Νέες αποκαλύψεις για την Έφη Ηροδότου: Είχε ΑΦΜ κι εργαζόταν – Υπό κράτηση μέχρι τη δίκη

0

Η κατηγορούσα αρχή παρέθεσε ικανοποιητικά στοιχεία που δικαιολογούν τον κίνδυνο μη προσέλευσης της κατηγορούμενης Έφης Ηροδότου, ανέφερε το μεσημέρι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, το οποίο διέταξε και την κράτηση της 29χρονης μέχρι την έναρξη της ακρόασης της υπόθεσης, στις 8 Φεβρουαρίου (11:30), για το θανατηφόρο ατύχημα της 27ης Δεκεμβρίου 2007, με εγκατάλειψη θύματος, ένα 17χρονο μαθητή, τον Αιμίλιο Ιωάννου.

Διαβάζοντας την απόφαση του, ο δικαστής είπε πως, με βάση τη μαρτυρία, είναι ορατή η καταδίκη της, με το πρώτο αδίκημα της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης να προνοεί ποινή φυλάκισης μέχρι τέσσερα χρόνια.

Λίγο μετά τόνισε πως από επιστολές που είχαν σταλεί από τα δικηγορικά γραφεία που την εκπροσωπούσαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα, επιστολή του αδελφού της προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αλλά και απαντητικής επιστολής όπου γινόταν αναφορά στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης της, αποδεικνύεται πως τόσο οι δικηγόροι της αλλά και το οικογενειακό της περιβάλλον γνώριζαν ότι ήταν καταζητούμενη, σε αντίθεση με όσα ανέφερε ενώπιον του η υπεράσπιση.
Η κατηγορούσα αρχή, συνέχισε, παρέθεσε ικανοποιητικά στοιχεία που δικαιολογούν πως έγινε προσπάθεια αποφυγής της σύλληψης της και ως εκ τούτου δεν υπάρχει δυνατότητα να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

Το δικαστήριο διέταξε όπως η Έφη Ηροδότου παραμείνει υπό κράτηση μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου που θα αρχίσει η δίκη της, ενώ υπενθυμίζεται πως η Νομική Υπηρεσία εξέφρασε την πρόθεση της να αιτηθεί από το Ανώτατο Δικαστήριο τη μεταφορά της εκδίκασης της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Αρνήθηκαν τις κατηγορίες οι γονείς Ηροδότου

Δεν παραδέχθηκαν τις πέντε κατηγορίες που απαγγέλθηκαν εναντίον τους ο Ηρόδοτος Ηροδότου και Νίτσα Ηροδότου, γονείς της Έφης. Ο εκ των δικηγόρων τους Χρίστος Τριανταφυλλίδης έφερε ένσταση στην κράτηση τους μέχρι την επόμενη δικάσιμο και μετά από ακροαματική διαδικασία, κατά την οποία έδωσαν μαρτυρία δύο ανακριτές και ο κ. Ηροδότου το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας διέταξε την κράτηση τους μέχρι αύριο στις 13.30 για να ανακοινώσει την απόφαση αν θα μείνουν υπό κράτηση μέχρι την επόμενη δικάσιμο.

Το ζεύγος Ηροδότου είναι αντιμέτωπο με πέντε κατηγορίες , αυτές της ψευδορκίας (ότι παρακίνησαν σε ψευδορκία τον Σέρβο Κόραν Βόντιτς, στον οποίο υποσχέθηκαν να εργοδοτήσουν), την πλαστογράφηση πιστοποιητικού ειδικότητας σε ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου στον Βόντιτς, ότι έθεσαν σε κυκλοφορία πλαστό έγγραφο και για παραπλάνηση του Δικαστηρίου.

iro1

Οι δύο κατηγορούμενοι όπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο Ηρακλής Πιτσιλλής Αστυνομικός του ΤΑΕ Αρχηγείου συνελήφθησαν χθες 23 Ιανουαρίου με κυπριακό ένταλμα σύλληψης. Ανέφερε ότι οι δύο κατηγορούμενοι συνελήφθησαν στην Αθήνα στις 8 Ιανουαρίου 2017 μετά από πληροφορία που δόθηκε στην Ιντερπόλ Λευκωσίας και διαβιβάστηκε στην ελληνική αστυνομία.

Εναντίον των δύο εκδόθηκαν στις 9 Ιουνίου 2011 κυπριακά εντάλματα σύλληψης και στις 24 Ιουνίου 2011 ευρωπαϊκά εντάλματα.

