Κ. Ρέγκλινγκ: Η περίπτωση της Ελλάδας είναι «ειδική» – Κάντε όσα συμφωνήσαμε το 2015

0

Ως «ειδική περίπτωση»  χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση του τρίτου της προγράμματος, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία

«Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έδειξαν ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί», σημείωσε ο Κάους Ρέγκλινγκ. Όπως επισήμανε «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι στις κορυφαίες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών με τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα».

«Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των οδυνηρών προσαρμογών είναι ορατά. Αυτές οι χώρες έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία πέφτει».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, ο κύριος Ρέγκλινγκ παρατήρησε πως η χώρα είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο το 2014, όταν «η οικονομία της είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές».

Από τον Αύγουστο του 2015, συνέχισε ο κύριος Ρέγκλινγκ, σημειώνεται «καλή πρόοδος» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και ήδη έχουμε εκταμιεύσει 32 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα περεταίρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αρχίσαμε πρόσφατα να εφαρμόζουμε είναι επίσης ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης μέσα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.

Στη συζήτηση που ακολούθησε ο επικεφαλής του ESM είπε ότι εργαζόμαστε άκοπα για να πετύχουμε μια συμφωνία με την Ελλάδα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση με το ΔΝΤ.

Όπως είπε σε περίπτωση που τηρηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα υπάρξει ανάγκη για ένα τέταρτο πρόγραμμα μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί λύση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο επικεφαλής του ΕSM τόνισε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στο πρόγραμμα, το οποίο έχει διανύσει το ήμισυ της πορείας του, και έχουν εκταμιευθεί 32 δια. ευρώ. Επισήμανε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση δεν έχουν εφαρμοστεί όλες οι συμφωνίες με τις ελληνικές αρχές από τον Αύγουστο του 2015, και γι΄ αυτό υπάρχει καθυστέρηση των εκταμιεύσεων. Σημείωσε, πάντως, ότι πάντα υπήρχαν καθυστερήσεις, αλλά πάντα καταλήγαμε σε συμφωνίες.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι είναι πολύ θετικά τα αποτελέσματα στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη και την απόδοση των δημόσιων οικονομικών.

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση περί Grexit, είπε ότι οι Συνθήκες της ΕΕ δεν προβλέπουν έξοδο κάποιας χώρας από τη ζώνη του ευρώ και τόνισε ότι κανείς δεν προετοιμάζεται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ρώμη στα βήματα της Ελλάδας: Δεν δέχεται τα δημοσιονομικά μέτρα που προτείνει η ΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:ΙΟΒΕ: Στο ναδίρ η κατανάλωση, η αποταμίευση και η εμπιστοσύνη το 2017

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσακαλώτος-Καραμούζης: Όλα όσα συζήτησαν για τις τράπεζες σε κλειστό δωμάτιο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Δημήτρης Κατακουζηνός
Ο Δημήτρης Κατακουζηνός , ετών 35, στο mononews γράφει οικονομικά θέματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here