Φρένο στο ηλεκτρονικό εισιτήριο βάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων – Τι συμβαίνει

0

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων φαίνεται να βάζει προσωρινό «φρένο» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο.

Με γνωμοδότηση της θεωρεί ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ενσωμάτωσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προυποθέσεις καθώς εμπεριέχει πολλά προσωπικά δεδομένα.

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά από τον ΟΑΣΑ στο πλαίσιο του νέου Ενιαίου Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου. Σε αυτή τη διαδικασία, ο ΟΑΣΑ θα πρέπει να ταυτοποιήσει όλους τους επιβάτες που χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών αλλά και εκείνων που χρησιμοποιούν μειωμένο εισιτήριο ή εκείνους που δεν πληρώνουν καθόλου κόμιστρο.

Για την έκδοση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου πρέπει να δοθεί από τους πολίτες ένα πλήθος προσωπικών δεδομένων (όπως Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης-ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, ημερομηνία γέννησης, φωτογραφία σε ηλεκτρονική μορφή, αριθμός τηλεφώνου, αριθμός κινητού τηλεφώνου, αριθμός fax, ταχυδρομική διεύθυνση, ηλεκτρονική διεύθυνση κ.ά) τα οποία θα υφίστανται επεξεργασία στο πλαίσιο του εν λόγω συστήματος. Στη νέα κάρτα, θα υπάρχει φωτογραφία του επιβάτη-δικαιούχου, το όνομά του, ενώ θα υπάρχει και τσιπάκι. Η νέα κάρτα θα είναι υποχρεωτική για όλους όσους χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την παραπάνω μορφή (απεριόριστες διαδρομές, μειωμένο κλπ).

Η Αρχή υπογραμμίζει τον υπερβολικά μεγάλο αριθμό των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται και καταχωρούνται για την κάρτα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, χωρίς ωστόσο ο ΟΑΣΑ να έχει εξετάσει «εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που αφενός μεν θα επιτύγχαναν εξίσου τους επιδιωκόμενους σκοπούς αφετέρου δε θα εξασφάλιζαν την προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών».

Μάλιστα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ζητεί από τον ΟΑΣΑ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για να μην υπάρξει παραβίαση των προσωπικών δεδομένων αλλά και να προβεί στην εκπόνηση εκτίμησης των επιπτώσεων από την επεξεργασία τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βασιλική μάχη στο Λονδίνο ! Κέιτ, Ουίλιαμ και Χάρι σε μια «μάχη» για καλό σκοπό (pics)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τίτλοι τέλους για τους Black Sabbath! Έδωσαν την τελευταία συναυλία τους (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Δεν αστειεύονται οι αγρότες της Κρήτης! Ετοιμάζουν παγκρήτιο συλλαλητήριο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here