Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ εξελέγη νέος πρόεδρος της Γερμανίας

0

Ο σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εξελέγη στη θέση του προέδρου της Γερμανίας, με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) και των συγκυβερνώντων Σοσιαλδημοκρατών (SPD), σε μία ψηφοφορία με ελάχιστες διαρροές για την συγκυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

O Στάινμαϊερ εξελέγη ως ο 12 πρόεδρος της μεταπολεμικής Γερμανίας με 931 ψήφους σε σύνολο 1260.

Ο νέος Γερμανός πρόεδρος δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες αλλά λειτουργεί ως σύμβολο -και, ενδεικτικά, τα περισσότερα χειροκροτήματα πριν την ψηφοφορία απέσπασε η ομιλία του προέδρου της Βουλής που έβαζε στο κάδρο το τι συμβαίνει στις ΗΠΑ.

«Όποιος προωθεί τους διαχωρισμούς αντί ενός ανοικτού κόσμου και κυριολεκτικά περιτειχίζεται, όποιος κηρύσσει αντί της διεθνούς συνεργασίας τον απομονωτισμό και κάνει πρόγραμμά του το «Πρώτα Εμείς», δεν θα έπρεπε να εκπλαγεί αν κι οι άλλοι του κάνουν το ίδιο» είπε ο πρόεδρος του Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.

Η ψηφοφορία έγινε την Κυριακή στο Γερμανικό Κοινοβούλιο από την ειδική συνέλευση 1260 μελών για την εκλογή του προέδρου (οι 630 βουλευτές μαζί με ισάριθμους εκλέκτορες από τα κρατίδια που προέρχονται από κάθε πεδίο της δημόσιας ζωής).

Ο Στάινμαϊερ, ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» των ισχυρότερων αντιπάλων απέναντι στο CDU της Μέρκελ, ήταν υπουργός Εξωτερικών ήδη στην πρώτη κυβέρνηση Μέρκελ (2005-2009) θέση στην οποία επέστρεψε μετά το 2013 και κράτησε μέχρι να εκλεγεί πρόεδρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Πυρ ομαδόν» εναντίον Σόιμπλε από Γερμανία και Βρυξέλλες: «Παράλογη η επιμονή για πλεόνασμα 3,5%»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναστάτωση στο Αμβούργο: Κλειστό το αεροδρόμιο της πόλης λόγω εντοπισμού άγνωστης ουσίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here