Ο δεύτερος μάρτυρας που κάλεσε η κατηγορούσα αρχή, για να πείσει προς την ορθότητα του αιτήματος οι δύο να μείνουν υπό κράτηση μέχρι την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ήταν ο ανακριτής Ιωάννης Γεωργίου. Ο κ. Γεωργίου είπε στο Δικαστήριο ότι το Φεβρουαρίου του 2015, συγγενικό πρόσωπο του ζεύγους, μέσω φίλου του λογιστή ζήτησε να συναντηθεί με τον ίδιο.

Οταν του ζητήθηκε να κατονομάσει τον λογιστή είπε πως αυτός είναι ο Μιχαηλίδης στη Λεμεσό και πως το συγγενικό πρόσωπο των κατηγορουμένων ήταν κάποιος Κανάκης, με τον οποίο συναντήθηκε στο γραφείο του λογιστή. Επίσης, ανέφερε ότι ο Κανάκης είπε στον ίδιο ότι το κατηγορούμενοι ήθελαν να έρθουν στην Κύπρο και να τελειώσει το θέμα, νοουμένου ότι δεν έμεναν υπό κράτηση και θα προστατεύονταν για προπηλακισμούς.

Ταυτόχρονα, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι η Αστυνομία θα τους προστάτευε από προπηλακισμούς, αλλά για το θέμα της κράτησης έπρεπε να πάρει διευκρινίσεις από τη Νομική Υπηρεσία. Πρόσθεσε πως ήρθε σε επαφή με τη Νομική Υπηρεσία, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μη κράτησης λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και το θέμα έμεινε εκεί.

Ο ανακριτής ανέφερε επίσης στο Δικαστήριο ότι λίγες ημέρες πριν από τη σύλληψη των κατηγορουμένων στην Αθήνα η Εισαγγελέας Ελενα Κλεόπα ζήτησε να ενημερωθεί για τις κατηγορίες για τις οποίες καταζητούνταν οι κατηγορούμενοι επειδή ο δικηγόρος τους Χρίστος Τριανταφυλλίδης με επιστολή του ζητούσε να ενημερωθεί για τις κατηγορίες και κατά πόσο θα τεθούν υπό κράτηση εφόσον επέστρεφαν στην Κύπρο.
Επιπλέον, με βάση την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Εισαγγελέας είχε πληροφορήσει τον κ. Τριανταφυλλίδη ότι δεν τίθεται θέμα να μην ζητήσει την κράτηση τους.

Αντεξεταζέμενος από τον κ. Τριανταφυλλίδη ο ανακριτής είπε ότι με την εισαγγελέα επικοινώνησε δύο φορές, μία πριν και μια μετά τη σύλληψη.

Ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του λογιστή αποκόμισε την εντύπωση ότι οι κατηγορούμενοι γνώριζαν ότι υπήρχαν εντάλματα εναντίον τους.

Επίσης, η αντίληψη που του δημιουργήθηκε είναι ότι ήταν ειλικρινείς ότι ήθελαν να επιστρέψουν.

Ο κ. Τριανταφυλλίδης κάλεσε τον κατηγορούμενο Ηρόδοτο Ηροδότου να δώσει μαρτυρία, ο οποίος ανέφερε ότι πήρε τη σύζυγο και την κόρη του και έφυγαν από την Κύπρο μετά το τέλος της δίκης για το τροχαίο, στο οποίο είχε εμπλακεί η κόρη τους Εφη.

»Φοβηθήκαμε για τη ζωή της επειδή συνέβαιναν διάφορα και λόγω της ψυχολογίας της» , συνέχισε αναφέροντας ότι ήταν σε γνώση της Αστυνομίας, ότι έφυγαν στην Αθήνα.

Είπε πως διέμεναν στη Νέα Ιωνία, όπου ζούσαν κανονικά στο φως του ήλιου ψώνιζαν και πλήρωναν λογαριασμούς.

Πάντα κατά την εξέταση του από τον κ. Τριανταφυλλίδη, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι τον “Απρίλιο του 2011, ακούσαμε από τον τότε δικηγόρο μας, ότι έπρεπε να δώσουμε καταθέσεις και ήρθαμε οι δύο. Πρόσθεσε ότι η Εφη δεν ήρθε λόγω σπουδών και ενημερώσαμε τις αρχές πως όταν μπορέσει θα έρθει.

