Παραδοχή Μουζάλα: «Δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ»

0

Ο Γιάννης Μουζάλας ομολόγησε από το βήμα της Βουλής το καθεστώς αδιαφάνειας και ελλιπούς ελέγχου των εκατομμυρίων που διατίθενται σε ΜΚΟ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Ο κ. Μουζάλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη, παραδέχθηκε ότι «δεν έχουμε πολύ μεγάλες δυνατότητες ελέγχου των ΜΚΟ και το απαιτούμε από την ΕΕ. Είναι όμως νομικές διαδικασίες και δεν αρκούν οι προθέσεις για να το λύσεις».

Ο κ. Κατσώτης, στην τοποθέτησή του, αποκάλεσε τις ΜΚΟ «αετονύχηδες» που έχουν μετατρέψει το προσφυγικό σε «μπίζνες» προκειμένου να «τσεπώνουν χρήματα και να μην δίνουν λογαριασμό σε κανένα». Ο κ. Μουζάλας απάντησε πως «είναι λάθος η άποψή σας ότι εγώ είμαι της λογικής ότι οι ΜΚΟ αποτελούν τον βασικό πυλώνα. Ο πυλώνας το υπηρεσιών πρέπει να είναι το κράτος. Οι ΜΚΟ είναι ένα μέρος αυτού του πράγματος»

Πέραν αυτού ο υπουργός δήλωσε αυτή την φορά «συντετριμμένος» για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στους καταυλισμούς μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου κατά την περίοδο της επέλασης του χιονιά και «ικανοποιημένος» για τις συνθήκες στα κέντρα φιλοξενίας της ενδοχώρας.

«Ανταποκριθήκαμε με πολύ μεγάλη ευθύνη στην προσπάθεια ξεχειμωνιάσματος και καταφέραμε 57 χιλ ανθρώπους να τους έχουμε στεγασμένους υπο θέρμανση. Αισθανόμαστε βαρύτατη την ευθύνη για τους υπόλοιπους που δεν καταφέραμε να προστατεύσουμε αλλά δεν παραιτούμαστε και γρήγορα ελπίζω ότι θα σας πω ότι οι συνθήκες ζωής βελτιώθηκαν» είπε χαρακτηριστικά ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε «Τα καταφέραμε στην ενδοχώρα. Στα νησιά οι συνθήκες είναι πάρα πολύ κακές. Βρεθήκαμε με μια αντίδραση στα νησιά να φτιάξουμε σπιτάκια . Δεν είναι μετάθεση ευθυνών όμως δεν μπορεί να παίρνει κάποιος τη συνολική ευθύνη που δεν του ανήκει. Είμαι ικανοποιημένος για την προσπάθεια ξεχειμωνιάσματος στην ενδοχώρα και είμαι συντετριμμένος από το ότι δεν καταφέραμε τους 2000 ανθρώπους στα νησιά να τους έχουμε στις ίδιες συνθήκες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μουζάλας: Τον Μάρτιο η προκήρυξη 8.000 θέσεων φιλοξενίας μεταναστών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πρόσφυγες: Η Τασία έλεγε κάπου λιάζονται. Τώρα ξεπαγιάζουν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: UNHCR: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα κινδυνεύουν από το κρύο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here