Ποιος είναι ο Στέλιος Πέτσας που συνοδεύει τον Μητσοτάκη στα ραντεβού του με τη Μέρκελ (video)

0

Ένα σκληρό τεχνοκράτη, στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρώην διευθυντή του γραφείου του Χρήστου Σταϊκούρα, τον Στυλιανό Πέτσα, επέλεξε πριν από έναν χρόνο ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης ως το δικό του μάτι για το τρίτο μνημόνιο, ο οποίος αναλαμβάνει να παρακολουθεί στενά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Ο κύριος Πέτσας ήταν μαζί με τον Κυριάκο στο τετ α τετ του με την Α. Μέρκελ αλλά και τον Β. Σόιμπλε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται απόλυτα τον 35αρη τεχνοκράτη, κάτι που φάνηκε ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, μιας και μαζί με τον Χ. Σταϊκούρα, τον Γιάννη Σμυρλή και τον Θανάση Μπακόλα ήταν οι εκλεκτοί που επιλέχθηκαν από το γαλάζιο επιτελείο για να τον συνοδεύσουν στο μπαράζ επαφών του με τους δανειστές.

Ο Στέλιος Πέτσας ανέλαβε πέρσι σύμβουλος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής και υπεύθυνος Παρακολούθησης του τρίτου προγράμματος Δημοσιονομικής προσαρμογής. Το όνομά του μάλιστα ακουγόταν έντονα το 2014 για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, ως διαδόχου δηλαδή του Χάρη Θεοχάρη, κάτι που όμως τελικά δεν προχώρησε.

Προέρχεται από το Υπουργείο Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) με σημαντική εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Διατέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε. Α.Ε. και της Cosmote Α.Ε., μέλος του Προεδρείου της Economic and Development Review Committee (EDRC) του ΟΟΣΑ, του Δ.Σ. της Ένωσης Νέων Επιστημόνων Ευρωπαϊκών Σπουδών και της Ένωσης Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Προϊστάμενος Εσόδων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, Οικονομικός Σύμβουλος της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ, εθνικός εμπειρογνώμονας σε Προγράμματα Οικοδόμησης Θεσμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Twinning Projects) και εκπρόσωπος της Ελλάδας σε Ομάδες Εργασίας και Επιτροπές της Ε.Ε.

Είναι παντρεμένος, πατέρας δύο κοριτσιών, μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά, χρησιμοποιεί συχνά το twitter και είναι αναλυτής των οικονομικών θεμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποφοίτησε από την Εθνική Σχολή Δημόσια Διοίκησης και διαθέτει πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Σπουδές. Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, διεθνών οικονομικών, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Την περίοδο 2012-2014 ήταν από τους βασικούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους μας της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για τα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής. Προετοίμασε και υποστήριξε σε τεχνικό επίπεδο τη μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, από τον Αύγουστο του 2013, καθώς και τη μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, από τον Ιανουάριο του 2015.

Συμμετείχε στις τεχνικές ομάδες για τη μείωση του ΕΕΗΔΕ 2012 κατά 15%, με ταυτόχρονη διεύρυνση της βάσης του ΕΕΤΑ 2013, ενώ συνέβαλλε στη μείωση κατά 3,9% των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τον Ιούλιο 2014. Μειώσεις των επιβαρύνσεων, οι οποίες τόνωσαν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων, ενίσχυσαν τον τζίρο των επιχειρήσεων, μείωσαν το μη-μισθολογικό κόστος της εργασίας με σαφή αναπτυξιακή στόχευση που συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Διατέλεσε ακόμα μέλος επιτροπών και ομάδων εργασίας για, μεταξύ άλλων, θέματα μισθολογίου στο Δημόσιο Τομέα και τις Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές, το σύστημα ιδίων πόρων της Ε.Ε., τη σύνταξη του Τόμου Φορολογικών Δαπανών, την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, την εξέταση των μη μη-ανταποδοτικών τελών και φόρων υπέρ τρίτων.

Ο οικονομολόγος – Επιστημονικός Συνεργάτης στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, έχει διατελέσει και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά για θέματα Δημοσιονομικής Πολιτικής. Είχε μάλιστα επιχειρήσει να απαντήσει με τη σύνταξη επιστημονικής μελέτης στο ερώτημα για το κόστος των τότε πρόωρων εκλογών του Ιανουαρίου και της αλλαγής κυβέρνησης.

Πέτσας
Στιγμιότυπο από την χθεσινή συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με την Α. Μέρκελ

Στη εν λόγω μελέτη αποτύπωσε το πώς οι θετικοί οιωνοί για το 2015 μετατράπηκαν σε κρίση εμπιστοσύνης που με τη σειρά της επέφερε εκροή κεφαλαίων, χρηματοπιστωτική ασφυξία, υστέρηση εσόδων, μερική εσωτερική στάση πληρωμών και επιστροφή στην ύφεση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Οι πέντε σημαντικότερες ειδήσεις στη ναυτιλία τώρα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιος θα αγοράσει την AVIS: Όλο το παρασκήνιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Μητσοτάκης – Σόιμπλε: Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η 70λεπτη συνάντηση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here