Πότε θα λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια οι «μπλοκάκηδες»

Απίστευτη είναι η σύγχυση που επικρατεί στο θέμα των εισφορών των εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών που αμείβονται με μπλοκάκι, με τα πρώτα ειδοποιητήρια που θα εκδοθούν από το ΕΦΚΑ, το νέο υπερταμείο κύριας ασφάλισης, να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. 

Τα πρώτα ειδοποιητήρια προς του ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες αλλά και τους παράλληλα απασχολούμενους αναμένεται, βάσει σχεδιασμού του υπουργείου Εργασίας, θα εκδοθούν εντός Ιανουαρίου, με στόχο να πληρωθούν οι πρώτες εισφορές έως το τέλος Φεβρουάριο.

Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις θα αναφέρουν λάθος εισφορές, καθώς αυτές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015.

Το καλοκαίρι του 2017 θα γίνει ο συμψηφισμός, και πάλι με λάθος εισοδήματα, ήτοι αυτά του 2016.

Οι πιθανότατες διαφορές που θα προκύψουν όταν εκκαθαριστεί το εισόδημα του 2016 θα αναζητηθούν και θα συμψηφιστούν ισομερώς κατανεμημένες σε μηνιαία βάση έως τον Δεκέμβριο.

Η σύγχυση είναι ακόμα μεγαλύτερη για τους εργαζόμενους με παράλληλη απασχόληση, καθώς  για τη μεν μισθωτή απασχόληση οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματός τους, ενώ για το «ελεύθερο» επάγγελμα, οι εισφορές θα υπολογίζονται ετεροχρονισμένα, επί των εισοδημάτων του 2015!

Έτσι, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι αγρότες θα βρεθούν για πρώτη φορά να πληρώνουν εισφορές για το 2017, ενώ τον Ιούνιο θα εκδοθούν και τα ειδοποιητήρια για το Β’ εξάμηνο του 2016! Οι δικηγόροι θα πρέπει να πληρώσουν εισφορές για δύο χρόνια (2016-2017) και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του ΟΑΕΕ θα πρέπει εντός του Ιανουαρίου να καταβάλουν εισφορές και για το τελευταίο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τι ισχύει με το ύψος των εισφορών των «μπλοκάκιδων»

Βάσει νόμου αλλά και των εγκυκλίων που έχουν ήδη εκδοθεί, το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 θα διαιρείται το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα του 2015 δια του 12, ενώ για τον καθορισμό της μηνιαίας βάσης υπολογισμού, θα συνυπολογίζονται τυχόν ποσά που έχουν καταβληθεί με δελτίο επαγγελματικής δαπάνης.

Ως γενικός κανόνας, ισχύει επίσης ότι όσοι ξεκινούν δραστηριότητα από τον Γενάρη του 2017 και μετά θα πληρώνουν εισφορές κατά το τρέχον έτος με βάση το κατώτατο πλαφόν ασφαλιστέου εισοδήματος.

Η κατώτατη εισφορά καθορίζεται στα 158 ευρώ για σύνταξη και υγεία (20% για σύνταξη και 6,95% για υγεία επί των 586 ευρώ). Υποχρέωση για εισφορές με βάση αυτό το κατώτατο πλαφόν εισοδήματος έχουν επίσης και όσοι δηλώνουν ζημίες, μηδενικά κέρδη ή υποχρεωτική ασφάλιση λόγω ιδιότητας χωρίς άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας, (όπως οι δικηγόροι σε αναστολή κ.ά.)

Ακόμη κι αν κάποιος δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση, οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται προσωρινά με το κατώτατο πλαφόν, «έως ότου καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του φορολογητέου εισοδήματος».

Στις περιπτώσεις παράλληλης απασχόλησης, δεν θα εφαρμόζονται αυτοτελή όρια στα εισοδήματα, βάσει των οποίων θα υπολογίζεται η κατώτατη ή η ανώτατη εισφορά. Το συνολικό εισόδημα θα αθροίζεται για να εφαρμόζονται τα πλαφόν στα 586 ευρώ το κατώτατο και στις 5.860 ευρώ το ανώτατο. Στην πράξη, θα αθροίζεται το εισόδημα από όλες τις πηγές και θα ελέγχεται  αν ο ασφαλισμένος πέφτει στον πήχη του κατώτατου ή ανώτατου πλαφόν. Η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης. Στο μηνιαίο εισόδημα, δηλαδή, από τη μισθωτή υπηρεσία προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους.

Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ), προτεραιότητα στην πρόσθεση έχει το εισόδημα από τη βασική πηγή βιοπορισμού (από εκεί που προκύπτουν τα περισσότερα κέρδη).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα: Τη γερμανική βουλή σε ρόλο… ΔΝΤ ονειρεύεται ο Σόιμπλε

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παραδοχή Μουζάλα: «Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να κάνετε με τα αδήλωτα εισοδήματα σας: Όλες οι οδηγίες από την ΓΓΔΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here