Le Monde: Ο Σόιμπλε σε ρόλο «Όθωνα και αντιδημοφιλή δυνάστη των Ελλήνων»

0

Με μια αναδρομή στην ιστορία των πρώτων χρόνων του ελληνικού κράτους η γαλλική εφημερίδα Le Monde και ο αρθρογράφος Αρνό Λεπαρμαντιέ προσπαθεί να εξηγήσει την κατάσταση στη σύγχρονη Ελλάδα, αντιπαραβάλλοντας τον πρώτο βασιλιά της Ελλάδας, Όθωνα, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

«Ο βασιλιάς επεβλήθη από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις το 1832 μετά τον πόλεμο της ανεξαρτησίας. Ο Όθων ο 1ος ήταν ένα βαυαρός, καθολικός πρίγκιπας, που προσπάθησε να δημιουργήσει ένα σύγχρονο κράτος σε μία χώρα που μόλις είχε βγει από την οθωμανική ηγεμονία», αναφέρει στο άρθρο του στη Le Monde με τίτλο «Δώστε την ελευθερία τους στους Έλληνες» ο Αρνό Λεπαρμαντιέ.

«Δυστυχώς έχοντας δανεισθεί 60 εκατομμύρια χρυσά φράγκα από τους αγγλο-γαλλο-ρώσους προστάτες, το ελληνικό κράτος φάνηκε ανίκανο να εισπράξει τους φόρους και χρηματοδότησε τις τρέχουσες δαπάνες και το στρατό της μέσω δανεισμού…», γράφει η Le Monde.

Από ξένη ανάμειξη σε οικονομική πτώχευση, το ελληνικό ζήτημα τίθεται και ξανατίθεται από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας. «Ο Όθων της σύγχρονης εποχής είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αντιδημοφιλής δυνάστης των Ελλήνων», γράφει ο Λεπαρμαντιέ.

«Τη στιγμή που το θέμα επανέρχεται στην ημερήσια διάταξη των Βρυξελλών, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: θα υπάρξει κάποτε ένας τρόπος απαλλαγής από την ελληνική κατάρα; Ποτέ αυτή η χώρα δεν απέκτησε πραγματική οικονομική ανεξαρτησία, γράφει ο αρθρογράφος αναφερόμενος στον φαύλο κύκλο του δανεισμού της Ελλάδας για να είναι σε θέση να αποπληρώσει στους Ευρωπαίους ποσά που έχει ήδη δανεισθεί.»

Το παράλογο της κατάστασης περιγράφηκε και από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που έχει δανείσει 175 δισεκατομμύρια στην Ελλάδα. «Μία ψυχρή ανάλυση των γεγονότων δείχνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε για το επίπεδο του χρέους της Ελλάδας», εξηγούσε στους Financial Times ο Ρέγκλινγκ. Και με ισχυρά επιχειρήματα: αυτά τα ποσά δανείζονται με ευνοϊκό επιτόκιο (1%), γεγονός που επιτρέπει στην Ελλάδα να εξοικονομεί 8 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ της. Επίσης τα δάνεια αυτά είναι πολύ μακράς διάρκειας, τριάντα ετών κατά μέσον όρο, πράγμα που εξουδετερώνει το επιχείρημα του ΔΝΤ που βασιζόμενο σε δεκαετείς προβλέψεις θεωρεί ότι ο ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Τα πράγματα είναι απλά: αυτό το χρέος είναι βιώσιμο υπό τον μόνο όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει υπό την κηδεμονία των Ευρωπαίων και θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που της υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες για διάστημα 30 ετών…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Δε θα εκταμιευτούν οι δόσεις χωρίς θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deloitte: Προβλέπει διπλασιασμό των πωλήσεων κόκκινων δανείων το 2017

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τζανακόπουλος: Κλειδί στις εξελίξεις η επιστροφή του ΔΝΤ και του γερμανικού υπ. Οικ. στον ρεαλισμό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here