Είπε ακόμα πως τον Απρίλη του 2011 ζήτησε πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου για να μπορέσει η Έφη να εγγραφεί σε Πανεπιστήμιο.
Επιπλέον, τον Σεπτέμβρη του 2016 ακούσαμε κάποια πράγματα και επικοινωνήσαμε με τον κ. Τριανταφυλλίδη. Πρόσθεσε ότι αυτός με τη σύζυγό του, συνελήφθησαν ενώ ήταν στην εκκλησία από τρεις αστυνομικούς με τους οποίους πήγαν στο φιλικό σπίτι στο οποίο βρισκόταν η κόρη του την πήρανε και πήγαν όλοι στη ΓΑΔΑ.

Ρωτήσαμε τους αστυνομικούς, ανέφερε για τους λόγους της σύλληψης και απάντησαν ότι από την Κύπρο μας έστειλαν να σας συλλάβουμε, αλλά δεν ξέρουμε τους λόγους.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι ανέμεναν απάντηση από τον δικηγόρο την Πέμπτη για το πως θα ενεργήσουν και συλληφθήκανε την Κυριακή. Πρόσθεσε ότι δεν φέρανε ένσταση να επιστρέψουν στην Κύπρο.

Είπε επίσης ότι στην Αθήνα διέμεναν τέσσερις στο ίδιο διαμέρισμα, η μητέρα της γυναίκας, ο ίδιος και η κόρη τους που τέλειωσε το Πανεπιστήμιο και πήρε το πτυχίο της.

Ο κ. Ηροδότου κατέθεσε βεβαίωση για ΑΦΜ και ΑΜΚΑ της Εφης, που εργαζόταν στους παιδικούς σταθμούς της Νέας Ιωνίας και συνάμα πρόσφερε εθελοντικά στην Εκκλησία την οποία είχαν συλληφθεί.

»Θέλαμε να έρθουμε στην Κύπρο και εμείς και η κόρη μας να τελειώσουμε με τις δίκες γιατί έχουμε πεθάνει» , ανέφερε και πρόσθεσε πως όταν τελειώσουν οι δίκες πιθανόν το κλίμα να μην τους σηκώνει και να θέλουν και πάλι να φύγουν. Ανέφερε επίσης ότι ο γιος του Ανδρέας είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά 5 και 3. Είπε επίσης πως είχε μεταφέρει νόμιμα το αυτοκίνητο του στην Κύπρο το οποίο και νόμιμα επέστρεψε στην Κύπρο.

Κατά την αντεξέταση του από τη Δικηγόρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ηροδότου επανέλαβε ότι μετά τη δίκη φοβηθήκαν για τη ζωή της κόρης τους, πήρε τη σύνταξη του και έφυγε, για να μπορέσει να πάρει το πτυχίο της και να φτιάξει τη ζωή της.

Ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι η κόρη τους ήταν καταζητούμενη, προσθέτοντας πως θα πρέπει να ήταν πολύ αφελής αν την έκρυβε να την αφήνει να πηγαίνει σε σεμινάρια και σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

“Δεν γνωρίζαμε, το μάθαμε όταν μιλήσαμε με τον κ. Τριανταφυλλίδη», ανέφερε ενώ ερωτηθείς για την επιστολή της 12ης Ιουλίου του 2012 από το δικηγορικό γραφείο Γιαννάκης Θωμά και Συνεργάτες προς τη Γενική Εισαγγελία, είπε ότι πιθανόν στο συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο να αποτάθηκαν τα αδέλφια του ή ο γιος του. »Είχαμε διακόψει με τον Κονναρή και προσπαθούσαν να βρουν δικηγόρο, είχαμε εξουσιοδοτήσει τον γιο μας για όλες τις υποθέσεις μας» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για ποιο λόγο ένιωσαν την ανάγκη να διευκρινίσουν κατά πόσο εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης και με επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο δικηγόρος του ζήτησε να ακυρωθούν τα εντάλματα και να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τους δύο, είπε ότι «από κάπου έμαθα ότι καταζητούν την κόρη μας. Μετά που άκουσα για την κόρη μου, αντιλήφθηκα ότι θα έβγαζαν ένταλμα και για σκύλο για αυτό ρώτησα και για εμάς», συμπλήρωσε.

Στην παρατήρηση ότι δεν έκαναν κάποια ενέργεια να επιστρέψουν από την ημέρα που ενημερώθηκαν, από τον κ. Τριανταφυλίδη για τα εντάλματα είπε και πως η επιστολή του δικηγόρου τους προς τον Εισαγγελέα μιλά για τερματισμό των διώξεων, και πως ανέμενε εντολή από τον δικηγόρο του “για να έρθουν κάτω”.

