Πιερ Μοσκοβισί
Πιερ Μοσκοβισί

Ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο ΣΚΑΪ και τη Σία Κοσιώνη, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση «να κάνει το επόμενο βήμα» με αντιπροτάσεις για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο της αξιολόγησης μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση είναι πια στα χέρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Ο Μοσκοβισί, σε ερώτηση για το αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κίνηση που περιμένει από την ελληνική κυβέρνηση, απάντησε ότι «ναι, αλλά αυτό το είπα στον κ. Τσίπρα! Και τώρα εξαρτάται από εκείνον. Να το σκεφτεί και επίσης να κάνει τις αντιπροτάσεις που ίσως είναι απαραίτητες. Αυτή είναι μια συζήτηση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα (που θα γίνει το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου)».

Σύμφωνα με τον Γάλλο επίτροπο, «όλες οι παράμετροι της πιθανής λύσης, έχουν εξεταστεί από όλους τους θεσμούς, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση. Συναντηθήκαμε με τον πρωθυπουργό, κ. Τσίπρα και τον κ. Τσακαλώτο, το πρωί. Πρώτα θέλω να πω ότι η ελληνική οικονομία πάει καλύτερα, ότι τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως επίσης η ανάπτυξη και οι δημοσιονομικοί στόχοι. Και θεωρώ ότι πρέπει να βασίσουμε τις αποφάσεις μας πάνω σε αυτούς τους αριθμούς, που είναι οι σωστοί αριθμοί. Στη συνέχεια πρέπει να βρούμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της επιτακτικής δημοσιονομικής σταθερότητας, αλλά πρέπει και να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».

Ο Μοσκοβισί τόνισε ακόμη πως «Δεν θέλουμε άλλη λιτότητα. Χρειαζόμαστε ευημερία. Αυτό έχει να κάνει με την δικαιοσύνη. Έχει να κάνει με την απασχόληση. Πρέπει να συζητήσουμε εντατικά. Πιστεύω και ελπίζω, ότι μια συμφωνία είναι εφικτή τη Δευτέρα στο Eurogroup. Και κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια που μπορούμε».

Συνέχισε λέγοντας ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευτώ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι για να διευκολύνει (τη διαδικασία). Αλλά η απόφαση πρέπει να παρθεί από τα 19 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό την προεδρία του J. Dijsselbloem και την παρουσία των θεσμών, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του ESM, που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό και φυσικά το ΔΝΤ, γιατί είναι επίσης εμπλεκόμενο μέρος. Πρέπει λοιπόν να τα εξετάσουμε συνολικά».

Ο Μοσκοβισί κατέληξε λέγοντας ότι προσπάθησε να καταδείξει και να εξετάσει με την ελληνική πλευρά τις διαθέσιμες επιλογές και δήλωσε ότι είναι αισιόδοξος πως κάτι τέτοιο είναι εφικτό εκτιμώντας ότι «μια συμφωνία είναι κοντά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ντάισελμπλουμ: Εάν αποχωρήσει το ΔΝΤ από το πρόγραμμα η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νομική προστασία τραπεζικών στελεχών: Άνοιξε ο δρόμος για “κουρέματα” και διαγραφές οφειλών

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προσπαθούν να μπλοκάρουν τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας, το Ελληνικό – Απαράδεκτη κίνηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here