Εισαγγελέας για τους άλλους 2 Τούρκους: «Απαγορευτική η έκδοσή τους ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Κινδυνεύουν!»

0

«Μη νίπτετε τας χείρας σας στέλνοντας τους αξιωματικούς στην Τουρκία, ακόμα και στη μικρή πιθανότητα να βασανιστούν», προέτρεψε τους αρεοπαγίτες ο αντεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, αρνούμενος, όπως είπε, να γίνει ο ίδιος μέρος του προβλήματος που θα προκύψει εάν παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Σε μία άκρως φορτισμένη αγόρευση που έκλεισε με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ο κ. Βουρλιώτης πρότεινε στο Ζ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου να απορριφθεί η εισαγγελική έφεση για τον πρώτο Τούρκο που το Εφετείο αποφάσισε να μην εκδοθεί και να γίνει δεκτή η έφεση του δεύτερου που σε πρώτο βαθμό αποφασίστηκε η εκδοσή του.

Ανάλογη η χθεσινή εισαγγελική πρόταση στο Β’Τμήμα για τους πρώτους 2 Τούρκους.

«Κινδυνεύουν…»

Κατά τον εισαγγελέα «οι πράξεις όπως αποτυπώνονται στο κατηγορητήριο, είναι επαρκώς αιτιολογημένες από τις τουρκικές αρχές» αλλά «ακόμα κι αν είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας δεν πρέπει να εκδοθούν».

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλιώτης:

«Το δικαστήριο πρέπει να εξετάσει όχι τη βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος, αυτό είναι αδύνατον γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί. Κάθε ένας πρέπει να τύχει απολαύσεις δικαιωμάτων σε κάθε χώρα που συμβάλλεται. Το δικαστήριο αξιολογήσει και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι, υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον».

Ο ίδιος απάντησε στα ερωτήματα.

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκία και ότι θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουμε περιστολή των δικαιωμάτων, και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που για έμενα πάει στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοσή τους. Οι πράξεις μπορεί να έχουν τελεστεί. Μπορεί να είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας. Μπορεί να έχουν κάνει παραβιάσεις εναέριου χώρου. Μπορεί να είναι εχθροί , αλλά ήρθαν εδώ ως ικέτες. Η Ελλάδα έχει νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού. Δεν μπορώ να γίνω μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος».

«Ήρθαμε εδώ για να σωθούμε»

Οι δυο αξιωματικοί, ο ένας πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη και εκπαιδευτής πιλότων ο δεύτερος υποστήριξαν:

«Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε».

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here