Κάθετη η Κομισιόν: Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα

0

Θέση υπέρ της συμμετοχής του ΔΝΤ στο Ελληνικό πρόγραμμα παίρνει η Κομισιόν, έπειτα από τη συνέντευξη του Β. Σόιμπλε αλλά και την απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου.

Αυτό ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, καθως όπως εξήγησε, αυτό προβλέπεται από τη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με το ενδεχόμενο να συμφωνηθεί νέο πρόγραμμα με τον ESΜ σε περίπτωση που το ΔΝΤ αποφασίσει να μη συμμετάσχει στο τρέχον πρόγραμμα, ο κ. Βίντερστάιν σημείωσε πως ο ρόλος του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης περιλαμβάνεται στη Συνθήκη του ESM και πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με το ΔΝΤ σε αυτό το πλαίσιο.

«Το ΔΝΤ επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συστήσει στο Διοικητικό του Συμβούλιο τη σύναψη νέου προγράμματος με την Ελλάδα μόλις επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού. Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργούμε. Δεν θα προβούμε σε εικασίες στη βάση υποθετικών σεναρίων, είτε αυτά προέρχονται από δηλώσεις είτε όχι» κατέληξε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Την ίδια ώρα πάντως η κυβέρνηση βλέπει θετικά την προοπτική για απεμπλοκή της παρουσίας του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα. «Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών, που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Από την πλευρά του ο κ. Σόιμπλε ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ, η Γερμανία θα θεωρήσει πως  δεν έχουν τηρηθεί οι δεσμεύσεις και «το τρέχων πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα απαιτηθούν νέες διαπραγματεύσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Non paper Μαξίμου: Δεν μας… χαλάει η απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βόμβα Σόιμπλε στη διαπραγμάτευση: «Ή θα παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή θα πάμε σε νέο μνημόνιο»

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πώς ο Σόιμπλε έστησε μια έξυπνη παγίδα στον Τσίπρα. Και αυτός έπεσε μέσα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here