Η Ρώμη στα βήματα της Ελλάδας: Δεν δέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η ΕΕ

0

Καμία διάθεση να ακολουθήσει τις απαιτήσεις των Βρυξελλών δεν έχει η Ιταλία, αναφορικά με τα δημοσιονομικά μέτρα που της ζητά η Ευρώπη.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι Βρυξέλλες απαιτούν από την Ιταλία τη λήψη μέτρων ύψους που πλησιάζει τα τέσσερα δισ. ευρώ, ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση δηλώνει ότι προτίθεται να εξοικονομήσει το πολύ ένα δισεκατομμύριο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «η κατάσταση αρχίζει να θυμίζει Ελλάδα».

Η Ιταλία απαντά σήμερα στο αίτημα των Βρυξελλών για υιοθέτηση νέων μέτρων ύψους τριών-τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα έχουν διαρρεύσει στον τύπο, η κυβέρνηση της Ρώμης επέλεξε μια μέση λύση. Όπως φαίνεται, δεν απορρίπτεται εντελώς το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά μειώνεται σημαντικά το οικονομικό του βάρος.

Η Ιταλία επιδιώκει να εξοικονομήσει το πολύ ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι διότι αυτό θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι συνεχίζεται η λιτότητα. Όπως γράφει η εφημερίδα Ιλ Μεσατζέρο, αναμένεται πιο δυναμική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καθώς και  περιορισμός των  δαπανών των υπουργείων. Όχι όμως με «τραυματικό τρόπο» και φυσικά χωρίς τις λεγόμενες οριζόντιες περικοπές.

Mέχρι τέλους προτίθεται να εργασθεί ο υπ. Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν
Οι λεπτομέρειες των παρεμβάσεων αυτών θα γίνουν γνωστές αργότερα, πιθανώς μέχρι τα μέσα Απριλίου. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί τώρα είναι αν οι Βρυξέλλες θα δεχθούν τη μερική αυτή δέσμευση ή αν θα ενεργοποιήσουν διαδικασία κυρώσεων. Η Ιταλία επιμένει ότι πρέπει να ληφθούν πιο ουσιαστικά υπόψη οι δαπάνες για το προσφυγικό και για την ανοικοδόμηση μετά από τους αλλεπάλληλους σεισμούς, αλλά η Κομισιόν διαμηνύει ότι έχει ήδη δείξει αρκετή κατανόηση.

Ο υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν προτίθεται να εργασθεί σίγουρα μέχρι το τέλος για να βρεθεί συμβιβασμός ώστε να αποφευχθεί η ανοικτή σύγκρουση. Από την πλευρά του ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και ηγέτης της κεντροαριστεράς, Ματέο Ρέντσι δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι η χώρα δέχεται τις επιβολές των τεχνοκρατών.

Ποντάρει σε βουλευτικές εκλογές των Ιούνιο και προβάλλει τις διεκδικήσεις του, για μια διαφορετική Ευρώπη. Πιέσεις και διεκδικήσεις που θυμίζουν τη σχέση της Ελλάδας με τις Βρυξέλλες με κύριο ζητούμενο την ανάπτυξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΙΟΒΕ: Στο ναδίρ η κατανάλωση, η αποταμίευση και η εμπιστοσύνη το 2017

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ενεργειακός “πόλεμος” των ΗΠΑ με τη Ρωσία στην Ε.Ε. “ήρθε” στην Αθήνα – Αποκαλύψεις του Αμερικανού πρέσβη

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το διπλό επικοινωνιακό παιχνίδι (;) του Μαξίμου με τον Ξυδάκη και τη δραχμή

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Ερριέτα Κομνηνού
Η Ερριέτα Κομνηνού έχει σπουδάσει στο Λονδίνο. Στο mononews γράφει επιχειρηματικά θέματα και stories

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here