Κ. Ρέγκλινγκ: Τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι μεγάλα και η διοίκηση αδύναμη

0

Ξεκάθαρο και ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα προς την Αθήνα στέλνει από το Μόναχο ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, λίγες ημέρες πριν την συνάντηση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ζητώντας της να εφαρμόσει επιτέλους με αποφασιστικότητα της συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας σε συνέδριο στην πόλη της Γερμανίας, ο κ. Ρέγκλινγκ έκανε μια όχι και τόσο κολακευτική για την Ελλάδα καταγραφή της πραγματικότητας, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης που ζήτησαν βοήθεια από τον Μηχανισμό.

Ο ESM, υπενθύμισε ο κ. Ρέγκλινγκ, έχει χορηγήσει μέχρι σήμερα 265 δισ. ευρώ σε πέντε χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρος και Ελλάδα), εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν πλέον εξέλθει από τα προγράμματά τους μέσω των αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων που εφάρμοσαν. Μάλιστα η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης.

Η μόνη που δεν τα κατάφερε ήταν η Ελλάδα. Γιατί όμως συνέβη αυτό και πώς γίνεται να διορθωθεί η κατάσταση;

«Η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση. Πουθενά η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα, και η διοίκηση τόσο αδύναμη. Αλλά η Ελλάδα μπορεί και εκείνη να στρίψει την γωνία και να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα».

Ο επικεφαλής του ESM υποστήριξε ότι η Ευρώπη δεν είναι πλέον σε κρίση. «Είναι πολύ πίσω μας. Είναι σημαντικό να το πω αυτό δημοσίως, γιατί πολλοί άνθρωποι μπορεί να εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους σχετικά με το πώς χειριστήκαμε την κρίση. Η περίοδος αυτή -δικαιολογημένα- κατέστρεψε την εμπιστοσύνη τους προς τις τράπεζες και στους πολιτικούς».

Κατά τον ίδιο, ο ευρωσκεπτικισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους στα μάτια των χρηματοπιστωτικών αγορών, λόγω των φετινών εκλογών σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία, και καθώς, όπως είπε, πολλά λαϊκίστικα κινήματα έχουν ξεπηδήσει σε όλο τον κόσμο και κυρίως στις δυτικές χώρες.

«Νομίζω ότι, ναι, θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει περισσότερα για να αποφευχθεί αυτό» είπε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας πως η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί και ότι πολλοί άνθρωποι δεν εμπιστεύονται το ότι η Ευρώπη μπορεί να ασχοληθεί με μεγάλες προκλήσεις, όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η κλιματική αλλαγή.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι οι άνθρωποι δεν ανησυχούν για την κατάσταση της οικονομίας τόσο πολύ πια. Τώρα η μετανάστευση και η ασφάλεια είναι οι κορυφαίες ανησυχίες στις δημοσκοπήσεις. Από τη φύση τους, αυτά είναι διασυνοριακά ζητήματα και οι λαϊκιστές δεν πρέπει να προσποιούνται ότι έχουν την απάντηση με τη μορφή προστατευτισμού» σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Δε θα εκταμιευτούν οι δόσεις χωρίς θετική αξιολόγηση από τους θεσμούς

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deloitte: Προβλέπει διπλασιασμό των πωλήσεων κόκκινων δανείων το 2017

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: X. Γκότσης: Περίεργες δηλώσεις του προέδρου της Κεφαλαιαγοράς. Θέλει παράλληλο τραπεζικό σύστημα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here