βενζίνη

Η τελευταία φοροεπιδρομή, που θα οδηγήσει στο να εκτοξευτούν οι τιμές των καυσίμων, δε θα αφήσει ανεπηρέαστη ούτε τη βενζίνη, προκαλώντας έτσι αναστάτωση σε όλη την αλυσίδα παραγωγής. Ήδη η Ελλάδα είναι μια από τις έξι ακριβότερες χώρες του κόσμου στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, ενώ παράλληλα, φιγουράρει και στις πρώτες 15 θέσεις με βάση τη λιανική τιμή του πετρελαίου κίνησης (diesel).

Ειδικότερα, οι κάτοικοι των νησιών έχουν βρεθεί σε ακόμη χειρότερη θέση, καθώς, από την Δευτέρα 2/1, πληρώνουν για ένα λίτρο βενζίνης 95 οκτανίων ακόμη και προς 1,93 ευρώ το λίτρο, τιμή η οποία δεν εντοπίζεται ούτε καν στην πιο ακριβή χώρα του πλανήτη, που είναι το Χονγκ Κονγκ.

Το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, προσδοκά ότι η αύξηση της φορολογίας στις τιμές των καυσίμων θα συνεισφέρει στα κρατικά ταμεία 670 εκατ. ευρώ περισσότερα μέσα στο 2017 συγκριτικά με το 2016.

Ωστόσο, ενώ το κύμα ανατιμήσεων σαρώνει την αγορά από την Πρωτοχρονιά, η πτώση της κατανάλωσης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια των τριών μνημονίων. Μόνο οι πωλήσεις της αμόλυβδης έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο λίτρα σε ετήσια βάση.

Τα δημόσια έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν και από τη συνεχιζόμενη «στροφή» στην πετρελαιοκίνηση: το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να περιορίσει τη ζημιά αυξάνοντας περισσότερο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης απ’ ότι στην αμόλυβδη (10 λεπτά του ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ στο πετρέλαιο, έναντι 4 λεπτών στην αμόλυβδη).

Παρ’ όλα αυτά για κάθε λίτρο που μετατοπίζεται από το ένα καύσιμο στο άλλο, το Δημόσιο εξακολουθεί να χάνει έσοδα της τάξεως των 34 λεπτών. Και αυτό διότι για κάθε λίτρο αμόλυβδης, το Δημόσιο εισπράττει από την Πρωτοχρονιά ένα ευρώ (περίπου το 67% της τιμής λιανικής), ενώ για κάθε λίτρο πετρελαίου κίνησης εισπράττει 66 λεπτά του ευρώ ή 53% της τιμής λιανικής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Φλόριντα: Βετεράνος του Ιράκ ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο αεροδρόμιο Fort Lauderdale

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: για να κρατηθεί στην εξουσία κάνει κάθε ημέρα προσλήψεις στο δημόσιο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έβαλε τα κλάματα η Michelle Obama, λέγοντας αντίο στον Λευκό Οίκο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here