Σταθάκης
Γιώργος Σταθάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσαν τροπολογία στη Βουλή την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η οποία προβλέπει την επέκταση της δυνατότητας χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών που προβλέπονταν μόνο για τη ΔΕΗ σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε σχετικά στην Ολομέλεια ότι «Δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές, για λόγους ίσης μεταχείρισης».

Με τη νέα τροπολογία, παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών σε όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας έναντι:

  • Ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και λοιπών οφειλών της εκάστοτε χρήσης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης προς τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και μέχρι την εξόφλησή τους. Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται ή συμψηφίζονται κατά το μέρος και το χρόνο εξόφλησης των οφειλών αυτών.
  • Των συνολικών ετήσιων υποχρεώσεων της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης για δαπάνη εξόφλησης λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος των φορέων της Κεντρικής Διοίκησης και μέχρι του ύψους της αντίστοιχης συνολικής δαπάνης του προηγούμενου οικονομικού έτους. Οι προκαταβολές αυτές επιστρέφονται μετά την εξόφληση των υποχρεώσεων από τους φορείς και σε κάθε περίπτωση μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης κατά την οποία καταβλήθηκαν.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επισυναπτόμενη έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις δεν προκαλείται πρόσθετη δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό, με την προϋπόθεση ότι και οι προκαταβολές που χορηγούνται έναντι των ληξιπρόθεσμων οφειλών ή και λοιπών οφειλών της εκάστοτε τρέχουσας χρήσης των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, επιστρέφονται μέχρι το τέλος της οικονομικής χρήσης κατά την οποία καταβλήθηκαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το πραξικόπημα της δραχμής: Μπορεί να πετύχει;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βέμπερ: Να μην αποφασίζουν Τραμπ και ΗΠΑ για το μέλλον της Ελλάδας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φορολοταρία: Έρχεται η εφορία με δώρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here