Και επίσημα σουλτάνος ο Ερντογάν

Με 339 ψήφους υπέρ και 142 κατά, εγκρίθηκαν τα ξημερώματα οι συνταγματικές τροποποιήσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση, που στην ουσία ενισχύουν ακόμη περισσότερο την κυριαρχία του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συνολικά πρόκειται για 18 νέα άρθρα τα οποία αλλάζουν πλέον το Σύνταγμα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα στις αρχές Απριλίου με το δημοψήφισμα όπου ο τουρκικός λαός ναμένεται να δώσει το «πράσινο» φως, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο ανακυρήσσοντάς τον ως ηγέτη του κράτους και της εκτελεστικής εξουσίας. Σε αυτή τη νίκη του Ερντογάν σημαντικό ρόλο έπαιξε το Κόμμα Εθνικής Δράσης που στάθηκε στο πλευρό του Τούρκου προέδρου.

Πώς ενισχύεται ο ρόλος του Προέδρου

Με τα νέα δεδομένα ο Πρόεδρος θα είναι αρχηγός του κράτους και θα εκπροσωπεί την Τουρκική Δημοκρατία και τον τουρκικό έθνος. Ο ίδιος δεν υποχρεούται να διακόψει τη σχέση του με το κόμμα του. Θα πρέπει να είναι άνω των 40 ετών, να είναι απόφοιτος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να έχει τη δυνατότητα εκλογής στην τουρκική εθνοσυνέλευση. Η θητεία του θα διαρκεί πέντε χρόνια ενώ θα μπορεί να εκλεγεί στην προεδρία μέχρι και δύο θητείες. Σύμφωνα με την νέα τροποποίηση χρειάζεται η στήριξη κομμάτων που έχουν λάβει στις τελευταίες εκλογές 5% ή 100 χιλιάδες ψήφους.

Ακόμη, ο πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διορίσει ή να αποπέμψει τους αντιπροέδρους και τους υπουργούς. Επίσης, θα μπορεί να εκδίδει διατάγματα για θέματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία και κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όμως με απόφαση της βουλής και όχι μόνος του θα μπορέσει να καταργηθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πρόεδρος θα έχει το δικαίωμα να διορίζει και θα παύει τους διευθυντές δημόσιας υπηρεσίας σε ανώτατο επίπεδο. Ακόμη θα έχει το δικαίωμα να αποφασίζει για την χρήση των τουρκικών ένοπλων δυνάμεων. Θα εκδίδει προεδρικά διατάγματα σχετικά με την εκτελεστική εξουσία. Εάν κατηγορηθεί για διάπραξη αδικήματος (ο Πρόεδρος) τότε θα μπορεί να υποβάλει πρόταση για έρευνα εναντίον του με απλή πλειοψηφία της βουλής.

Τι αλλάζει πλέον στο Σύνταγμα της Τουρκίας:

Ο αριθμός των βουλευτών θα αυξηθεί από 550 σε 600 άτομα.

Οι εκλογές για την εθνοσυνέλευση θα διεξάγονται κάθε πέντε χρόνια αντί τέσσερα όπως συνέβαινε έως τώρα.

Και οι προεδρικές εκλογές θα πραγματοποιούνται ταυτόχρονα με τις βουλευτικές δηλαδή κάθε πέντε χρόνια.

Το δικαίωμα του εκλέγεσθαι έχουν όσοι είναι άνω των 18 και όχι άνω των 25 όπως ίσχυε έως τώρα

Όσοι έχουν σχέση με τον στρατό δεν θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν υποψηφιότητα για βουλευτές.

Οι νέες αρμοδιότητες της βουλής θα είναι μεταξύ άλλων η θεσμοθέτηση, η τροποποίηση και κατάργηση νόμων. Επίσης, η έγκριση του προϋπολογισμού και διεθνών συμφωνιών, απόφαση για έκδοση νομίσματος και κήρυξη πολέμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α.Μέρκελ: Θα επιδιώξω συμβιβαστικές λύσεις με τον Ντ.Τράμπ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαρίν Λεπέν: Ηρθε η ώρα να αφυπνιστούν οι λαοί της ηπειρωτικής Ευρώπης

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Γιατί επιτίθεται η Γερμανική Bild στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here