Παγωμένος εφιάλτης 144 ωρών – Στο έλεος του χιονιά η Ελλάδα, τεράστια προβλήματα παντού

0
ΧΙΌΝΙΑ

Αμέτρητα παραμένουν τα προβλήματα στην Ελλάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας, καθώς ο χιονιάς συνεχίζει επί έκτη ημέρα να πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Κατά την έκτη ημέρα κακοκαιρίας, η Ήπειρος, η Ανατολική Μακεδονία, η Ανατολική Στερεά και η Θεσσαλία είδαν για μια ακόμα ημέρα τον χιονιά να χτυπά και τα προβλήματα να εμφανίζονται παντού, καθώς οι ανθρώπινες δυνάμεις και οι πόροι φτάνουν στα όρια τους.

xionia2¸íôïíç ÷éïíüðôùóç óôçí ðüëç ôùí ÔñéêÜëùí ôçí ÔåôÜñôç 11 Éáíïõáñßïõ 2017. Ôï ÷éüíé ðïõ îåêßíçóå íá ðÝöôåé áðü ôéò 4 ôá îçìåñþìáôá ôï ìåóçìÝñé åß÷å öôÜóåé óå ýøïò ôïõò 40 ðüíôïõò äçìéïõñãþíôáò ðñïâëÞìáôá ôüóï óôçí êõêëïöïñßá ðåæþí êáé ï÷çìÜôùí (ôá ïðïßá êõêëïöïñïýóáí ìüíï ìå áíôéïëéóèçôéêÝò áëõóßäåò). Ç èåñìïêñáóßá äåí îåðÝñáóå ôïõò -4 âáèìïýò êáé ðïëëÜ êáôáóôÞìáôá ðáñÝìåéíáí êëåéóôÜ åíþ ï äÞìïò Ôñéêêáßùí áðï íùñßò ôï ðñùÀ ìå ôçí ÷ñÞóç ãêñÝéíôåñ êáé Üëëùí ìç÷áíçìÜôùí êñáôïýóå áíïé÷ôÝò ôéò êåíôñêÝò ïäéêÝò áñôçñßåò ôçò ðüëçò.  (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Δραματική είναι η κατάσταση στην Κύμη, τη Σκόπελο και την Αλόννησο, όπου για έκτη ημέρα σήμερα οι κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα και νερό, με το χιόνι να φτάνει τα δύο μέτρα!

¸íôïíç ÷éïíüðôùóç óôçí ðüëç ôùí ÔñéêÜëùí ôçí ÔåôÜñôç 11 Éáíïõáñßïõ 2017. Ôï ÷éüíé ðïõ îåêßíçóå íá ðÝöôåé áðü ôéò 4 ôá îçìåñþìáôá ôï ìåóçìÝñé åß÷å öôÜóåé óå ýøïò ôïõò 40 ðüíôïõò äçìéïõñãþíôáò ðñïâëÞìáôá ôüóï óôçí êõêëïöïñßá ðåæþí êáé ï÷çìÜôùí (ôá ïðïßá êõêëïöïñïýóáí ìüíï ìå áíôéïëéóèçôéêÝò áëõóßäåò). Ç èåñìïêñáóßá äåí îåðÝñáóå ôïõò -4 âáèìïýò êáé ðïëëÜ êáôáóôÞìáôá ðáñÝìåéíáí êëåéóôÜ åíþ ï äÞìïò Ôñéêêáßùí áðï íùñßò ôï ðñùÀ ìå ôçí ÷ñÞóç ãêñÝéíôåñ êáé Üëëùí ìç÷áíçìÜôùí êñáôïýóå áíïé÷ôÝò ôéò êåíôñêÝò ïäéêÝò áñôçñßåò ôçò ðüëçò.  (EUROKINISSI/ÈÁÍÁÓÇÓ ÊÁËËÉÁÑÁÓ)

Αλλά και στα Γιάννενα το χιόνι έφτασε τους 50 πόντους ενώ στην Λάρισα τους 30.Στην Φλώρινα και την Πτολεμαΐδα το θερμόμετρο το πρωί έδειξε -18 βαθμούς Κελσίου και -14 τα Γρεβενά, ενώ στον Έβρο οι περισσότεροι δήμοι έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

×ÉÏÍÏÐÔÙÓÇ ÓÔÇ ËÁÑÉÓÁ (ICONPRESS/ICONPRESS)

Οι μετακινήσεις στην Κεντρική Ελλάδα έχει γίνει πολύ δύσκολη, με τα περισσότερα  δρομολόγια των ΚΤΕΛ στον νομό Λάρισας να έχουν διακοπεί.

