Ποιος είναι ο δικαστής που… σταμάτησε τον Τραμπ; (pics)

0

Ο 69χρονος Τζέιμς Ρόμπαρτ είναι ο δικαστής, που άσκησε βέτο στον Ντόναλντ Τράμπ, απφασίζοντας να αναστείλει προσωρινά το αντιμεταναστευτικό διάταγμα.

Ο Ρόμπαρτ κατέχει την έδρα του ομοσπονδιακού δικαστή του Σιάτλ για πάνω από μια δεκαετία και διορίστηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο Τζόρτζ Ουώκερ Μπους.

Όταν αποφάσισε να εκδόσει την προσωρινή δικαστική εντολή σε ισχύ σε ολόκληρη την αμερικανική επικράτεια έκανε «εχθρό» του, τον Τραμπ, ο οποίος αντέδρασε άμεσα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανήρτησε ένα tweet στο οποίο έγραφε χαρακτηριστικά: «Η άποψη αυτού του αποκαλούμενου δικαστή, η οποία ουσιαστικά αφαιρεί την επιβολή του νόμου από τη χώρα μας, είναι γελοία και θα ανατραπεί».

Στην ανακοίνωση της απόφασης του, ο Ρόμπαρτ τόνισε πως τα τρία στοιχεία που συνθέτουν τη διάκριση των εξουσιών –η εκτελεστική εξουσία, το Κογκρέσο και η Δικαιοσύνη– θα πρέπει να λειτουργούν με ισότιμους όρους.

«Το έργο της δικαστικής εξουσίας και αυτού του δικαστηρίου περιορίζεται στο να διασφαλίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν τα άλλα σώματα εξουσιών συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας και ιδίως με το Σύνταγμα μας», υπογράμμισε ο Ρόμπαρτ.

Σε επικοινωνία του πρακτορείου ειδήσεων Reuters με τον δικαστή, ο Ρόμπαρτ αρνήθηκε να σχολιάσει τα tweets του Τραμπ.

Απόφοιτος του κολλεγίου Ουάιμαν στην Ουάλλα Ουάλλα της Ουάσινγκτον και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζόρτζταουν, ο Ρόμπαρτ εργάστηκε επί 30 χρόνια σε μια νομική εταιρεία, πριν διοριστεί στην δικαστική έδρα από τον πρόεδρο Μπους το 2004.

Σύμφωνα με τον Άντκινς, ο Ρόμπαρτ και η σύζυγος του δεν έχουν παιδιά και έχουν γίνει κατά την διάρκεια ετών ανάδοχοι γονείς σε αρκετά παιδιά μετανάστες, που προέρχονται κυρίως από χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο δικαστής διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος στο Οικοτροφείο Παιδιών του Σιάτλ, ενώ είναι πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Οικοτροφείων στην Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το επίσημο βιογραφικό του που είναι αναρτημένο στον ιστότοπο του ομοσπονδιακού δικαστηρίου. Τέτοιοι οργανισμοί παρέχουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε νεαρά παιδιά που διατρέχουν κίνδυνο και βοηθούν οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την έγκριση του διορισμού του, ο Ρόμπαρτ είχε αναφερθεί στις δωρεάν νομικές υπηρεσίες που παρείχε στην αρχή της καριέρας του σε «ανθρώπους που πολλές φορές ένοιωθαν ότι το νομικό σύστημα στρεφόταν εναντίον τους».

Όπως τόνισε, έμαθε ότι ο νόμος «μπορεί να είναι, αν χρησιμοποιηθεί σωστά, μια ευκαιρία για αυτούς τους ανθρώπους για να αναζητήσουν επανόρθωση αν έχουν αδικηθεί», σύμφωνα με το κείμενο της απομαγνητοφώνησης της ακρόασης του.

Φορώντας συχνά παπιγιόν και την δικαστική του τήβεννο, ο Ρόμπαρτ είναι επίσης γνωστός όταν το 2016 δήλωσε από έδρας ότι «Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε (Black Lives Matter)», του γνωστού κινήματος που δημιουργήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία εναντίον των μαύρων.

Είχε επίσης επικαλεστεί την ανακοίνωση που είχε καταστεί δημοφιλής από διαδηλωτές κατά την διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας το 2012 για την έκδοση συναινετικής απόφασης με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση που απαιτούσε από το αστυνομικό τμήμα του Σιάτλ να διερευνήσει κατηγορίες για περιστατικά μεροληπτικής αντιμετώπισης πολιτών και άσκηση υπέρμετρης βίας.

Το 2011 ο Ρόμπαρτ εξέδωσε δικαστική εντολή για την προσωρινή αναστολή απόφασης της Πολιτείας για την περικοπή κυβερνητικών κονδυλίων για παιδιά με ειδικές ανάγκες και οικογένειες στην Ουάσινγκτον.

«Όταν βρίσκομαι αντιμέτωπος με μια σύγκρουση μεταξύ οικονομικών και δημοσιονομικών ζητημάτων…και του ανθρώπινου πόνου ο οποίος μπορεί να προληφθεί» είχε τονίσει ο Ρόμπαρτ στην αιτιολόγηση της απόφασης του, «η ισορροπία κλίνει προς την μεριά της αποτροπής του ανθρώπινου πόνου».

Trump Travel Ban Seattle Judge

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Τίτλοι τέλους» σε γνωστό μπαρ στο κέντρο της Αθήνας – Δεν έκοβε αποδείξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αναστασιάδης: «Αυτό που έχω εισπράξει είναι η απόλυτη κατανόηση των θεσμών»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ: Να διαγράψει τα χρέη της Ελλάδας και να φύγει!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here