Ραγδαίες εξελίξεις για Κύπρο: Το 28,2% των εδαφών δίνουν οι Ελληνοκύπριοι – Το 29,2% ζητούν οι Τουρκοκύπριοι

0

Η κυπριακή πλευρά φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει ποιος θα είναι ο χάρτης τον οποίο θα καταθέσει σε πρώτο στάδιο σε σχέση με το εδαφικό στη διαπραγμάτευση της Γενεύης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το SigmaLive o χάρτης επιλέχθηκε με τη σύμφωνο γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου, μετά από διαβούλευση.

Aναλυτικά περιλαμβάνει:

– Ποσοστό εδάφους υπό τ/κ διοίκηση 28,2%
– Ποσοστό ακτογραμμής υπό ε/κ διοίκηση 50,4%
– Ποσοστό ακτογραμμής υπό τ/κ διοίκηση 49,6%
– Μόρφου και παράλια της, υπό ε/κ διοίκηση
– Κυθρέα και περιοχή Απ.Βαρνάβα υπό ε/κ διοίκηση
– Περιοχή Καρπασίας υπό ειδικό καθεστώς
– Περίκλειστη πόλη Αμμοχώστου αλλά και σημαντικό μέρος της υπόλοιπης Αμμοχώστου υπό ε/κ διοίκηση
– Επιστροφή προσφύγων σε αριθμό 91, 000

Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν γίνεται σεβαστό το κριτήριο που είχαν θέσει οι Τουρκοκύπριοι ότι υπάρχει ένας αυτοκινητόδρομος που χωρίζει τη Μόρφου και ότι από τη μια πλευρά θα μπορούσε να είναι υπό κυπριακή διοίκηση και από την άλλη υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Γίνεται σεβαστό το αίτημα της τουρκοκυπριακής πλευράς για το ότι θέλουν να έχουν επαφή με τις βάσεις στη περιοχή Αγ.Νικόλα στην επ. Αμμοχώστου.

Γίνεται επίσης σεβαστό το αίτημα για Λουρουτζίνα και Πέργαμος.

Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει ετοιμάσει σύμφωνα με πληροφορίες χάρτη με 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Παραμένει ακόμα άγνωστο εάν σε αυτό περιλαμβάνεται ή όχι η Μόρφου.

Στον χάρτη που ετοίμασε η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία περιλαμβάνεται αριθμός επιστροφής προσφύγων πέριξ των 90 χιλιάδων. Τον χάρτη της ελληνοκυπριακής πλευράς παρουσίασε το πρωί ο Λειτουργός του Κτηματολογίου κ. Χατζηράφτης στους ελληνοκύπριους πολιτικούς αρχηγούς.

Από τη στιγμή εκείνη άρχισε η διαρροή διαφόρων ονομάτων χωριών κάτι που έχει εξοργίσει τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Επιστολή Οζγκιουργκιούν στον Ακιντζί

Την ίδια ώρα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιστολή στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, με την οποία τον καλεί να μην παραδώσει χάρτη εάν δεν εξασφαλίσει την εκ περιτροπής προεδρία, απέστειλε ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, ο Οζγκιουργκιούν καλεί, επίσης, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να εξασφαλίσει ότι η λύση του Κυπριακού θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακόμη, ζητεί να συνδεθεί το χρονοδιάγραμμα μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων με το ζήτημα του πρωτογενούς δικαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Οζγκιουργκιούν υποστηρίζει ότι η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων πρέπει να αρχίσει, αφού τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνουν ότι η λύση θα καταστεί πρωτογενές δίκαιο. Ο κ. Ακιντζί δεν απάντησε στο ερώτημα κατά πόσον θα καταθέσει το απόγευμα χάρτη.

Ο Ερντογάν δεν πάει στη Γενεύη

Την απόφαση να μη μεταβεί στη Γενεύη, για τη Διάσκεψη για το Κυπριακό πήρε ο Ταγίπ Ερντογάν, λίγο μετά την δημοσιοποίηση του χάρτη της Κύπρου.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα- Γιούνκερ για Κυπριακό

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε νωρίτερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κυπριακό: Στη Γενεύη το απόγευμα η κατάθεση χαρτών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πάνω από ένα τηλέφωνο ο Τσίπρας για το Κυπριακό: Συνεχή επικοινωνία με Ολάντ και Μέρκελ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γερμανικός Τύπος για Κυπριακό: Η μεγαλύτερη ευκαιρία επανένωσης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here