Ευ. Τσακαλώτος: Παραδέχτηκε την αποτυχία του και δεσμεύτηκε για μέτρα 550 εκ. ευρώ το 2018

0

Μέτρα ύψους 550 εκατ. ευρώ το 2018 ετοιμάζεται να πάρει άρον-άρον η κυβέρνηση για το 2018, όπως ενημέρωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους ομολόγους του στο πρόσφατο Eurogroup.

Στο σημείωμα του, που είδε το φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά παραδέχεται πως η εκτέλεση των προαπαιτούμενων για τη δεύτερη αξιολόγηση από ελληνικής πλευράς έχει κολλήσει και σχεδόν τα 2/3 από αυτά έχουν μείνει στα χαρτιά.

Ειδικότερα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, σύμφωνα με το σημείωμα Τσακαλώτου, μέρος μεγαλύτερο του ενός τρίτου των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την β’ αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έχει υλοποιηθεί και ακόμη ένα τρίτο εξ αυτών αναμένεται πως θα έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Οι υπόλοιπες ενέργειες μπορούν να υλοποιηθούν πλήρως εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία.

Οι ενέργειες από ελληνικής πλευράς που εκκρεμούν, περιλαμβάνουν το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού το 2018, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ζητήματα που σχετίζονται με την αγορά ενέργειας.

Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 εκτιμάται στο 2,3% του ΑΕΠ, ενώ η ελληνική πλευρά δεν «βλέπει» δημοσιονομικό κενό φέτος.

Τι μέτρα προτείνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Και μπορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος να δεσμεύεται για μέτρα 550 ευρώ, οι θεσμοί όμως προβλέπουν ότι θα υπάρξει δημοσιονομικό κενό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται επίσης να ενισχύσει και να επεκτείνει τον μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής (δηλαδή τον «κόφτη») που νομοθετήθηκε τον προηγούμενο Μάιο, κατά ένα επιπλέον χρόνο, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018.

Ωστόσο σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι το σημείωμα Τσακαλώτου περιείχε μια σειρά δεσμεύσεων ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ολοκληρωθεί το απαιτούμενο έργο, οι πιστωτές έκριναν τις προτάσεις ως ανεπαρκείς, όπως ανέφερε δεύτερος αξιωματούχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Ρέγκλινγκ: Ξεχάστε τη δόση χωρίς του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, στο θέμα της περιβόητης συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα δηλώνοντας πως η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του προγράμματος της Ελλάδας συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε αυτό.

Σε δηλώσεις του στο Λουξεμβούργο, ο Ρέγκλινγκ τόνισε ότι οποιαδήποτε δόση θα μπορέσει να εκταμιευθεί μόνο αφού το ΔΝΤ λάβει την απόφασή του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα την 6η Φεβρουαρίου. Ο Ρέγκλινγκ σημείωσε πως το ταμείο δεν χρειάζεται να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος, αλλά είναι αναγκαία η συμμετοχή του σε επίπεδο πραγματογνωμοσύνης και παροχής συμβουλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΔΟΛ: Δεν «κατεβάζουν τις πένες» τους οι εργαζόμενοι, όσο υπάρχει χαρτί

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρεωμένοι μέχρι το λαιμό οι Έλληνες: Στα 13,9 δισ. τα φέσια ιδιωτών το 2016

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ESM: Θέλει ευρωπαϊκή bad bank για να μαζέψει το «κόκκινα δάνεια» από όλη την Ευρώπη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here