Εκτός του πλαισίου των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως κινήθηκε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου καλώντας  τους πρυτάνεις να αξιοποιήσουν την περιουσία των ιδρυμάτων συνδέοντας το εμμέσως με την τακτική κρατική επιχορήγηση.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο των Πρυτάνεων ζήτησε από τα ΑΕΙ «εντός του πρώτου τριμήνου του 2017 να καταθέσουν σχέδιο για την ανάπτυξη των ίδιων εσόδων – πόρων και για την αξιοποίηση της περιουσίας τους (ακίνητα, κληροδοτημάτα, έσοδα από την παροχή υπηρεσιών κλπ) η χρηματοδότηση τελικά συνδέεται και με την υποβολή/εφαρμογή του σχεδίου αξιοποίησης και ανάπτυξης των πόρων κάθε ιδρύματος».

Επίσης, ανέφερε ότι θα υπάρχει για τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Ερευνας (ΕΛΚΕ) ενιαίος οικονομικός προϋπολογισμός και απολογισμός του ιδρύματος από όλους τους πόρους.

Στους ΕΛΚΕ εισέρχονται κονδύλια από τα ερευνητικά προγράμματα που υλοποιούν τα ΑΕΙ και από υπηρεσίες που προσφέρουν προς τρίτους, όπως επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση κλπ.

Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το μοντέλο αυτοχρηματοδότησης των ελληνικών ΑΕΙ για την κάλυψη ακόμη και των λειτουργικών τους δαπανών, κάτι που δεν προβλέπεται μέχρι τώρα στο κρατικό μοντέλο της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Παράλληλα, ο κ. Γαβρόγλου παρουσίασε επισήμως το σχέδιό του για τα μεταπτυχιακά που ορίζει ότι η επιβολή διδάκτρων είναι δυνατή αλλά θα πρέπει να τεκμαίρεται από μελέτη κοστολόγησης και ότι οι απολαβές των διδασκόντων στα μεταπτυχιακά δεν θα ξεπερνούν το 25% του μισθού τους.

Πηγή: thetoc.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here