Ν. Κοτζιάς: «Εμείς παραμένουμε εδώ, οι Τούρκοι το έβαλαν στα πόδια»

0

Σκληρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Νίκος Κοτζιάς στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ  Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως η Ελλάδα «το βάζει στα πόδια» αναφορικά με το Κυπριακό.

«Εμείς είμαστε ακόμα εδώ» ήταν το σχόλιο του κ. Κοτζιά από τη Γενεύη, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αναφέρεται στην αποχώρηση της τουρκική διπλωματικής αντιπροσωπείας, υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Την Παρασκευή, η τουρκική Αντιπροσωπεία εγκατέλειψε τη Γενεύη λέγοντας ότι είχε και άλλα σημαντικότερα πράγματα να κάνει, όπως να ασχοληθεί με το Συριακό και τη συνταγματική μεταρρύθμιση και ότι επιθυμούσε να γίνει μια μη οργανωμένη συζήτηση μεταξύ εμπειρογνωμόνων», είπε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε, «Στα πόδια το έβαλαν αυτοί που έφυγαν. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ».

Ελληνική ικανοποίηση για την έγερση θέματος εγγυήσεων και ασφάλειας
«Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης» δήλωσε πριν από λίγο ο Νίκος Κοτζιάς.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε: «Βρισκόμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση και μάχη για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει, πριν απ’ όλα, απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν, δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την ύπαρξη του συστήματος εγγυήσεων που παραβιάστηκε κατάφωρα.

Θέλουμε μια λύση δίκαιη και όχι σαθρή. Όπως ξέρετε, είχαμε συμφωνήσει με όλα τα μέρη και με τον Ο.Η.Ε. ότι η διαδικασία της διαπραγμάτευσης θα είναι «open ended», δηλαδή θα είναι ανοικτή και δεν θα σταματήσει εάν υπάρξει διακοπή.

Σε αυτή τη βάση, συμφωνήσαμε να συνεχιστεί με τη μορφή συνομιλιών μεταξύ ειδικών και πιο συγκεκριμένα, από πλευράς ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, με μια αντιπροσωπεία υπό τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου. Η διαπραγμάτευση θα συγκληθεί εκ νέου την άλλη εβδομάδα και όταν θα ωριμάσουν οι συνθήκες, θα λάβει τη μορφή διϋπουργικής με τη συμμετοχή και άλλων εκπροσώπων.

Είμαστε ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και αποτελεί, μάλιστα, ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πρέπει δε να σας εξηγήσω ότι αποτρέψαμε μια μεθοδευμένη αποτυχία της διάσκεψης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα διαλύει όλα ο Ερντογάν: Ο στρατός μας δεν φεύγει από την Κύπρο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η Άγκυρα προκαλεί ξανά με τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πλακώθηκαν Γιούνκερ – Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα λέει «όχι» στον εγγυητικό ρόλο της ΕΕ στην επανένωση της Κύπρου (upd)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here