Μαν. Σφακιανάκης: Δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο – Μεγάλη υπερβολή στο θέμα του Cyberbullying

0

Με την ομιλία του τέως διοικητή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλη Σφακιανάκη άνοιξε η δεύτερη ημέρα των εργαστηρίων Δημιουργικό και Ασφαλές Διαδίκτυο. Ο κ. Σφακιανάκης εκφώνησε μια εισήγηση με τίτλο «Διαδίκτυο, ασφαλώς ναι! Μύθοι και πραγματικότητα… τι μέλλει γενέσθαι …» αναφορικά με το παρόν και το μέλλον του διαδικτύου.

Ο κ. Σφακιανάκης ανακοίνωσε πως το υπό σύσταση ελληνικό ψηφιακό CSI, το ινστιτούτο που θα δραστηριοποιείται στο χώρο του διαδικτύου και θα ενημερώνει πολίτες, γονείς και παιδιά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ενώ θα παρέχει και δωρεάν υπηρεσίες εκπαίδευσης, θα έχει μεταξύ των ιδρυτικών μελών τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, με τον οποίο είχε συνάντηση στο Συνεδριακό Κέντρο στα Μελισσάτικα πριν την έναρξη της ομιλίας του.

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, απόλυτα ταυτισμένος με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τόνισε πως το διαδίκτυο είναι το φως, μονόδρομος για την πρόοδο και κάνει τον κόσμο καλύτερο γιατί το 98% του διαδικτύου είναι θετικό.

Ανέφερε πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο και τόνισε πως τελευταία είναι της μόδας και το χτίσιμο φήμης στο διαδίκτυο όπως και η σπίλωση της , κυρίως από αντιπάλους πολιτικών ή επιχειρήσεων και εξ αυτού έχει αναπτυχθεί το reputation management.

Η διαχείριση της ψηφιακής φήμης – εικόνας γίνεται εντονότερη στον πολιτικό χώρο όσο πλησιάζουν εκλογές και πολιτικοί για τους οποίους γράφονται αρνητικά σχόλια, θέλουν να τα εξαφανίσουν. Στην αρχή γίνεται καταγραφή με τη βοήθεια υπηρεσιών όπως το trackur, το google alerts ή ιστοσελίδων όπως ReviewPro.com και Revinate.com), μετά αξιολόγηση και στη συνέχεια καθάρισμα από ειδικές εταιρίες «καθαρίστριες» που χρησιμοποιούν μεθόδους ακόμη και του «πνιγμού» (η εταιρεία στέλνει τις ενοχλητικές αναρτήσεις πολύ χαμηλά στη μηχανή αναζήτησης, δημιουργώντας πλήθος ιστοσελίδων με το όνομά της, στις οποίες διοχετεύει θετικά νέα, όπου συνήθως εμπεριέχονται λέξεις-κλειδιά).

Με αναφορές και σε περιπτώσεις που διαχειρίστηκε ως επικεφαλής της Δίωξης, ο κ. Σφακιανάκης είπε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο καθώς το ηλεκτρονικό ίχνος κάθε σύνδεσης, όπως ο αριθμός κινητού, εντοπίζεται. Επίσης τόνισε ότι οι μηχανές που κρατάνε δεδομένα καταγράφουν τα πάντα και ας νομίζουμε εμείς ότι σβήσαμε ή καταστρέψαμε δεδομένα. «Δεν υπάρχει απόλυτη προστασία. Ακόμη και μέσω email που στέλνουμε, μπορούν οι επιτήδειοι να μας παγιδέψουν και να αποκτήσουν τον έλεγχο του υπολογιστή μας. Ασφαλής υπολογιστής είναι ο κλειστός υπολογιστής και εκτός πρίζας.

Τέλος, χαρακτήρισε υπερβολικό τον θόρυβο για το Διαδικτυακό εκφοβισμό (Cyberbullying. «Τα τελευταία δέκα χρόνια είχαμε στην ΕΛΑΣ περίπου 16-17 περιστατικά Cyberbullying. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σήμερα υπάρχει μεγάλη υπερβολή όταν γίνεται λόγος για Cyberbullying. Η καζούρα που λέγαμε στα χρόνια μας και με την οποία μεγαλώσαμε, είναι αυτό που σήμερα αποκαλείται από πολλούς Διαδικτυακός εκφοβισμός. Υπάρχει μεγάλη υπερβολή» ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε σοβαρή κατάσταση στην Εντατική 6χρονο αγόρι που έπεσε από τον 4ο όροφο στην Κηφισιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δύο Έλληνες έχουν κατακτήσει τη Γερμανία με ένα κατάστημα ντελικατέσεν

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σοκάρει η συνομιλία του συντρόφου του George Michael με την «Άμεση βοήθεια»

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here