Η Δικηγόρος της Δημοκρατίας υπέβαλε ότι όχι μόνο γνώριζαν και δεν παρουσιάστηκαν, αλλά προσπαθούσαν να γίνει συμφωνία, επειδή πρόθεση δεν ήταν να δικαστούν αλλά να απαλλαγούν.

Ο κ. Ηροδότου είπε ότι το σπίτι στο οποίο διέμεναν ήταν νοικιασμένο από συγγενή τους που βρισκόταν στην Κύπρο, τον Παντελή Ηροδότου και «το πληρώναμε εμείς επειδή δεν είχαμε ΑΦΜ για να ενοικιάσουμε». Ανέφερε ότι δεν εργαζόταν επειδή ήταν συνταξιούχος και ότι διαβιούσαν και με ένα μέρος της σύνταξης της πεθεράς του, η οποία επίσης επέστρεψε στην Κύπρο.

Αγορεύοντας η δικηγόρος της Δημοκρατίας επεσήμανε τη σοβαρότητα των κατηγοριών εκ των οποίων οι 1 και 5 επιφέρουν ποινές φυλάκισης μέχρι 7 έτη και οι υπόλοιπες μέχρι 3 έτη και είπε πως η τάση για φυγοδικία είναι εμφανής για αυτό και πρέπει να διαταχθεί η κράτηση τους.

Κατά την αγόρευση του, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση μετά από όλη αυτή την υπόθεση να φύγουν. Πρόσθεσε πως στην απόφαση για τον Κόνναρη η κατηγορούσα αρχή παρουσίασε την ίδια μαρτυρία και στη δίκη οι μάρτυρες αξιολογήθηκαν και βγήκαν ψεύτες και τώρα με την ίδια μαρτυρία η εισαγγελία επιχειρεί να θα δικάσει το ζεύγος Ηροδότου όταν ο άλλος με τον οποίο φέρονται να συνωμότησαν αθωώθηκε.

Τέλος ο κ. Τρινταφυλλίδης είπε ότι η δικαιοσύνη δεν τιμωρεί, αλλά απονέμεται και είπε πως θεωρεί αδύνατο να καταδικαστούν.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες από το δικαστήριο, η Έφη Ηροδότου διατηρούσε Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ενώ είχε και Κοινωνικές Ασφαλίσεις στο Νέο Ηράκλειο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο φαίνεται ουδείς να αντιλήφθηκε, ή να έδωσε σημασία, την ώρα μάλιστα που η ίδια τελούσε ως νούμερο ένα καταζητούμενη στην λίστα της Ιντερπόλ;

Δείτε την φωτογραφία που κατατέθηκε στο δικαστήριο:

dikastirio1

Η ίδια συμπλήρωσε ότι ουδέποτε κρύφτηκε από τις ελληνικές αρχές και αυτό διαφαίνεται ακριβώς από τις οφειλές που εκπλήρωνε η ίδια προς τις κρατικές υπηρεσίες, με τους νομικούς της εκπροσώπους να επισυνάπτουν προς το δικαστήριο και σχετικές επιστολές από την Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας δια των οποίων εκφράζονται ευχαριστίες προς την Έφη Ηροδότου η οποία δίδασκε σε κατηχητικό τα τελευταία έτη.

Για να υποστηρίξει το γεγονός πως η ίδια δεν κρυβόταν, ο δικηγόρος υπεράσπισης κατέθεσε στο δικαστήριο αριθμό εγγράφων, όπως φορολογικό μητρώο και Αριθμό Κοινωνικών Ασφαλίσεων στην Ελλάδα, το πτυχίο της από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, που η Ηροδότη πήρε το 2011, αλλά και ευχαριστήρια επιστολή από τη Μητρόπολη Νέας Ιωνίας για το έργο που προσέφερε τα τελευταία χρόνια ως δασκάλα στο κατηχητικό σχολείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χωρίζουν Κρατερός Κατσούλης – Κατερίνα Καραβάτου;

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιώργος Γεωργίου: Συντετριμμένος στην κηδεία του γιου του- «Ήταν τόσο όμορφος» (video)

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Νέος έρωτας για τον Αλβάρο! Δείτε ποια είναι η ξανθιά καλλονή που του έκλεψε την καρδιά μετά την Αθηνά Ωνάση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here