Παρέμβαση Ντομπρόβσκις: Έχουν βρεθεί τα μέτρα για το κενό στο πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας

0

Σε μια παρέμβαση μια ανάσα πριν το κρίσιμο Eurogroup προχώρησε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο Ντομπρόβσκις ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι εφικτή, υπό την προϋπόθεση ότι θα κάνουν όλοι προσπάθεια για συμβιβασμό».

Σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη συζήτηση για την Ελλάδα, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι σε καλή πορεία. Ωστόσο αποκάλυψε ότι «υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018, αλλά έχουν εντοπιστεί τα μέτρα που θα το καλύψουν». Διευκρίνισε μάλιστα ότι «τα κενά μπορούν να καλυφθούν άμεσα».

Λίγο μετά συνέχισε λέγοντας: «αυτό που μένει είναι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, το οποίο κάνει πιο μετριοπαθείς προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα από την Επιτροπή».

Για να καταλήξει: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται από φέτος επιτέλους σε πορεία ανάκαμψης. Είναι κρίμα να μην κάνουμε το τελευταίο βήμα για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά».

Ξεκινώντας τη συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα, σήμερα το απόγευμα, στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε πως  «η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση, ούτως ώστε να τονιστεί η πρόοδος την οποία διαπιστώσαμε τους τελευταίους 18 μήνες».

«Θα πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία μεταξύ των Υπηρεσιών, εφ’ όσον όλες οι πλευρές συνεχίζουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται και πολλές από τις δράσεις που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους» τόνισε.

Για τις προσπάθειες που έχουν γίνει από την Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος, ο αντιπρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στη «δημιουργία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και τη λειτουργία του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

«Υπάρχουν θετικοί οικονομικοί δείκτες» πρόσθεσε. «Στο δεύτερο ήμισυ του 2016 η ανάπτυξη έχει επανέλθει και έχει αυξητικές τάσεις. Αναμένεται μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 2,7% το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα παραμένει σε σωστή πορεία. Οι προβλέψεις της Επιτροπής, που δημοσιεύθηκαν χθες, αποτυπώνουν αυτή την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη. Μειώνεται η ανεργία παρ’ ότι συνεχίζει να είναι ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Σχετικά με τις δημοσιονομικές εξελίξεις, το 2016 φαίνεται ότι θα ξεπεράσει το στόχο διαρθρωτικού πρωτογενούς πλεονάσματος, (σύμφωνα με το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας) και θα καλύψει και τον στόχο για το 2017, με 1,75% του ΑΕΠ. Αυτό δείχνει ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος» υπογράμμισε.

Τι είπε για την «αχίλλειος πτέρνα» της χώρας

Σύμφωνα με τον κ. Ντομπρόβσκις «η υλοποίηση ήταν πάντα η Αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών προγραμμάτων». Γι αυτό και κάλεσε τις ελληνικές αρχές «να μην επαναπαυθούν». Αναγνώρισε ότι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πέρασαν πολλοί νόμοι στη Βουλή, ενώ συνεχίζονται οι τεχνικές εργασίες για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων στοιχείων.

Ιδιωτικοποιήσεις και ενέργεια, είναι οι δύο τομείς στην υλοποίηση των οποίων θα πρέπει να επικεντρωθούν οι ελληνικές αρχές.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι «υπάρχει συνέπεια εκ μέρους των ελληνικών αρχών στο πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, και έχει επιτευχθεί πρόοδος από τη Συμφωνία του Αυγούστου του 2015».

«Τονίζω», πρόσθεσε, «ότι οι ελληνικές αρχές από την αρχή του προγράμματος έχουν εφαρμόσει περίπου 200 μέτρα και αρκετά μέτρα τα οποία καταγράφονται και πρέπει να αναγνωρίζονται στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων. (…) Είναι καίριας σημασίας όλοι οι εταίροι να τηρούν τις υποχρεώσεις τους ούτως ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατό να φθάσουμε στο στόχο μας».

«Αυτή τη στιγμή δεν θα πρέπει να θέσουμε σε κίνδυνο τα θετικά μηνύματα της οικονομίας, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε την εμπιστοσύνη, ούτως ώστε η απασχόληση, οι θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη να επανέλθουν στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι απαιτήσεις που θα επιτρέψουν και στο ΔΝΤ να επανέλθει στο πρόγραμμα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά ζητώντας από τους εταίρους μας να κάνουν το ίδιο» συνέχισε.

Ο κ. Ντομπρόβσκις υπενθύμισε κλείνοντας ότι στις 23 Ιανουαρίου ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε τα μέτρα τα οποία είχαν περάσει το Δεκέμβριο από το Eurogroup.

«Τα μέτρα αυτά θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της ωρίμανσης του χρέους, ως τμήμα ευρύτερου πακέτου που είχε συμφωνηθεί το Δεκέμβριο του 2016, που θα συνεχίσει να τρέχει παράλληλα με τη Συμφωνία» κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: FT: H Eλλάδα στην «εντατική», το «ακραίο χειρουργείο» του Grexit

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  Τι κέρδισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here