Γιάννης Δραγασάκης
Γιάννης Δραγασάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή της Κυριακής», όπου υποστήριξε ότι βλέπει «σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων» για το 2017, ένα έτος που πρόκειται να αποτελέσει ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Δραγασάκης μίλησε και για «υποεκπροσώπηση του Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις των τραπεζών και του ΤΧΣ στα Διοικητικά τους Συμβούλια», καθώς η παρουσία των εκπροσώπων του είναι αναντίστοιχη των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο σε αυτές, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να επαναξιολογηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ. Επιπλέον, αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τμήμα του λεγόμενου «τριγώνου της διαπλοκής», κάτι το οποίο δείχνει ο υπερδανεισμός της.

«Το 2017, μπορεί να είναι έτος στροφής και για το τραπεζικό σύστημα. Η αύξηση των κόκκινων δάνειων έχει πλέον ανακοπεί», τονίζει ο κ. Δραγασάκης και προσθέτει ότι, «από το 2017 κι έπειτα αναμένεται να υπάρξει σημαντική μείωση. Κι αυτό θα γίνει κυρίως με τη μορφή των αναδιαρθρώσεων των δανείων. Ισχυρή ώθηση θα δώσει και η διαδικασία του εξωδικαστικού διακανονισμού».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προαναγγέλλει ακόμη ότι «το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή», ενώ εντός του 2017 θα λειτουργήσουν επίσης τα κέντρα ενημέρωσης πολιτών όπως και άλλες δομές που θα διευκολύνουν τη διαδικασία.

Στα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια η σημερινή κυβέρνηση είναι υπέρ των λύσεων που ελαχιστοποιούν το κοινωνικό κόστος, διασφαλίζουν θέσεις εργασίας ή και δημιουργούν νέα απασχόληση οδηγώντας εν τέλει σε βιώσιμα σχήματα, αντιμετωπίζοντας παράλληλα θετικά τη δημιουργία συνεργατικών ή κοινοπρακτικών σχημάτων εργαζομένων.

Ερωτηθείς για τις προτεραιότητες και τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Δραγασάκης σημειώνει ότι, «άμεση προτεραιότητα, μόλις αναλάβαμε το 2015, ήταν να αποφύγουμε χρεοκοπίες τραπεζών και να αποτρέψουμε τον κίνδυνο για ‘κούρεμα’ καταθέσεων».

Ο δεύτερος στόχος, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ήταν και συνεχίζει να είναι ένα τραπεζικό σύστημα που θα έχει την εμπιστοσύνη και τη νομιμοποίηση της κοινωνίας και θα υπηρετεί τη διαμόρφωση ενός νέου υποδείγματος βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης. «Αυτό βέβαια», σημειώνει, «προϋποθέτει οι τράπεζες, να ξαναγίνουν τράπεζες, να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, να μπορούν να χρηματοδοτούν την οικονομία, να σπάσουν οι παλιές διαπλοκές και εξαρτήσεις και αυτό να γίνει σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει το συλλογικό κοινωνικό συμφέρον και θα αποτρέπει την επανάληψη παθογενειών του παρελθόντος. Απέχουμε, όμως, ακόμη πολύ από το σημείο αυτό».

Τέλος, «Ο τρίτος στόχος είναι ένα εναλλακτικό χρηματοδοτικό σύστημα που θα συνυπάρχει με τις συστημικές τράπεζες και θα έχει ως κύρια αποστολή την ανάδειξη νέων μορφών τραπεζικής και εξωτραπεζικής χρηματοδότησης, τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την εισαγωγή και διάδοση των μικροπιστώσεων, την ανάπτυξη γενικότερα ανταλλακτικών ιδεών, κριτηρίων και μορφών χρηματοδότησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογές έως τον Μάιο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΔΝΤ εμπιστευτικό: Νέα απόρρητη έκθεση γεμάτη απαιτήσεις στο φως της δημοσιότητας

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Π. Κουρουμπλής: Οι Έλληνες ψήφισαν Τσίπρα για 4 χρόνια!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here