×ÉÏÍÏÐÔÙÓÇ ÓÔÇ ËÁÑÉÓÁ (ICONPRESS/ICONPRESS)

Χιονοθύελλα χτύπησε την Φθιώτιδα. Στη διάρκεια των προηγούμενων ωρών πολλά λεωφορεία των ΚΤΕΛ που κινούνταν στην εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης ακινητοποιήθηκαν σε διάφορα σημεία του δικτύου στη Φθιώτιδα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό των επιβατών τους.

χιονια5

Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

χιονια6

Ο χιονιάς μετέτρεψε το Intercity σε… Υπερσιβηρικό

Η χιονοθύελλα που έπληξε την Φθιώτιδα προκάλεσε ένα απίστευτο ντόμινο ακινητοποιήσεων στα τρένα του ΟΣΕ. Το Ιntercity που έκανε δρομολόγιο προς Αθήνα εγκλωβίστηκε στον Δομοκό με τους 300 επιβάτες να περιμένουν επί 3 ώρες μέσα στο πάγο, χωρίς θέρμανση και εφόδια.

Και αυτό καθώς και οι δύο εφεδρικές μηχανές που έφτασαν στο σημείο από τον Παλαιοφάρσαλο χάλασαν (!) με το τρένο να ακινητοποιείται για δεύτερη φορά.

Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ έδωσαν εντολή να κινηθεί τρίτη μηχανή προς το ακινητοποιημένο τρένο, που ξεκίνησε, αυτή τη φορά, από το Λιανοκλάδι. Μετά κόπων και βασάνων η μηχανή έφτασε το εγκλωβισμένο τρένο.

Όμως, στο σημείο που εκινείτο η συγκεκριμένη αμαξοστοιχία, η σιδηροδρομική γραμμή είναι μονή. Έτσι, το Intercity 52 έχει ακινητοποιηθεί στο Λιανοκλάδι, με άλλους 300 επιβάτες.

Για να ξεκινούσε όμως, και πάλι το ταξίδι θα πρέπει να φτάσει στο Λιανοκλάδι το τρένο που είχε ακινητοποιηθεί στο Δομοκό! Το ίδιο ισχύει και για ένα ακόμη τρένο το Intercity 55 που έχει προορισμό την Αθήνα και είχε ακινητοποιηθεί στη Λάρισα.

Περιπέτεια, όμως, περίμενε και τους επιβάτες του τρένου από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, που ακινητοποιήθηκε στο Πλατύ Ημαθίας και τελικά επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη.

Ο καιρός την Πέμπτη

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού καθώς από την Πέμπτη έρχονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Συγκεκριμένα, βροχές και τοπικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές, περιμένουμε στο ανατολικό Αιγαίο την Πέμπτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.

Άνεμοι στα δυτικά και βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα υπόλοιπα νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία σε άνοδο. Παγετός κατά τόπους στα ηπειρωτικά, που τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και γρήγορα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ που βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα ορεινά 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και το πρωί πρόσκαιρα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική και κεντρική Μακεδονία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -6 έως 4 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 6 με 8 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στα βόρεια, γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά, τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ. Το βράδυ στο Ιόνιο θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία γενικά αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές, νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά της Στερεάς και Πελοποννήσου, τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και γρήγορη βελτίωση.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -1 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά και θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νότια.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 που βαθμιαία από τα βόρεια θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα επέλαση της κακοκαιρίας με χιόνια και καταιγίδες – Ποιες περιοχές θα πληγούν τις επόμενες ώρες- Αναλυτικοί χάρτες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαύρος πάγος», ο ύπουλος εχθρός οδηγών και πεζών στο χιόνι (video)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here