαλή τρίτη χώρα για τον αιτούντα άσυλο. Και ότι για  να είναι  ασφαλής μια χώρα    αρκεί η χορηγούμενη στη χώρα αυτή προστασία του πρόσφυγα να είναι ισοδύναμη προς την προστασία που αναγνωρίζεται από τη Σύμβαση της Γενεύης.

Το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους και τους ισχυρισμούς ότι οι επίμαχες ανεξάρτητες επιτροπές προσφύγων είναι αντισυνταγματικές καθώς το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη συμμετοχή εν ενεργεία δικαστών σε ανάλογες επιτροπές,  ενώ παράλληλα η επιλογή των δικαστών έγινε από το γενικό  Επίτροπο Επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων  και όχι από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ή μετά από κλήρωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα: Τον Ιανουάριο χάθηκαν 25.000 θέσεις εργασίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας σε Μοσκοβισί: Καταστροφικά τα μέτρα έστω και για 1 ευρώ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλγα Κεφαλογιάννη: Σκυλάδικο και σταυροβελονιά

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ρεγγίνα Σπυράτου
Η Ρεγγίνα Σπυράτου γράφει δικαστικά θέματα. Εργάζεται επίσης στον Alpha TV

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here